لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۱۵

تلاش جان کری برای جلب حمایت اسرائیل از توافق ژنو


ناظران تفاوت دیدگاه ها و راهبردهای واشنگتن و اورشلیم در مورد امضای توافق نامه اتمی با ایران را علنی ترین اختلاف بین دو کشور طی سال های اخیر خوانده اند

دولت اوباما روز پنج شنبه (٥ دسامبر) از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل خواست تا فرصتی فراهم شود که ایالات متحده و دیگر قدرت های جهانی بر سر توافقنامه اتمی ایران تبادل نظر کنند.

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در مورد موافقت نامه اتمی که قدرت های جهانی ماه گذشته با نمایندگان جمهوری اسلامی عقد کردند، رایزنی کرد.

بنا به گزارش رسانه های ایالات متحده، آقای کری همچنین مسئولیت حساس جلب حمایت افکار عمومی اسرائیل برای عقد یک قرارداد مستحکم تر و بلندمدت برای محدود کردن برنامه اتمی ایران به فعالیت های صلح آمیز در زمینه پزشکی و تولید انرژی را به عهده دارد. با این وجود به نظر می رسد این توافق نامه خواست اسرائیل برای متوقف کردن توانایی غنی سازی اورانیوم در ایران را برآورده نمی کند.

واشنگتن پست گزارش داده است دیدار وزیر امور خارجه ایالات متحده با نتانیاهو چندین ساعت طول کشیده و آقای کری به وی اطمینان داده است که بخش عمده تحریم هایی که علیه ایران اعمال شده اند، در طی مذاکرات کماکان اعمال خواهند شد.

آقای کری در اورشلیم به خبرنگاران گفت: «تحریم های اصلی که بر بخش بانکی و صنعت نفت ایران اعمال شده اند، کماکان اجرا خواهند شد. ما تلاش های خود برای اجرای آن ها از مسیر وزارت خزانه داری و سازمان های مرتبط در ایالات متحده ادامه خواهیم داد.»

یک مقام وزارت امور خارجه ایالات متحده که با آقای کری به اسرائیل سفر کرده، به شرط افشا نشدن نامش به واشنگتن پست گفته است: «در شرایطی که به طور قطع اختلاف نظرهایی در موارد راهبردی وجود دارد، ما می دانیم که تلاش اسرائیلی ها بر دستیابی به یک توافق نامه جامع (با ایران) متمرکز بود.»

ایالات متحده همچنین از آقای نتانیاهو می خواهد که از نمایندگان هوادار اسرائیل در کنگره بخواهد تا به توافق نامه با ایران فرصتی بدهند. گرچه شاید این درخواست غیرواقعی به نظر بیاید چون تصمیم کنگره برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران موضع اسرائیل برای عقد یک توافق نامه محکم تر با ایران را تقویت خواهد کرد.

نتانیاهو در سفر اخیر آقای کری به اورشلیم گفته است: «ما معتقدیم که در توافق نامه نهایی، برخلاف آن چه که در توافق موقت آمده است، باید در مورد توقف توانایی اتمی نظامی ایران اتفاق نظر وجود داشته باشد.»

بنیامین نتانیاهو توافق نامه اواخر ماه نوامبر توافق نمایندگان قدرت های جهان با ایران در ژنو را یک «اشتباه تاریخی» خوانده بود.

با وجودی که دولتمردان ایالات متحده و اسرائیل بارها بر دوستی و نزدیکی بین دو کشور تاکید ورزیده اند و آمریکا خود را به حفظ امنیت اسرائیل متعهد می داند اما
بسیاری از تحلیلگران در مورد اختلاف نظرهای آشکار بین رهبران دو کشور در مورد موضع گیری نسبت به برنامه اتمی ایران و توافق نامه موقت با جمهوری اسلامی سخن گفته اند و برخی این تفاوت ها را اختلافات تاکتیکی خوانده اند.

بنیامین نتانیاهو جمهوری اسلامی مجهز به سلاح های اتمی را تهدید مرگباری برای موجودیت این کشور یهودی خوانده است.

بنا به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای کری در دیدار با رهبر اسرائیل گفت: «من بار دیگر با جدیت تاکید می کنم که امنیت اسرائیل در صدر گفتگوهای مذاکرات ما قرار دارد و ایالات متحده برای حصول اطمینان از توقف توانایی تسلیحاتی برنامه اتمی ایران نهایت تلاش خود را به کار خواهد گرفت.»

شبکه خبری «سی ان ان» نهمین سفر جان کری به اسرائیل را دشوارترین سفر او در مقام وزیر امور خارجه آمریکا خوانده است.

در شرایطی که رابطه بین واشنگتن و اورشلیم در شرایط حساسی است و بحران پرونده اتمی ایران و صلح با فلسطینیان از جمله مسائل پرچالش مطرح بین دولتمردان دو کشور بوده است، اسرائیل و کانادا گرم ترین و نزدیک ترین روابط خود را می گذرانند، که در تاریخ روابط دو کشور بی بدیل است.
استیون هارپر، نخست وزیر محافظه کار کانادا ائتلاف نزدیکی با اسرائیل دارد و از مدافعان سرسخت نتانیاهو به شمار می رود.

کانادا هم صدا با اسرائیل، ایران را بزرگترین خطر برای صلح و امنیت جهان خوانده است و خود را به حفظ امنیت اسرائیل، به ویژه در برابر تهدید فعالیت های اتمی ایران متعهد می داند.

نخست وزیر کانادا در جشن سالانه گردهمایی یهودیان مقیم کانادا در تورنتو گفت :«اسرائیل همیشه کانادا را در کنار خود خواهد داشت.»

بسیاری از رسانه های دولتی و خصوصی کانادا واکنش دولت اتاوا نسبت به توافق تاریخی قدرت های جهانی با ایران را «موضع گیری خصمانه غیرضروری» خوانده اند.


گوردون ادواردز، رئیس ائتلافی موسوم به« ائتلاف کانادایی برای مسئولیت پذیری اتمی» می گوید: «مذاکرات دشواری پیش رو ست چون بیشتر کشورهایی که در گفتگوهای اخیر شرکت دارند، سلاح اتمی در اختیار دارند، پنج کشور شرکت کننده در این مذاکرات سلاح اتمی دارند. رویکرد ایران این خواهد بود که اگر هند، پاکستان، اسرائیل و همه شما به سلاح اتمی مجهز هستید، چرا از روند غنی سازی تهران جلوگیری می کنید؟»
XS
SM
MD
LG