لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۲۲

جیمز متیس گزینه ترامپ برای وزارت دفاع آمریکا و ۳۳ سال خصومت با ایران


ژنرال جیمز متیس
ژنرال جیمز متیس

مقاله ای از مارک پری در مجله پولیتیکو

خصومت فرماندهان ارشد تفنگداران دریایی آمریکا با جمهوری اسلامی به سال ۱۹۸۳ و بمبگذاری پایگاه تفنگداران دریایی آمریکا در بیروت توسط گروه های مورد حمایت ایران باز می گردد. در آن حمله ۲۴۱ آمریکایی شامل ۲۲۰ تفنگدار دریایی آمریکا کشته شدند.

تفنگداران دریایی آمریکا همچنان اقدامات خصمانه نیروی دریایی ایران علیه تانکرهای نفتی کویت با پرچم آمریکا را در اواخر دهه هشتاد زمان جنگ اول خلیج فارس به خاطر دارند. اگر حمایت تهران از شبه نظامیان شیعه مسئول کشتن نیروهای آمریکا در عراق را هم به این مجموعه اضافه کنیم می توان دریافت که تفنگداران دریایی آمریکا بیش از سه دهه است که ایران را در جنگ با ایالات متحده می بیند.

ایران در ذهن همه فرماندهان تفنگداران دریایی آمریکا از جمله ژنرال جیمز متیس، گزینه دونالد ترامپ برای مقام وزیر دفاع ایالات متحده، قرار دارد. سال ۲۰۱۲، وقتی متیس هنوز اونیفورم نظامی بر تن داشت سه تهدید بزرگ پیش روی آمریکا را «ایران، ایران، ایران» عنوان کرد.

متیس پس از بازنشستگی ایران را با ظهور داعش مرتبط دانست: «من داعش را چیزی بیش از یک بهانه برای ایران در راستای تدوام شرارت هایش نمی دانم. ایران دشمن داعش نیست، آن ها از آشوب ناشی از داعش بسیار سود برده اند.»

موضع تند ژنرال جیمز متیس در برابر جمهوری اسلامی ایران باعث شد باراک اوباما از او بخواهد درخواست بازنشستگی کرده و از فرماندهی نیروهای آمریکا در خاورمیانه کناره بگیرد. متیس در میانه مذاکرات هسته ای با ایران خواستار اعزام سومین ناو هواپیمابر آمریکا به خلیج فارس و دریای عمان شده بود. امری که مورد موافقت کاخ سفید قرار نگرفت.

به ژنرال متیس گفته شد که ارتش آمریکا به ناو هواپیمابر سوم در اقیانوس آرام نیاز دارد. اما متیس نه تنها از درخواست خود منصرف نشد و با تام دانیلون، مشاور امنیت ملی پرزیدنت اوباما، وارد بحث و جدل شد بلکه به اقداماتی در خلیج فارس دست زد که کاخ سفید آن را تحریک آمیز می دانست. یکی از مشاوران متیس می گوید او در جایی به دانیلون گفت: «شما در سلسله مراتب فرماندهی من نیستید؛ من از شما دستور نمی گیرم.»

چند هفته بعد ژنرال متیس از برکناری خود مطلع شد. پرزیدنت اوباما حتی با او تماس تلفنی هم نگرفت. برکناری متیس موجی از خشم راستگرایان تندرو را به دنبال داشت که تصمیم اوباما به حذف فرماندهان نظامی چون دیوید پترایس و استنلی مک کریستال را بخشی از یک تصفیه سیاسی می دیدند. آن ها معتقد بودند که تیم اوباما بیش از آن که به فکر مقابله با دشمنان آمریکا باشد نگران ملاحظات سیاسی است.

اما نگاهی دیگر به مساله نشان می دهد که برکناری این فرماندهان ناشی از خطاهای شخصی و پرسنلی خودشان بوده است.

شماری از فرماندهان ارشد پنتاگون با تاکید ژنرال متیس بر ایران به عنوان جدی ترین تهدید امنیتی آمریکا موافقت ندارند. در فهرست تهدیدهای امنیتی آمریکا، ایران پس از روسیه و چین در جایگاه سوم و پیش از کره شمالی و گروه های خشونت طلب افراطی چون داعش و القاعده قرار دارد.

در مورد این که ایران از حضور داعش در منطقه بیشترین سود را برده است نیز میان نظامیان ارشد آمریکایی اختلاف نظر وجود دارد.

* برگردان فارسی این مطالب تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG