لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۵۹

سفر هیات اسرائیلی به آمریکا برای گفتگو درباره برنامه هسته‌ای ایران


عکس آرشیوی از یووال استاینیتز، وزیر امور استراتژیک اسرائیل
عکس آرشیوی از یووال استاینیتز، وزیر امور استراتژیک اسرائیل

با نزدیک شدن به دور جدید گفتگوهای دیپلماتیک میان ایران و شش قدرت جهانی بر سر برنامه هسته‌ای ایران، یک مقام ارشد اسرائیلی روز چهارشنبه از آغاز دور جدیدی از رایزنی‌های سیاسی آن کشور با قدرت‌های بزرگ جهانی با هدف جلوگیری از دستیابی تهران به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای خبر داد.

به گزارش خبرگرای رویترز، یووال استاینیتز وزیر امور استراتژیک اسرائیل با اعلام این خبر گفت هفته آینده یک هیات دولتی به سرپرستی او به واشنگتن سفر خواهد کرد، تا در گفتگو با مقام‌های آمریکایی، بر خواسته‌های اسرائیل مبنی بر محروم کردن ایران از داشتن هرگونه ظرفیت هسته‌ای تأکید نماید؛ خواسته‌ای که تهران آن را رد کرده و به باور برخی از دیپلمات‌های غربی، دست نیافتنی است.

دور بعدی گفتگوهای هسته‌ای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، قرار است اواخر ماه جاری، احتمالاً در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، آغاز شود.

مذاکره‌کنندگان هر دو طرف امیدوار هستند در فرصت باقی مانده تا ۲۴ نوامبر (۳ اذر ماه) بتوانند به یک توافق جامع و بلندمدت بر سر فعالیت‌های هسته‌ای ایران برسند. فعالیت‌هایی که غرب به آن به دیده تردید نگاه می‌کند و می‌گوید پوششی است برای دستیابی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای است.

ایران این اتهام را رد می‌کند و می‌گوید برنامه هسته‌ای آن کشور جنبه صلح‌آمیز دارد و با هدف تولید انرژی و نیز خدمات درمانی و کشاورزی طراحی شده است.

به گزارش رویترز، در حالی که اسرائیل در جمع شش کشور مذاکره‌کننده با ایران نیست، اما در طول سال‌های اخیر، بویژه از سال گذشته به این سو، در تلاش بوده تا تمام نفوذ خود را در پایتخت‌های کشورهای عضو گروه ۱+۵ بکار بگیرد تا آنها را متقاعد کند برای مهار یک ایران مسلح به سلاح هسته‌ای، به یک حمله پیش‌دستانه نیاز است.

یووال استاینیتز روز چهارشنبه در گفتگو با رادیو اسرائیل گفت «هفته آینده و پیش از آغاز مذاکرات اصلی و احتمالاً آخرین دور مذاکرات بین ایران و قدرت‌های جهانی، به همراه یک هیات خیلی بزرگ، برای یک سفر دو روزه به ایالات متحده خواهم رفت.»

به گفته آقای استاینیتز، با وجود تلاش‌های دیپلماتیک حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، هیچ نشانه‌ای از این که ایران برنامه غنی‌سازی اورانیوم خود را محدود کرده باشد، وجود ندارد. اورانیوم غنی‌شده با درصدی خاص، می‌تواند برای تولید سوخت مورد نیاز سلاح های هسته‌ای بکار رود.

وزیر امور استراتژیک اسرائیل در ادامه گفت «آنچه که روحانی تاکنون انجام داده است، تنها مربوط به موضوعات ثانویه می‌شوند، که در برخی موارد امتیازاتی هم داده شده، اما در نهایت هسته اصلی برنامه – که ما و کل دنیا را تهدید می‌کند – را حفط کرده است.»

ایران و قدرت‌های جهانی بیش از یک دهه است بر سر ماهیت برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی اختلاف نظر دارند و گفتگوهای متعددی – که با فراز و نشیب‌های فراوانی هم روبرو بوده – را در این باره برگزار کرده‌اند.

درپی یک دوره پرتنش ۸ ساله، پس از انتخابات ریاست جمهوری خرداد ماه سال گذشته در ایران، و روی کار آمدن حسن روحانی و تغییر رویکرد تهران در عرصه سیاست خارجی، بویژه در مذاکرات هسته‌ای، ایران و قدرت‌های جهانی گفتگوهای خود را از سر گرفتند.

اوایل آذر ۱۳۹۲ دو طرف به یک توافق موقت دست یافتند تا با ادامه گفتگوها، در عرض ۶ ماه به توافقی جامع و نهایی برسند. دو روز مانده به پایان مهلت شش ماه توافق اولیه موسوم به «طرح اقدام مشترک»، ایران و گروه ۱+۵ به علت باقی ماندن «شکاف‌های عمده»، موافقت کردند گفتگوها را به مدت چهار ماه دیگر و تا سالگرد توافق اولیه، یعنی تا ۳ آذر سال جاری ادامه بدهند.

XS
SM
MD
LG