لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۵

قوه قضائیه آزادی متهم ردیف اول «پرونده هواپیمای اوکراینی» را تکذیب کرد 


دادگاه پرونده ساقط کردن هواپیمای اوکراینی توسط سپاه
دادگاه پرونده ساقط کردن هواپیمای اوکراینی توسط سپاه

قوه قضائیه در واکنش به اظهارات وکیل تعدادی از خانواده‌های قربانیان پرواز ساقط شده اوکراینی که گفته بود «متهم ردیف اول پرونده آزاد شده است» مدعی شد که «متهم همچنان در بازداشت» است؛ ادعایی تکراری و بدون ارائه شواهد که در قوه قضائیه مسبوق به سابقه است.

بنابر اعلام مرکز رسانه‌ای قوه قضائیه جمهوری اسلامی؛ متهم ردیف اول «پرونده هواپیمای اوکراینی» علاوه بر حبس «به پرداخت دیه در حق اولیای دمی که مطالبه دیه داشته‌اند، محکوم شده و دادگاه برای این متهم مجازات تکمیلی نیز در نظر گرفته است.»

در اطلاعیه این مرکز آمده است که بر اساس رأی صادره از سوی دادگاه بدوی، متهم ردیف اول پرونده به اتهام مباشرت در قتل شبه عمد سرنشینان هواپیمای اوکراینی به تحمل سه سال حبس تعزیری محکوم شده است.

قوه قضائیه همچنین اعلام کرده که این متهم به «دلیل لغو دستور ابلاغی و با توجه به گستردگی آثار و تبعات این اقدام به ۱۰ سال حبس تعزیری نیز محکوم شده است.»

محمود علیزاده طباطبایی، وکیل تعدادی از خانواده‌های قربانیان پرواز اوکراینی که توسط سپاه پاسداران سرنگون شد، روز گذشته گفته بود که «متهم ردیف اول با تحمل نیمی از محکومیت و با توجه به قطعی نشدن حکم، آزاد شده است» و شکایت از مسئولان هواپیمایی کشوری، نظامی و سیاسی نیز «مشمول مرور زمان شده» و قرار منع تعقیب صادر شده است.

آزادی زندانیان شناخته شده و پرحاشیه و اصرار قوه قضائیه بر در حبس بودن آنها پدیده تازه‌ای نیست و در گذشته نیز بارها تکرار شده است.

یکی از نمونه‌های سال جاری ماجرا اکبر طبری بود. چندین ماه پیش گزارش‌هایی منتشر شد که از «مرخصی متصل به آزادی» اکبر طبری، از متهمان پرونده فساد در قوه قضاییه و تبدیل وثیقه «۱۰۰ میلیارد تومانی» او به «۳۰۰ میلیون تومان» خبر می‌داد.

روابط عمومی سازمان زندان‌ها و مرکز رسانه‌ قوه قضاییه اما با تکذیب این موضوع اعلام کرده بود که او «در بازداشتگاه اوین» در حال گذراندن «دوران محکومیت خود» است.

رئیس سازمان زندان‌ها اما در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که اکبر طبری با تصمیم مرجع قضایی به صورت موقت بیرون از زندان است.

آزادی خارج از ضابطه و مرخصی‌های طولانی مدت برای برخی از زندانیان که سابقه وابستگی به بخش‌هایی از قدرت را دارند یکی از نکاتی است که افکار عمومی و فعالان سیاسی و اجتماعی نسبت به آن انتقاد دارند. در حالی که نمونه‌های بسیاری وجود دارد که زندانیان سیاسی و عقیدتی برای سال‌ها و در مواردی برای چند دهه از هرگونه مرخصی محروم هستند.

در مورد دیگری مهدی هاشمی، فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی در حالی که به ۱۰ سال حبس محکوم بود از مرخصی‌های طولانی مدت استفاده کرده و عملا آزاد بود که در نهایت با طرح موضوع گذراندن ۷ سال حبس، «آزادی مشروط» گرفت.

محمدعلی نجفی، شهردار پیشین تهران، که به دلیل قتل میترا استاد، همسر دوم خود، زندانی شده بود از دیگر افرادی است که بارها نسبت به آزاد بودن او انتقاد شد. نجفی در نهایت شهریور امسال با سپردن وثیقه از زندان آزاد شد. هرچند نجفی موفق به گرفتن رضایت اولیای دم شده است اما بر پایه قوانین جزایی جمهوری اسلامی، در چنین مواردی که قاتل موفق به جلب رضایت «اولیای دم» می‌شود، به لحاظ «جنبه عمومی جرم» باید دست‌کم «۶ سال و نیم حبس» را نیز تحمل کند.

XS
SM
MD
LG