لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۲

یادبود یک فضانورد فقید آمریکایی؛ وقتی «جان یانگ» ساندویچ خود را مخفیانه به فضا برد


فضانوردان جان یانگ و گاس گریسوم در حال دست دادن با پرزیدنت لیندون جانسون، ۲۸ ژانویه ۱۹۶۷
فضانوردان جان یانگ و گاس گریسوم در حال دست دادن با پرزیدنت لیندون جانسون، ۲۸ ژانویه ۱۹۶۷

جان یانگ، فضانورد آمریکایی که در ۵ ژانویه ۲۰۱۸، در ۸۷ سالگی درگذشت، به خاطر فرماندهی پرواز اولین شاتل فضایی ناسا، و قدم گذاشتن به روی کره ماه در سفر «آپولو ۱۶» شهرت داشت. ولی از این فضانورد ناسا به خاطر یک کار شیطنت آمیزی که کرده نیز یاد می شود: او مخفیانه یک ساندویچ کالباس «کورند بیف» را با خود به فضا برد.

به گزارش شبکه خبری «فاکس»، آقای «یانگ» فقید، در ۲۳ مارس ۱۹۶۵ درست پیش از پرواز «جمینای ۳» یک ساندویچ را یواشکی داخل جیبش گذاشت. این اولین مأموریت فضایی ناسا با دو فضانورد جان یانگ و گاس گریسوم بود.

ولی اتحاد جماهیر شوروی یک هفته زودتر دو فضانورد را به مأموریت فضایی «وسخود ۲» فرستاده بود، در نتیجه تنش در بین سیاستمداران بالا بود، وقتی که «جمینای ۳» سالم به فضا رفته و مأموریتش را تکمیل کرد.

بنابه رونوشت های «جمینای ۳»، حمل ساندویچ به فضا تنها موجب یک مکالمه کوتاه یک دقیقه ای بین یانگ و گرسوم در سفر ۶ ساعته آنها شد:

گریسوم: «این چیه؟»
یانگ: «ساندویچ کورند بیف.»
گریسوم: «از کجا اومده؟»
یانگ: «من با خودم آوردمش. بیا ببینیم چه مزه ای می ده. بو می ده، نه؟»
گریسوم ساندویچ را مزه کرد ولی بلافاصله گفت که آن را در جیبش می گذارد چون دارد از هم می پاشد.
یانگ گفت آوردن ساندویچ «تنها یه ایده بود ... ولی نه یه ایده خوب.»
گریسوم: «خوب بود ولی، اگه از هم نمی پاشید.»

جان یانگ در طول مأموریت «جمینای ۳»، سال ۱۹۶۵
جان یانگ در طول مأموریت «جمینای ۳»، سال ۱۹۶۵

چندی از بازگشت دو فضانورد به زمین نگذشته بود که گریسوم در مصاحبه ای با مجله «لایف» گفت: «یک گاز زدم، ولی خرده های نان دور و برم در فضای کابین معلق شدند.»

گریسوم افزود که او و یانگ از اینکه توانستند چیز تازه ای را به خود به فضا ببرند، لذت بردند.

ولی این اتفاق زودگذر موجب شعله ور شدن یک بررسی در «کمیسیون تخصیص بودجه مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا» شد که در آن اعضای کنگره این ساندویچ را یک «ساندویچ ۳۰ میلیون دلاری» نامیدند.

سیاستمداران از این مسئله ابراز نگرانی می کردند که خرده های نان می توانست مانع عملکرد سفینه فضایی شود.

جان یانگ
جان یانگ

یانگ در زندگینامه اش «فور اور یانگ» (برای همیشه جوان) که در سال ۲۰۱۲ منتشر شد آن روز را به یاد می آورد: «امروز تئاتری را که در اتاق کنفرانس به نمایش گذاشته شد را به یاد دارم که به نظر من خیلی طنز بود. ولی می توانم با اطمینان بگویم کسانی که از طرف «ناسا» شهادت می دادند لبخندی بر لب نداشتند.»

داستان بردن ساندویچ به فضا حتی در ناسا یک جوک شده بود. «جورج میلور» فقید، معاون رئیس پروازهای فضایی سرنشین دار ناسا اغلب از یکی از نقل قول های این ملاقات استفاده می کرد: «ما اقداماتی کرده ایم ... تا از وقوع دوباره بردن ساندویچ به پروازهای آینده جلوگیری کنیم.»

جان یانگ در سفر آپولو ۱۶، بر روی کره ماه قدم گذاشت، آوریل ۱۹۷۲
جان یانگ در سفر آپولو ۱۶، بر روی کره ماه قدم گذاشت، آوریل ۱۹۷۲

یانگ، با انجام شش ماموریت فضایی یکی از کهنه کارترین فضانوردان ناسا، سازمان هوا فضای آمریکا محسوب می شد. او در سالهای میانی دهه ۱۹۶۰ دو بار با سفینه های موسوم به جمینای و دوبار با فضاپیماهای آپولو به فضا و کره ماه رفت .

یانگ در۲۴ سپتامبر ۱۹۳۰ در سانفرانسیسکو متولد و در اورلاندوی فلوریدا بزرگ شد. او پس از پایان تحصیلات در رشته مهندسی هوانوردی در موسسه تکنولوژی جورجیا در سال ۱۹۵۲ به نیروی دریایی آمریکا پیوست و توانست آموزش هایش را بعنوان یک خلبان آزمایشی تکمیل کند. یانگ در سال ۱۹۶۲ میلادی به برنامه فضانوردی ناسا پیوست و بعد از ۴۲ سال خدمت در ناسا بازنشسته شد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG