اتحادیه اروپا و دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد اجرای حکم اعدام آرمان عبدالعالی، کودک مجرم متهم به قتل، را محکوم کردند.
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، اعلام کرد حکم اعدام آرمان عبدالعالی که به اتهام ارتکاب قتل دختری به نام غزاله شکور در سال ۱۳۹۲ و در سن ۱۷ سالگی، به اعدام محکوم شده بود روز چهارشنبه ۳ آذر ماه در زندان رجایی شهر کرج به اجرا گذاشته شد.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد اقدام دستگاه قضائی ایران در اعدام آرمان عبدالعالی «علیرغم پادرمیانی طرفهای مختلف در این پرونده» را «عمیقا هشداردهنده و تکاندهنده» توصیف کرده است.
آرمان عبدالعالی پس از ناپدید شدن دختری به نام غزاله شکور در تاریخ ۱۲ اسفند ۹۲ بازداشت شد. او که در زمان وقوع جرم انتسابی ۱۷ ساله بود، در دادگاه گفت که پس از دستگیری به مدت ۸۵ روز در سلول انفرادی تحت شکنجه قرار داشت تا علیه خود اعتراف کند.
این حکم در حالی به مرحله اجرادر آمد که پیش از این فعالان و نهادهای حقوق بشری متعددی به دلیل ابهامات جدی در پرونده خواستار لغو حکم اعدام این کودک مجرم زندانی در ایران شده بودند.
روز چهارشنبه، پیتر استانو، سخنگوی اتحادیه اروپا نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد این اتحادیه اعدام آرمان عبدالعالی را «به شدیدترین وجه» محکوم میکند. در این بیانیه گفته شده است اتحادیه اروپا «قویا مخالف» مجازات مرگ در هر زمان و تحت هر شرایطی است و ایران باید از اعدامهای بیشتر خودداری کند.
سازمان عفو بینالملل پیش از اعدام این کودک مجرم و در واکنش به انتقال ناگهانی او به سلول انفرادی، خواستار صدور دستور توقف این حکم از آیتالله علی خامنهای ، رهبر جمهوری اسلامی ایران شده بود.
بابک پاکنیا، وکیل دادگستری، در واکنش به اجرای حکم آرمان عبدالعالی در توئیتر خود نوشت: «حکمی که از نظر چندین حقوقدان و فقیه واجد اشکالات فراوان بود اجرا شد!»
باربل کوفلر، کمیسر حقوق بشر آلمان و سیاستمدار حزب سوسیال دموکرات آن کشور، نیز با اشاره به «شوکه شدن» از اجرای حکم اعدام آقای عبدالعالی با انتشار متنی در توئیتر خود بار دیگر از مقامات ایران خواست اجرای احکام اعدام بعدی را فورا متوقف کنند.
محمد اولیایی فرد، وکیل دادگستری در ایران که در پرونده فعالیتهای خود وکالت از بهنود شجاعی را بر عهده داشته است در توئیتر خود نوشت، موکل او بهنود شجاعی که او نیز به اتهام ارتکاب قتل در سن نوجوانی به اعدام محکوم و مهر ماه سال ۸۸ حکم اعدام او به مرحله اجرا درآمد نیز وضعیتی مشابه با آرمان عبدالعالی داشت.
این وکیل دادگستری که به دلیل اعتراض به حکم موکلش مدتی را در زندان سپری کرده بود افزوده است: «من هم به خاطر اعتراض به حکم او به زندان افتادم ولی اعدام زیر سن قانونی ادامه پیدا کرد.»
محمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران نیز با اشاره به هفتبار انتقال این کودک مجرم زندانی به سلول انفرادی در طی دو ماه گذشته برای اجرای حکم اعدام میگوید «آرمان را زجرکش کردند!» او در توئیتر خود نوشت، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران «مسئول این جنایتند.»
حسین رئیسی، حقوقدان ایرانی نیز در واکنش به اجرای حکم اعدام آقای عبدالعالی نوشت: «پایان زندگی او کمکی به تامین عدالت و زندگی بهتر برای سایرین نمی کند.»
ایران یکی از آخرین کشورهای جهان است که با نقض تعهدات خود طبق میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون حقوق کودک، همچنان مجازات اعدام را برای جرایم انجام شده توسط افراد زیر ۱۸ سال به کار میبرد. به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، از سال ۲۰۱۰ تا کنون دستکم ۶۴ کودک مجرم در ایران اعدام شدهاند.