قاسم جومارت توقایف، رئیس جمهوری قزاقستان، روز جمعه ١٧ دیماه به نیروهای امنیتی کشورش اجازه داد به سوی «کسانی که در ناآرامی ها مشارکت میکنند» به قصد کشتن شلیک کنند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وی در یک نطق تلویزیونی معترضان را با عناوینی همچون «تروریستها»، «راهزنها»، و «ستیزهجوها» خطاب و زمینه را برای تشدید سرکوب مهیا کرد.
توقایف در نطق خود گفت: «به ماموران اجرای قانون و ارتش دستور دادهام بدون اخطار قبلی و به قصد کشتن تیراندازی کنند.» او تهدید کرد «کسانی که تسلیم نشوند، از بین خواهند رفت.»
رئیس جمهوری قزاقستان همچنین پیشنهاد اخیر برخی دولتهای خارجی برای مذاکره او با معترضان را «مهمل و پوچ» خواند و افزود: «چه مذاکراتی را میتوان با مجرمان و قاتلان انجام داد؟»
آسوشیتدپرس مینویسد خدمات اینترنتی و تلفن همراه در قزاقستان به شدت مختل و بعضا قطع شده است؛ چندین فرودگاه از جمله فرودگاه آلماتی نیز تعطیل شده، و به همین دلیل دشوار بتوان اطلاعات دقیقی از حوادث جاری در این کشور آسیای میانه کسب کرد.
روز جمعه وزیر کشور قزاقستان از کشته شدن ۲۶ تظاهرکننده، زخمی شدن ١٨ نفر دیگر و بازداشت حدود چهار هزار نفر خبر داد. به گفته وی، در میان نیروهای نظامی نیز ١٨ نفر کشته و بیش از ٧٠٠ نفر زخمی شدهاند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه در گفتوگو با همتای قزاقستانی خود بر حمایت کامل ایالات متحده از نهادهای قانون اساسی قزاقستان و آزادی رسانهها تاکید و از یک راهحل مسالمتآمیز و با احترام به حقوق مردم برای بحران جاری حمایت کرد.
این جمهوری آسیای میانه عضو سازمان پیمان امنیت دستهجمعی است و به دنبال درخواست آقای توکایف، نیروهای این پیمان نظامی تحت رهبری روسیه روز پنجشنبه وارد این کشور شدند.
قزاقستان به تنهایی وسعتی به اندازه غرب اروپا دارد و وجود منابع عظیم نفت، گاز طبیعی، اورانیوم و فلزهای گرانبها در این کشور پهناور که مرزهای مشترک طولانی با چین و روسیه دارد، اهمیت سوقالجیشی و اقتصادی فراوانی به آن داده است.
بسیاری از مردم قزاقستان باوجود ثروت فراوان کشورشان، با فقر شدید دست و پنجه نرم میکنند. اعتراضات اخیر پس از افزایش قیمت گاز نفتی مایع یا «الپیجی» در نخستین روز سال میلادی جدید آغاز شد.