جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، به صدای آمریکا گفت گسترش همکاریهای نظامی تهران و مسکو به طور فزایندهای نگران کننده است، زیرا این همکاری منجر به ادامه کشتار مردم اوکراین و تخریب زیر ساختهای آن کشور میشود.
طی ماههای گذشته روسیه با به کارگیری پهپادهای انتحاری خریداری شده از جمهوری اسلامی اهداف مسکونی و زیر ساختهای اوکراین را هدف قرار داده است. اوکراینیها و کارشناسان غربی میگویند که تهران برای ساخت این پهپادها از قطعات آمریکایی، کانادایی و اروپایی استفاده میکند.
بخش فارسی صدای آمریکا از جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید پرسید با توجه به وجود تحریمهای گسترده در مورد عدم فروش فناوری نظامی به ایران و اجرای آن، آیا آمریکا راهی برای مسدود کردن دسترسی ایران به این قطعات، که برخی میگویند از بازار سیاه تهیه میشود، دارد؟
جان کربی در پاسخ به این سؤال گفت: «ما همیشه به دنبال گزینههایی برای محدود کردن دسترسی کشورهایی مانند ایران به فناوریهای آمریکایی هستیم. ما کنترلهای صادراتی بسیاری را به طور خاص برای محدود کردن دسترسی ایران و روسیه به فناوری آمریکایی اعمال کردهایم. شما درست می گویید، ایران این تجهیزات را از بازار سیاه تهیه میکند. به همین دلیل، در حال گفتگوی مداوم با شرکتهای فناوری بخش خصوصی در این مورد هستیم. در پی تدابیر حفاظتی هستیم تا بهترین کار ممکن را برای محدود کردن گسترش این فناوری انجام دهیم.»
کربی افزود که مسئله مهمتر، گسترش همکاریهای نظامی تهران و مسکو است که به طور فزایندهای نگران کننده است، زیرا این همکاری منجر به ادامه کشتار مردم اوکراین و تخریب زیر ساختهای آن کشور میشود.
او گفت: «ما همچنان نگران تحویل امکانات نظامی از سوی روسیه به ایران هستیم که به بی ثبات کردن بیشتر خاورمیانه کمک میکند.»
پس از آنکه پارلمان اروپا با رای قاطع ماه گذشته خود به کمیسیون اروپا اجازه داد که سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریستی قرار دهد، کمیسیون اروپا چنین کاری را نکرده است.
جان کربی در پاسخ به این پرسش که آمریکا در متقاعد کردن متحدان اروپایش چه کاری میتواند انجام دهد، گفت که این از تصمیماتی است اتحادیه اروپا باید بگیرد.
او گفت: «میدانیم که اعضای پارلمان اتحادیه اروپا در این مسیر رای دادند. من فقط یادآوری میکنم که آمریکا همچنان سپاه را به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی میشناسد. اینها تصمیماتی است که متحدان و شرکای اروپایی ما باید خودشان بگیرند، اما به طور کلی، ما میخواهیم شاهد ادامه فشار و تلاش بیشتر برای محدود کردن توانایی سپاه پاسداران در انجام فعالیتهای بیثبات کننده باشیم.»
قرارگرفتن نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی یکی از اصلی ترین خواسته های مخالفان جمهوری اسلامی است اما به نظر میرسد کشورهای اتحادیه اروپا هنوز در این باره نظر مشترکی ندارد.