ارتش اسرائیل اعلام کرد که نیروهای این کشور روز پنجشنبه ۱۴ دی، در جریان بازرسی خانههایی در اردوگاه آوارگان نورالشمس در شهر طولکرم در کرانه باختری، صدها مظنون به همکاری با گروههای شبهنظامی فلسطینی را بازداشت کردند.
طولکرم، از گذرگاههای اصلی بین کرانه باختری و اسرائیل، از هنگام حمله حماس به اسرائیل در ۱۵ مهر شاهد حملات مکرر نیروهای امنیتی اسرائیل بوده است.
به گفته ساکنان محلی، نیروهای اسرائیلی حداقل ۱۲۰ نفر را بازداشت، و سه خانه را که یکی از آنها متعلق به عضو گردانهای طولکرم، گروه شبهنظامی مرتبط با جناح فلسطینی فتح بود، تخریب کردند.
ارتش اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد که سربازان اسرائیلی همراه با سایر نیروهای امنیتی این کشور، عملیات گستردهای را برای سرکوب تروریسم در اردوگاه آوارگان نورالشمس آغاز کردند. به گفته گردانهای طولکرم، اعضای این گروه با نیروهای اسرائیلی درگیر شدند.
ارتش اسرائیل میگوید که این عملیات بیش از ۳۰ ساعت در جریان بود و صدها نفر را برای بازجویی بازداشت کرده است. به گفته اسرائیل، نیروهای این کشور بخشی از زیرساختهای شبه نظامیان را نابود، و تعداد زیادی سلاح را شناسایی کرده است.
کرانه باختری در ۱۸ ماه گذشته و حتی پیش از از حمله ۱۵ مهر حماس به اسرائیل، بسیار نا آرام بود، اما با آغاز حمله اسرائیل به نوار غزه، درگیریها شدت گرفته است.
در هفتههای اخیر صدها فلسطینی در درگیری با سربازان و شهرکنشینان اسرائیلی کشته شدند، و نیروهای اسرائیلی هزاران نفر را بازداشت کردند. به گفته ارتش اسرائیل، از هنگام آغاز جنگ غزه تاکنون حدود ۲۶۰۰ فلسطینی در کرانه باختری بازداشت شدند که ۱۳۰۰ نفر از آنها وابسته به حماس هستند.
در همین حال سرلشکر آهارون هالیوا، رئیس بخش اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، روز پنجشنبه ۱۴ دی گفت که اطلاعات اسرائیل «به دشمنان ما از غزه تا ایران آسیب میزند.»
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به جنوب اسرائیل، ۱۲۰۰ نفر از جمله زنان، کودکان، و سالخوردگان قتلعام و حدود ۲۴۰ تن دیگر نیز از سوی ستیزهجویان فلسطینی به عنوان گروگان به نوار غزه ربوده شدند. بر اساس تخمینها هنوز ١٢٩ گروگان ربودهشده در اسارت ستیزهجویان اسلامگرای فلسطینی هستند.
آمریکا، کانادا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها گروه حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.
تمرکز اسرائیل بر جنوب غزه
به گفته مقامات اداره بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است، در جریان گلولهباران خان یونس در منطقه ساحلی جنوبی نوار غزه ۱۴ فلسطینی کشته شدند. همچنین رویترز به نقل از یکی از مقامات محلی گزارش داد که کشتهشدگان شامل ۹ کودک است.
ارتش اسرائیل هنوز درباره این حمله اظهارنظری نکرده است، اما بهطور جداگانه از درگیری و حملات هوایی علیه شبهنظامیان حماس در منطقه خان یونس در روز پنجشنبه خبر داده بود.
ساکنان غزه همچنین گفتند که هواپیماها و تانکهای اسرائیلی سه اردوگاه آوارگان را در مرکز این منطقه به شدت بمباران کردند.
در شرایطی که جنگ اسرائیل علیه حماس بزودی سه ماهه میشود، نگرانیهای بینالمللی درباره احتمال گسترش درگیریها به سایر مناطق مانند کرانه باختری، مرز اسرائیل با لبنان، و خطوط کشتیرانی در دریای سرخ افرایش یافته است.
حمله پهپادی سهشنبه به حومه بیروت که منجر به کشتهشدن صالح العاروری، معاون رهبر حماس شد، وضعیت را حساستر کرده است.
حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان، روز چهارشنبه قول داد که شبهنظامیان این گروه شیعه تحت حمایت ایران در مقابل قتل العاروری «سکوت» نخواهد کرد. او گفت اگر اسرائیل بخواهد جنگ را به لبنان گسترش دهد، نیروهای حزبالله تا پایان خواهند جنگید، اما هیچ تهدید مشخصی برای اقدام علیه اسرائیل در حمایت از متحد خود حماس نکرد.
دریاسالار دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، به پرسشی درباره آمادگی اسرائیل برای پاسخ احتمالی حزبالله جواب نداد و تنها گفت که این کشور بر مبارزه با حماس تمرکز دارد.
از هنگام آغاز جنگ غزه، حزبالله لبنان تقریباً به صورت روزانه در حال تبادل آتش با اسرائیل بوده است. با این حال به گفته مقامات آمریکایی، نشانههای اندکی از تشدید اقدامات حزبالله علیه اسرائیل وجود دارد.
اسرائیل ترور العاروری را نه تایید و نه تکذیب کرد، اما پس از حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل قول داد که این گروه شبهنظانی فلسطینی را که کنترل نوار غزه را در اختیار دارد، نابود کند.
به گفته وزارت بهداشت غزه که در کنترل حماس است، اسرائیل در حملات زمینی و هوایی خود به غزه تا چهارشنبه ۱۳ دی بیش از ۲۲ هزار فلسطینی را کشته است که تقریبا یک درصد از جمعیت ۲.۳ میلیونی این منطقه میشود.
دو انفجار روز چهارشنبه در جریان مراسم یادبود قاسم سلیمانی در جنوب شرقی ایران که دهها کشته و زخمی بر جای گذاشت، به خشونتها در سراسر منطقه افزوده است. هنوز هیچ گروهی مسئولیت این انفجارها را بر عهده نگرفته است.
به گفته یک مقام آمریکایی، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، برای ادامه «مشاورههای دیپلماتیک» در مورد جنگ غره، عازم خاورمیانه خواهد شد و در اسرائیل نیز توقف میکند.
منبع : رویترز و هاآرتص