لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۳۱

خاورمیانه عاری از سلاح اتمی


در شرایطی که دیپلمات های کشورهای عرب از احتمال اعمال فشار بر اسرائیل به دلیل جنگ افزارهای اتمی این کشور خبر داده اند، اما دولتمردان اسراییل ادعا کرده اند چنین اقدامات تهاجمی فقط تاثیر معکوس و منفی خواهند داشت.

کشورهای عرب نسبت به عدم تحرک در زمینه تلاش ها برای یک خاورمیانه عاری از سلاح های اتمی خشمگین هستند و هشدار داده اند قصد دارند در اجلاس سالانه کشورهای عضو «آژانس بین المللی انرژی اتمی» سازمان ملل متحد در ماه سپتامبر بر خلع سلاح اتمی در اسرائیل تمرکز کنند.

یک دیپلمات عرب مستقر در وین مقر «آژانس بین المللی انرژی اتمی» گفته است «ما باید انزجاز و آزردگی خاطر خود از این امر را مطرح کنیم، ما باید در مورد این مسئله ابراز نگرانی کنیم».

ایهود آزولای، سفیر اسراییل در «آژانس بین المللی انرژی اتمی» به خبرگزاری رویترز گفته است کشورهای عرب «با مطرح کردن این مسئله ... و حمله به اسرائیل، مسیری را برگزیده اند که پیامد معکوس و منفی دارد».

۱۸ کشور عرب عضو آژانس با ارسال نامه ای به یوکیو آمانو، دبیرکل «آژانس بین المللی انرژی اتمی» خواهان قرار گرفتن موضوع «توانایی های اتمی اسراییل» در دستور کار اجلاس شده اند که از ١٦ تا ٢٠ سپتامبر در وین برگزار خواهد شد. نامه این درخواست روی تارنمای این آژانس وابسته به سازمان ملل متحد منتشر شده است.

در بخشی از این نامه که در ماه ژوئن منتشر شد، آمده است اجلاس «آژانس بین المللی انرژی اتمی» باید برای اقدامات مناسبی اتخاذ نماید تا اطمینان حاصل کند اسرائیل جنگ افزارهای اتمی خود را زیر چتر حراست و محافظت این آژانس و «پیمان خلع سلاح اتمی» قرار می دهد.

دیپلمات های عرب می گویند کشورهای عرب قصد دارند این قطعنامه را که الزام آور نیست، به صورت نمادین و به عنوان یکی از قطعنامه های مهم این اجلاس مطرح کنند. آژانس در طی اجلاس های دو سال پیش از این امر خودداری کرد.

چنین اقدامی به احتمال بسیار با واکنش ایالات متحده و متحدان غربی آن مواجه خواهد شد. آن ها ادعا می کنند تمرکز بر جنگ افزارهای اتمی اسرائیل و سرزنش دولتمردان این کشور قدم های جدی تری را تحت الشعاع قرار خواهد داد که به هدف منع گسترش سلاح های کشتار جمعی در منطقه حساس و شکننده خاورمیانه برداشته می شوند.

گمان بر این است که اسرائیل تنها کشور خاورمیانه مجهز به جنگ افزارهای اتمی بوده و این امر محکومیت ایران و کشورهای عرب منطقه را به همراه داشته است. اسرائیل تنها کشور منطقه است که پیمان جهانی «منع گسترش سلاح های کشتار جمعی» را امضا نکرده است.

اسرائیل و ایالات متحده ایران را تنها تهدید در جهان قلمداد می کنند که در حال توسعه سلاح های کشتار جمعی است و تهران را متهم می کنند که به صورت مخفیانه در صدد دستیابی به توانایی ساخت سلاح های اتمی است، امری که مقامات جمهوری اسلامی انکار می کنند.

طرحی که مصر برای اجلاس جهانی «آژانس بین المللی انرژی اتمی» تدوین کرده است، زمینه را برای ایجاد خاورمیانه ای عاری از سلاح های کشتار جمعی ایجاد خواهد کرد. تدوین این طرح در همایش بازبینی «پیمان عدم گسترش سلاح های کشتار جمعی» در کنفرانس سال ٢٠١٠ مورد توافق قرار گرفت.

اما ایالات متحده اواخر سال گذشته اعلام کرد که این کنفرانس بر اساس برنامه قبلی در سال ٢٠١٢ برگزار نمی شود و زمان دقیق برگزاری و احتمال برگزاری این نشست را نیز اعلام نکرد. بریتانیا و ایالات متحده و روسیه به صورت مشترک این اجلاس را برگزار می کنند.

فرستاده ویژه یک کشور عربی گفته است «عدم برگزاری این نشست ناامید کننده است اما ما هنوز مشتاق هستیم تا این همایش برگزار شود».

مقامات ایالات متحده و اسرائیل گفته اند ایده خاورمیانه عاری از سلاح های اتمی تا زمانی که اعراب و اسرائیل به صلحی پایا دست نیابند و ایران نیز برنامه اتمی خود را متوقف نکند، به واقعیت نخواهد پیوست.

سفیر اسرائیل در آژانس گفته است «فضای خاورمیانه» برای برگزاری یک کنفرانس مفید و سازنده مساعد نیست. او ضمن اشاره به خونریزی و بی ثباتی در منطقه گفته است «ما شاهد تحولات سوریه، اتفاقات لیبی، برنامه ایران و هم اکنون نیز مصر هستیم».
XS
SM
MD
LG