لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۵۳

دولت نتانیاهو با وجود اعتراضات، برنامه اصلاحات قضایی اسرائیل را به پیش می‌برد


هزاران نفر در اسرائیل روز دوشنبه در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو در اروشلیم تظاهرات کردند.
هزاران نفر در اسرائیل روز دوشنبه در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو در اروشلیم تظاهرات کردند.

طرح دولت بنیامین نتانیاهو برای بازنگری در سیستم حقوقی اسرائیل، با اعتراض مردم در این کشور روبرو شده است.

دولت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، روز سه‌شنبه برای اولین بار لایحه بازنگری در سیستم حقوقی آن کشور را به پارلمان آن کشور ارائه کرد.

به گزارش آسوشیتد پرس از اورشلیم، رأی گیری که به بعد موکول شد اما توانست تأیید اولیه را به دست بیاورد. با این حال، لایحه دولت نتانیاهو موجب افزایش اعتراضات در این کشور شد و روز دوشنبه هزاران نفر در مخالفت با آن در اورشلیم تجمع کردند. اصرار دولت نتانیاهو به طرح این لایحه در پارلمان، فقط در خیابان ها معترضان را جمع نکرد بلکه روز سه شنبه در زمان طرح لایحه در پارلمان، اعضای مخالف دولت، فریاد می‌کشیدند «شرم کنید!».

تظاهرکنندگان در بیرون پلاکاردهایی با شعار «دموکراسی را نجات دهید» در دست داشتند.

بنیامین نتانیاهو در کنار میری رگف، وزیر راه و ترابری اسراییل
بنیامین نتانیاهو در کنار میری رگف، وزیر راه و ترابری اسراییل

بعد از بحث موافق و مخالف، کلیات این لایحه دولت با رای ۶۳ به ۴۷ در کنست تصویب شد.

از ویژگی های این لایحه این است که دست نخست وزیر را برای انتخاب قضات باز می‌گذارد. مخالفان می‌گویند این لایحه در صورت تصویب و قانون شدن، موجب می‌شود دادگاه عالی تضعیف شود و دولت فعلی قدرت بیشتری کسب کند.

در مقابل، متحدان مذهبی و افراط‌گرای نتانیاهو می‌گویند که این تغییرات برای مهار قدرت یک قوه قضاییه غیرمنتخب مورد نیاز است. اما منتقدان بیم از آن دارند که در پی اصلاحات در نظام حقوقی، قضات بر اساس وفاداری به دولت یا نخست وزیر منصوب شوند. آنها می‌گویند قانون فعلی با منافع نتانیاهو – که به اتهام فساد با محاکمه روبرو است – در تضاد است.

رویارویی ائتلاف نتانیاهو با مخالفان این لایحه، اسرائیل را به ورطه یکی از تلخ‌ترین بحران‌های داخلی فرو برده است و هر دو طرف اصرار دارند که آینده دموکراسی در کشورشان در خطر است.

موضع فلسطینی‌ها و بحث شهرک‌سازی در شورای امنیت

فلسطینی‌های اسرائیل، اقلیتی هستند که این بازنگری ممکن است بیشترین ضرر را برای آنها در بر داشته باشد. چهره های فلسطینی می‌گویند «به دلیل تبعیض‌هایی» که در داخل با آن‌ها مواجهند و «اشغال ۵۵ ساله کرانه باختری از سوی اسرائیل»، عمدتاً در حاشیه مانده‌اند.

در همین حال، گزارش‌ها از نیویورک حاکیست که شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه «نگرانی عمیق» خود را نسبت به تصمیم اسرائیل مبنی بر برنامه‌ریزی و گسترش شهرک ها و قانونی کردن ۹ شهرک موجود، ابراز کرد.

این اولین بار در بیش از شش سال است که شورای امنیت با ۱۵ رای مثبت درباره شهرکسازی ابراز نگرانی می‌کند. در دولت قبل آمریکا، همواره طرح‌های این چنینی با مخالفت و وتوی ایالات متحده روبرو می‌شد.

لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت: «ما به شدت با اعلام اسرائیل مبنی بر پیشبرد هزاران واحد شهرک سازی مخالفیم ... همچنین با اعلام اسرائیل مبنی بر آغاز فرآیند قانونی کردن ۹ پایگاه در کرانه باختری که قبلاً طبق قوانین اسرائیل غیرقانونی بودند، مخالفیم.»

در حالی اسرائیل از گسترش شهرک‌سازی‌ها خبر داده که بین اسرائیل و فلسطینی‌ها تنش‌ها افزایش یافته است و از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون دستکم ۴۷ فلسطینی و ۱۰ اسرائیلی در درگیری‌ها کشته شده‌اند.

XS
SM
MD
LG