نتایج یک نظرسنجی از رایدهندگان نشان میدهد که دولت ائتلافی محافظهکار ژاپن در انتخابات روز یکشنبه توانست اکثریت خود را در مجلس علیای پارلمان آن کشور افزایش دهد. این انتخابات تنها دو روز پس از ترور منجر به قتل شینزو آبه، سیاستمدار برجسته و نخستوزیر پیشین ژاپن، برگزار شد.
آبه، که رکورددار طولانیترین مدت رهبری در تاریخ معاصر ژاپن بود، روز جمعه در جریان یک سخنرانی انتخاباتی در شهر نارا در غرب این کشور کشته شد. قتل شینزو آبه ژاپن را، که خشونت سیاسی و جنایت با اسلحه در آن بسیار کمسابقه است، در شگفتی فرو برد.
بنا بر یکی از نظرسنجیهای انجامشده از رایدهندگان پس از خروج از شعبههای اخذ رای، حزب لیبرال دموکرات به رهبری فومیو کیشیدا، که آبه یکی از قانونگذاران بانفوذ آن بود، و شریک ائتلافی آن، یعنی کومیتو، که پیش از این انتخابات ۶۹ کرسی را در این مجلس در اختیار داشتند، توانستهاند از مجموع ۱۲۵ کرسی مورد رقابت، ۷۶ کرسی را به خود اختصاص دهند.
به این ترتیب حزب حاکم لیبرال دموکرات در مسیر دستیابی به ائتلافی با دستکم ۱۴۳ کرسی در مجلس علیای ۲۴۸ عضوی است. نهاد قانونگذاری ژاپن دو مجلس دارد که مجلس علیا از قدرت کمتری برخوردار است.
انتخابات مجلس علیای پارلمان ژاپن معمولاً یک همهپرسی در مورد دولت مستقر محسوب میشود. هرچند در این انتخابات موضوع تغییر دولت در میان نبود، چرا که مجلس سفلی در مورد آن موضوع تصمیمگیری میکند.
با این وجود، این نمایش قدرتمند سیاسی میتواند به فومیو کیشیدا در تثبیت حکومتش کمک کند، چرا که او در تلاش برای رهبری ژاپن به منظور بهبود یافتن از پیامدهای همهگیری کووید-۱۹، جلوگیری از افزایش قیمتهای مصرفکنندگان، و تقویت دفاعی آن کشور در بحبوحه تنش با همسایه قدرتمندش، یعنی چین، است.
نتایج نهایی انتخابات بعدازظهر دوشنبه اعلام میشود.
کیشیدا، که از جمله سیاستمداران مورد حمایت آبه بود، پس از انتشار این نظرسنجی گفت: «این مهم است که ما توانستیم در زمانی که خشونت پایههای انتخابات را متزلزل کرده بود، این انتخابات را برگزار کنیم.»
وی بر اهمیت حیاتی همبستگی در دولت و احزاب ائتلاف در زمانی که «با مسائلی مانند ویروس کرونا، اوکراین، و تورم مواجه هستیم» تاکید کرد.
آبه روز جمعه هنگام سخنرانی در کارزار انتخاباتیاش در غرب کشور هدف گلوله قرار گرفت و به یک بیمارستان محلی انتقال یافت، اما بر اثر خونریزی شدید درگذشت. پلیس فرد مهاجم را که عضو سابق نیروی دریایی ژاپن است در صحنه ترور دستگیر کرد.
ضارب پس از دستگیری به بازپرسان گفت که انگیزهاش از این سوءقصد ارتباط شینزو آبه با یک سازمان مذهبی بود، سازمانی که مادر ضارب به آن علاقه داشت و خودش از آن متنفر بود.
آبه پیوسته به تلاشهایش برای تقویت اتحاد امنیتی ژاپن با آمریکا افتخار میکرد. او در سال ۲۰۰۶ میلادی، در ۵۲ سالگی به عنوان جوانترین نخست وزیر تاریخ ژاپن عهدهدار این سمت شد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، قرار است روز دوشنبه برای ادای احترام به شینزو آبه و دیدار با مقامات ارشد ژاپنی به توکیو برود.