لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۵۸

سه سال بعد از «زمین لرزه بزرگ شرق ژاپن»


جان کری: آمریکا در بازسازی زندگی و شهرهای ژاپن شانه به شانه دوستان ژاپنی اش حرکت می کند.

روز سه شنبه در سومین سالگرد زمین لرزه و سونامی ژاپن، که به مرگ ۱۸،۰۰۰ نفر و بزرگترین بحران اتمی جهان منجر شد، در توکیو مراسم یادبودی برگزار شد.

همزمان با لحظه وقوع زلزله ۹ ریشتری در ساعت ۲:۴۶ دقیقه بعد از ظهر به وقت محلی، در سراسر ژاپن یک دقیقه سکوت اعلام شد.

شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن، روز سه شنبه در مراسمی به یادبود قربانیان زمین لرزه و سونامی گفت ژاپن باید هر چه زودتر به حال عادی بازگردد، و وعده داد تلاش ها در جهت بازسازی کشور را سرعت بیشتری ببخشد:
«پیشینیان ما بر بسیاری از مصائب و مشکلات فائق آمدند، و هر بار قوی تر از قبل روی پای خود ایستادند. آنهایی که امروز زنده اند باید از نیاکان ما درس بگیرند. و من در اینجا عهد می کنم که دست در دست شما در برابر چالش های پیش رو ایستادگی کنم.»

در روز ۱۱ مارس ۲۰۱۱، زلزله ای به قدرت ۹ درجه در مقیاس ریشتر روی زمین و عمق آبهای اقیانوس آرام در منطقه شمال شرقی ژاپن را لرزاند و مناطق ساحلی را در خود فروکشید.عمق فاجعه زمانی بود که نیروگاه هسته ای فوکوشیما طعمه زمین لرزه و سونامی شد و سه رآکتور هسته ای براثر انباشت هیدروژن منفجر شد. تشعشات اتمی نیروگاه فوکوشیما هنوز بعد از سه سال وارد جو زمین می شود.

به رغم تزریق میلیاردها دلار از سوی دولت برای بازسازی مناطق آسیب دیده، عملیات بازسازی به کندی پیش می رود. هنوز بیش از ۲۷۰،۰۰۰ هزار نفر از زلزله زدگان خانه دائمی ندارند و بسیاری از آنان در خانه های موقت زندگی می کنند.

مهندسان می گویند پیاده کردن نیروگاه هسته ای فوکوشیما دست کم چهار دهه زمان می برد.

جف کینگستون استاد مطالعات آسیا در دانشگاه تمپل به صدای آمریکا گفت مردم به شدت دلسرد شده اند: «احتمالاً مردم فکرش را هم نمی کردند که هنوز بیش از ۲۵۰،۰۰۰ هزار نفر در اثر فاجعه سه سال پیش بی خانمان هستند. کندی روند بازسازی یشتر مردم را دلسرد کرده است. اکثریت آنها فکر می کنند که کار خیلی به کندی انجام می شود و دولت باید با جدیت و سرعت بیشتری بازسازی را پیش ببرد.»

در بعضی از مناطقی که بیشترین آسیب را دیده اند، بسیاری از مردم نمی دانند که اصولاً دولت قصد بازسازی آن مناطق را دارد یا نه.

یوزو اوئه هارا روز سه شنبه بعد از سرزدن به یکی از شهرهای کوچک منطقه زلزله زده – که بیشترش به صورت ویرانه یا متروک مانده – گفت: «انگار زمان خیلی سریع، و در عین حال خیلی به کندی حرکت کرده. وقتی می گوئیم سه سال – سه سال برای رشد یک کودک زمان زیادی است. اما به اینجا که نگاه می کنیم، هیچ چیزی نیست. الآن واقعیت اینجا این است.»

طرح آقای آبه برای راه اندازی مجدد رآکتورهای اتمی که برای کنترل ایمنی تعطیل شده بود هم با اعتراض رو به رو شد.

مایکل کیوسیک در مرکزمطالعات بین المللی ام آی تی ژاپن به صدای آمریکا گفت انرژی اتمی برای دولت ژاپن منبع اصلی انرژی است:
«اساساً، دولت ژاپن برای خرید سوخت فسیلی به قیمت سرسام آور از سراسر دنیا مبالغ هنگفتی می پردازد. قیمت ها هرروز بالا می رود چون ژاپن انتخاب دیگری ندارد. آمار و ارقامی که دیروز منتشر شد بزرگترین کسری بودجه تاریخ ژاپن را نشان می دهد. کسری بودجه تجاری بسیار بالاست، که آنهم عمدتاً ناشی از مصرف سوخت فسیلی برای جبران ظرفیت تولید انرژی از دست رفته نیروگاه فوکوشیماست.»

در مراسم روز سه شنبه در توکیو، امپراتور آکی هیتو بیشتر بر وحدت در کشور تأکید داشت تا سیاست. وی گفت به رغم یأس و دلسردی ها، بسیار مهم است که مردم ژاپن «قلباً با هم متحد باشند و در کنار یکدیگر بایستند.»

در سومین سالگرد فاجعه اتمی فوکوشیما، رهبران کشورهای سراسر جهان هم برای مردم ژاپن دعای خیر کردند. جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیه ای گفت «قدرت مردم ژاپن» در غلبه بر بحران، همچنان وی را تحت تأثیر قرار می دهد. آقای کری گفت ایالات متحده «در بازسازی زندگی و شهرهای ژاپن شانه به شانه دوستان ژاپنی اش حرکت می کند.»
XS
SM
MD
LG