نخست وزيران ترکيه و اسرائيل در زمينه توافق به عمل آمده در مورد عادی سازی مناسبات دو کشورمی گويند، این توافق در قالب قراردادهای متعدد روز سه شنبه فردا به امضا خواهد رسيد.
اسرائيل برای حمله سال ۲۰۱۱ به یک کشتی ترک، به بازماندگان و آسيب ديدگان ۲۰ ميليون دلار غرامت خواهد پرداخت و از طريق يک بندر اسرائيلی اجازه می دهد ترکيه به نوار غزه کمک انسانی بفرستد.
اما اسرائيل به هيچ وجه حاضر نشده خواست اصلی ترکيه را در جهت رفع محاصرۀ نوارغزه و باز کردن کانال های آن به جهان خارج بر آورده کند.
به نظر می رسد ترکيه تا همين اندازه هم راضی باشد. نخست وزیر ترکیه در اين زمينه با احتياط گفته است تحريم اعمال شده بر فلسطينی ها و بطور مشخص نوار غزه، به همت رهبری ترکيه برداشته می شود.
بینالی ايلديريم نخست وزير ترکيه اعلام کرده است نخستين کشتی ترک با بار بيش از ۱۰ هزار تن کمک انسانی برای نوار غزه روز جمعه به قصد بندر اشدود در اسرائيل به راه خواهد افتاد.
او گفت ما اکنون در زمينه عادی سازی مناسباتمان، مناسبات ديپلماتيک مان گفتوگو میکنيم، وقتی روند عادی شدن مناسبات تکميل شود، آن وقت دو کشور، هر يک به نوبۀ خود در زمینه [امضای توافقنامۀ گاز طبيعی] همکاری خواهد کرد.:
بنيامين نتانياهو نخست وزير اسرائيل نيز در اعلام خبر مربوط به توافق گفته است، اين امر راه را برای انتقال گاز اسرائيل به اروپا از کانال ترکيه باز می کند. او روز دوشنبه در رم گفت، اين توافق تأثير فوق العاده ای بر اقتصاد اسرائيل خواهد داشت و کاملاً به نفع امنيت اسرائيل است.
آقای نتانياهو گفت "اطلاعات درست و غلطی در مورد توافقنامه وجود دارد، بنابر اين بايد روشن کنم که ما به تلاش هايمان برای برگرداندن زنده يادها اورون شائول و هدار گولدين ادامه می دهيم، دو سربازمون رو از نوار غزه به اسرائيل بر می گردانيم، با خانواده های آنها در تماس هستيم و تا زمانی که آنها را برنگردانديم دست از تلاش برنمی داريم."
خبرگزاری رويترز در گزارشی تحليلی می گويد اين حرکت زمانی صورت گرفته که خاور ميانه به خاطر جنگ سوريه و خطر داعش برای امنيت منطقه دچار قطب بندی شده و دو کشور به دنبال متحدان تازه ای می گردند.
اين توافق استقبال ايالات متحده را هم در پی داشته است. جان کری در واکنش به آن گفته است "ما خواهان چنين توافقی بوديم."
مناسبات ترکيه و اسرائيل، از سال ۲۰۱۱ با حملۀ اسرائيل به يک کشتی حامل کمک های انسانی ترکيه که راهی غزه بود و کشته شدن ملوانان ترک در دريای مرمره به تيرگی گراييد. از آن زمان دو کشور تبادلات اطلاعاتی خود را کاهش دادند و تمرين های مشترک نظامی را متوقف کردند. دو کشور سفرای خود را فراخواندند، پيوندهای امنيتی گسسته شد و مناسبات ديپلماتيک به سطحی بسيار پایین رسيد.