خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی در روز شنبه، ۱۹ اسفند، نوشت که تقریباً نیمی از فروشگاهها در شهر قدیم اورشلیم مهر و موم شدهاند. خیابانهای باریکی که به سمت مسجد الاقصی میگذرد، خالی است. از چراغانی و فانوسهای درخشان خبری نیست.
تدارکات ماه رمضان در اورشلیم زیر سایه جنگ اسرائیل و حماس در غزه که اکنون در ششمین ماه است، فروکش کرده است.
گروه فلسطینی حماس که حمله تروریستی ۱۵ مهر به جنوب اسرائیل را «نبردی برای حقوق مسلمانان» در مسجدالاقصی به تصویر میکشد، حالا امید دارد که با درگیر کردن اسرائیل در جبهه جدیدی در ماه رمضان موقعیتش در مذاکرات آتشبس را بهبود بخشد.
حماس از فلسطینیها در سراسر اسرائیل و کرانه باختری خواسته تا در ماه رمضان به مسجدالاقصی بروند تا محدودیتهای پیشبینی شده اسرائیل را به چالش بکشند.
اگرچه چنین محدودیتهایی در گذشته اغلب منجر به درگیریهایی میشد، اما مشخص نیست که آیا فلسطینیها حاضرند در شرایط فعلی که در آن نیروهای اسرائیلی در حال مقابله با هرگونه تهدیدی هستند، خود را در معرض خطر قرار دهند.
اسرائیل در طول سالها به دلیل نگرانیهای امنیتی دسترسی به مسجدالاقصی را به درجات مختلف محدود کرده است، از جمله با ممانعت از ورود مردان جوان.
دولت اسرائیل در آستانه ماه رمضان امسال جزئیات کمی از محدودیتهایی که قرار است اعمال شود، ارائه کرده است، اما گفته که برخی از فلسطینیهای کرانه باختری اجازه خواهند داشت در این مسجد عبادت کنند.
ایالات متحده و دیگر میانجیهای بینالمللی برای برقراری آتشبس در غزه که امید داشتند همزمان با آغاز ماه رمضان باشد، تلاش کرده بودند. با این حال، پیشرفتی حاصل نشده است.
اسرائیل همچنان به حملات با هدف ریشهکن کردن گروه حماس که در حمله تروریستی ۱۵ مهر به اسرائیل حدود ۱۲۰۰ نفر را کشت و حدود ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفت، متعهد است.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل، تلاش میکند تا همه فلسطینیهای کرانه باختری و جوانان فلسطینی را از ورود به مسجد القصی منع کند. دفتر او برای اظهار نظر در این مورد پاسخی به رسانهها نداد.
«هماهنگکننده دولت اسرائیل در امور مناطق فلسطینیها» روز جمعه اعلام کرد که به برخی از مسلمانان کرانه باختری اجازه داده خواهد شد برای نماز رمضان وارد این مسجد شوند، اما توضیح بیشتری نداد. سال گذشته صدها هزار نفر توانستند وارد این مسجد شوند که بیشتر آنها زنان، کودکان و مردان مسن بودند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، نیز موضوع را در ابهام باقی گذاشته است و تنها گفته که تعداد مشابهی از مردم مانند سال گذشته در هفته اول ماه رمضان مجاز به اقامه نماز در مسجد الاقصی هستند. او گفت این موضوع به صورت هفتگی در طول ماه رمضان مورد ارزیابی قرار میگیرد. هنوز جزئیات بیشتری در اختیار عموم قرار نگرفته است.
ماه رمضان امسال شاهد اختلافات در کابینه اسرائیل بر سر نحوه جنگ با حماس در غزه است.
بن گویر در پستی در رسانه اجتماعی «اکس»، تصمیم نتانیاهو برای اجازه دسترسی فلسطینیها به الاقصی برای نماز ماه رمضان را محکوم کرد. او بدون اشاره به فراخوان نتانیاهو برای پیروزی کامل علیه حماس نوشت که جشنهای ماه رمضان حماس در کوه معبد معادل «پیروزی کامل» نیست.
بن گویر، که چندین بار از مسجد الاقصی بازدید کرده است، از مخالفان سرسخت هرگونه توافقی برای آتشبس با حماس است. او بارها خواستار خروج همه فلسطینیها از غزه و ساخت شهرکهای اسرائیلی در نوار غزه شده است؛ دیدگاهی که اکثر اعضای کابینه اسرائیل با آن مخالف هستند.
منبع: خبرگزاری آسوشیتدپرس