لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۷

وزیر امور خارجه آمریکا وارد ژنو شد


جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه وارد ژنو شد تا در حاشیه مذاکرات مربوط به برنامه اتمی ایران با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفتگو کند، نشانه ای که ممکن است از رسیدن به یک توافق میان قدرت های جهانی و ایران خبر دهد.

خبر ناگهانی این دیدار همزمان با انتشار گزارش هایی مبنی بر پیشرفت در زمینه محدود شدن غنی سازی اورانیوم در ایران، در ازای برداشتن برخی از تحریم ها مرتبط با برنامه هسته ای منتشر می شود.
آقای کری هنگام ورود به ژنو گفت با وزیر امور خارجه ایران ملاقات می کند تا اختلافات مهم را کاهش دهند. وی افزود آمریکا خواهان برداشتن گام نخست از سوی ایران است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، کری پس از ورود به خبرنگاران گفت تا این لحظه توافقی صورت نگرفته است، اما کار ادامه دارد. وی تاکید کرد هنوز «چند مساله بسیار مهم وجود دارد که حل نشده است و مهم است کاملا و به درستی بررسی شوند.»

رویترز به نقل از کری می گوید هنوز شکاف های عمده ای وجود دارد که باید پر شود و او در کوشش برای رسیدن به توافق قصد دارد با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران ملاقات کند.

هر دو طرف گفتگوهای روز پنجشنبه را مثبت ارزیابی کردند.

محمد جواد ظریف به شبکه خبری سی ان ان گفت ممکن است پیش از پایان مذاکرات روز جمعه ایران با گروه ۱+۵ به توافق برسد.

بعد از اعلام سفر جان کری به ژنو، یک سخنگوی اتحادیه اروپا گفت لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز در ژنو به جان کری می پیوندد.
ویلیام هیگ وزیر امور خارجه بریتانیا نیز روز جمعه گفت در ژنو به مذاکرات تاریخی ۶ قدرت جهانی با ایران خواهد پیوست.
بنا به گزارش ایتارتاس، خبرگزاری روسیه، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه این کشور روز جمعه به ژنو نخواهد رفت، اما الکساندر لوکاشویچ سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: ایران گامهایی به سوی تقاضاهای گروه ۶ برداشته است، بنابراین بعضی از تحریم ها رفع خواهد شد و دو طرف به سوی مذاکرات پیش می روند.

در همین حال نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به خبرنگاران گفت: ایرانیها در ژنو خیلی راضی هستند، باید باشند، زیرا همه چیز را به دست آورده اند و چیزی نداده اند.

در واشنگتن، باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا گفت توافقی که با ایران مورد بحث است تا حدی تحریم ها را کاهش می دهد، اما بیشتر تحریم ها همچنان ادامه می یابد.

آقای اوباما به شبکه خبری ان بی سی گفت امکان دارد یک توافق مرحله ای با ایران حاصل شود که بر اساس آن در مرحله اول ایران گسترش بیشتر فعالیت های اتمی اش را متوقف می کند.

هنوز معلوم نیست ایران چه اقدامی انجام دهد. محمد جواد ظریف می گوید تهران حاضر نیست به طور کامل برنامه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در بیاورد اما حاضر است آن را محدودتر کند.

ناظران می گویند سفر ناگهانی جان کری به ژنو نشان می دهد که یک توافق زود هنگام احتمالا در دسترس است. اما هنوز قدرت های جهانی با تهران در مورد میزان کاهش غنی سازی اورانیوم اختلاف دارند.

جان کری و محمد جواد ظریف با کترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار می کنند. یک سخنگوی اتحادیه اروپا گفت مذاکرات اتمی با ایران وارد یک «مرحله جدی» شده است.

جان کری و محمد جواد ظریف نخستین بار در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ماه سپتامبر، با یکدیگر ملاقات کردند که بعدا به تماس تلفنی باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران منجر شد.

از زمان وقوع انقلاب اسلامی در ایران دیداری در این سطح بین دو مقام ایرانی و آمریکایی صورت نگرفته بود.

یک مقام ارشد کابینه باراک اوباما با جان کری به ژنو می رود تا به کاهش اختلافات در مذاکرات کمک کند.

یک مقام ارشد آمریکایی دیگر نیز می گوید ایده اصلی این مذاکرات توقف موقت برنامه اتمی ایران، مثلا برای ۶ ماه، است تا زمان برای مذاکراتی که به یک توافق بلند مدت بیانجامد، ایجاد شود. در ازای آن، این مقام گفت جامعه جهانی برخی از تحریم ها علیه ایران را بر می دارد.

آقای کری از اسرائیل به سوئیس می رود. وزیر امورخارجه آمریکا به شیمون پرز، رئیس جمهوری اسرائیل روز چهارشنبه گفت «در مورد ایران چشمان ما کاملا باز است.»

وزیر امورخارجه آمریکا گفت «امید ما این است که ایران متوجه شود که این یک تعهد ساده است: به دنیا نشان دهید که به دنبال یک برنامه صلح آمیز هستید. این سخت نیست. خیلی از کشورهای دیگر این کار را انجام می دهند. ما دوستان خود و منافع آنها را به خاطر داریم و همانطوری که پیش می رویم محتاط و مراقبت هستیم.»

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل با تردید درباره صداقت ایران می گوید فشار های بین المللی باید بر ایران افزایش یابد چرا که به گفته او، ایران فعالیت غنی سازی اورانیوم را افزایش می دهد.

نتانیاهو می خواهد ایران وادار شود که راکتور پلوتونیوم خود را تعطیل کند و آنچه او برنامه تسلیحات اتمی می خواند را به طور کامل کنار بگذارد.

نتانیاهو می گوید: «اگر این امر (به طور کامل) حاصل شود من از آن استقبال می کنم. من نسبت به هر نوع توافق جزئی که به ایران اجازه دهد آن قابلیت ها را نگه دارد و کاهش تحریم ها آغاز شود خیلی نگرانم.»

اسرائیل می گوید برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح اتمی حق حمله نظامی به ایران را برای خود محفوظ نگه می دارد. ایران می گوید هیچ قصدی برای تولید سلاح اتمی ندارد. اما بخشی از برنامه اتمی ایران به گفته کارشناسان فراتر آن چیزی است که برای تولید انرژی اتمی نیاز است.

کنگره آمریکا رویکرد سخت تری را نسبت به دولت اوباما در قبال ایران اتخاذ کرده است. روز پنجشنبه رئیس کمیته بانکی سنای آمریکا گفت پس از پایان مذاکرات ژنو روی بسته تحریم های جدید و سخت علیه ایران کار خواهد کرد.
XS
SM
MD
LG