یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، روز دوشنبه ۱۹ شهریور، به خبرنگاران گفت که فرصت برقراری یک آتشبس موقت با گروه فلسطینی حماس را امکانپذیر میکند، رو به پایان است. به گفته او، این آتشبس موقت در مرزهای ناآرام شمالی اسرائیل با لبنان ثبات ایجاد میکند.
یوآو گالانت در ادامه افزود که شرایط برای توقف دستکم شش هفتهای درگیری و آزادی بسیاری از گروگانهایی که در غزه نگهداری می شوند، مهیا است. با این حال وزیر دفاع اسرائیل گفت که این آتشبس موقت به معنای پایان دائمی درگیری نیست؛ خواستهای که حماس بر آن تأکید دارد.
او گفت اسرائیل باید به توافقی دست یابد که به مدت شش هفته موجب توقف درگیری و بازگردادندن و گروگانها شود. یوآو گالانت تأکید کرد که پس از این دوره، اسرائیل حق عملیات نظامی و رسیدن به اهداف خود از جمله نابودی حماس را خواهد داشت.
آمرکا همراه با میانجیگری مصر و قطر، ماههاست برای برقراری آتشبس و پایان دادن به جنگ میان اسرائیل و حماس تلاش میکنند. یکی از زمینههای اصلی اختلاف، درخواست حماس برای پایان دادن به درگیری تقریباً یک ساله و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از نوار غزه بوده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در هفتههای اخیر گفته است که اسرائیل باید به طور نامحدود در یک گذرگاه استراتژیک در امتداد مرز غزه با مصر مستقر بماند.
رسانههای اسرائیلی به نقل از گالانت گفتند که اسرائیل میتواند به مدت شش هفته از این کریدور عقبنشینی کند، تا گروگانها بدون به خطر انداختن امنیت این کشور آزاد شوند.
بر اساس گزارشها، نتانیاهو و گالانت در جلسه اخیر کابینه اسرائیل که در آن وزرا با اکثریت قاطع از نخستوزیر حمایت کردند، درگیر لفظی داشتند.
گالانت در نشست خبری خود با خبرنگاران گفت که اولویت او بهعنوان وزیر دفاع «در درجه نخست اسرائیل و کسانی است که از آن محافظت میکنند، و سپس موارد دیگر.»
پیشنهاد کنونی صلح به رهبری آمریکا، طرحی سه مرحلهای است که با توقف شش هفتهای درگیری آغاز میشود و به دنبال آن حماس برخی از حدود ۷۰ گروگانی را که گمان میرود هنوز زنده هستند، آزاد میکند.
اسرائیل نیز دهها اسیر فلسطینی را آزاد میکند، نیروهای خود را از مناطق پرجمعیتی فلسطینی خارج میکند، به ساکنان غزه اجازه میدهد به محل زندگی اصلی خود بازگردند، و امکان ارسال کمکهای بشردوستانه را تسهیل میکند.
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، روز دوشنبه گفت که حماس به دنبال تغییراتی در این پیشنهاد در حال تحول است و آن را «موانع اصلی» توافق نامید. حماس اتهامات کربی را «بی اساس» خواند و بار دیگر آمریکا را به ممانعت از توافق با جانبداری از اسرائیل متهم کرد.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل بیش از ۱۲۰۰ شهروند اسرائیلی از جمله زنان، کودکان، و سالخوردگان کشته شدند و بیش از ۲۵۰ تن دیگر به اسارت گرفته شدند.
پس از این حمله تروریستی، اسرائیل تهاجم به غزه را به منظور نابودی حماس و بازگرداندن گروگانهای ربودهشده از سوی حماس آغاز کرد.
گروه حماس در فهرست سازمانهای تروریستی ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، اسرائیل، کانادا، ژاپن و شمار دیگری از کشورهای جهان قرار دارد.
منبع: آسوشیتدپرس