لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۳۰

بعد از سال‌ها تکذیب؛ اسرائیل می گوید در جنگ داخلی سوریه نقش دارد


تانک های اسرائیلی در بلندی های جولان در مرز با سوریه
تانک های اسرائیلی در بلندی های جولان در مرز با سوریه

پس از چند سال تکذیب، اسرائیل اکنون تائید می کند که در جنگ سوریه دخالت هایی دارد و این کار را برای تامین امنیت خویش و نه به هدف تاثیرگذاری بر مسیر سیاسی در آن کشور انجام می دهد.

اسرائیل از زمان آغاز جنگ در سوریه در شش سال پیش، اعلام کرده بود دخالتی در آن ندارد. ولی اکنون فرمانده ستاد کل ارتش آن کشور فاش کرد که اسرائیل پول و اسلحه به گروهی می رساند که جزو مخالفان سکولار پرزیدنت بشار اسد محسوب می شوند و آن ها نیز با داعش در حال پیکار هستند.

ژنرال گادی آیزنکوت رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل که در سخنرانی در یک همایش دانشگاهی به افشاگری پرداخت، از دادن جزئیات در مورد ابعاد کمک ها خودداری ورزید. ولی رسانه های اسرائیلی در روزهای اخیر اطلاعات مشروح تری در این مورد منتشر ساخته اند.

تحلیگران سیاسی می پرسند که چگونه است اسرائیل سکوت پیشین خود را می شکند و بخشی از ابعاد دخالت ها را فاش می سازد؟ پرسش آن است که آیا این امر با افزایش دخالت نظامی امریکا در جنگ سوریه و سرنگون کردن پهپادهای سپاه پاسداران ایران ارتباطی می تواند داشته باشد؟

تا چندی پیش، سیاست اعلام شده اسرائیل در دو هدف خلاصه می شد: یکی جلوگیری از تسلط ایران بر سوریه و دیگری جلوگیری از انتقال جنگ افزارهای ارسالی ایران به حزب الله لبنان از طریق خاک سوریه.

در همین راستا اسرائیل چندین حمله هوایی در سوریه انجام داد که شماری از آن ها علیه حضور نظامی فرماندهان سپاه پاسداران در نواحی مرزی سوریه با اسرائیل بود و چند حمله دیگر با هدف نابود کردن کاروان های اسلحه از دمشق به لبنان بود.

از سخنان اخیر ژنرال آیزنکوت چنین برمی آید که اسرائیل در جلوگیری از رسیدن اسلحه به حزب الله چندان موفق نبوده است. رئیس ستاد ارتش اسرائیل در سخنان خود گفت که مقادیر زیادی سلاح های روسی نیز به دست حزب الله در لبنان رسیده است.

همچنین در مورد هدف اول: دست اندرکاران نظامی اسرائیل سخت بیمناک هستند که با سقوط شهر رقه مرکز حکومتی داعش در شمال سوریه، نیروهای سپاه پاسداران ایران پیروزمندانه وارد آن شهر شوند و یک راه مستقیم زمینی از داخل ایران و از طریق عراق تا سوریه و لبنان برقرار شود.

آیزنکوت در سخنان خود گفت که حزب الله با برخورداری از کمک های مالی و تسلیحاتی ایران، بزرگترین خطر امنیتی برای اسرائیل محسوب خواهد شد. بدیهی است که اگر خود افراد سپاه پاسداران برای همیشه در سوریه مستقر شوند، این خطر افزایش می یابد و تهدیدهای ایران به مرز اسرائیل خواهد رسید.

آگاهان امور نظامی اسرائیل فاش کردند که ارتش آن کشور در برابر چشمان ناظران صلح سازمان ملل که در طول خطوط مرزی سوریه با اسرائیل مستقر هستند، جنگ افزار و پول و آذوقه در اختیار گروهی از معارضان سوری قرار می دهند.

به گفته این گاهان، شمار این گروه ها بر بیست بالغ می شود که اعضای همگی آن ها، افراد محلی و سکولار هستند و اسرائیل از طریق تقویت آنها می خواهد از نزدیک شدن داعش به مرزهای خود و یا استقرار افراد سپاه پاسداران در آن نقاط جلوگیری کند.

اقدام دیگر اسرائیل پذیرفتن زخمی های غیرنظامی جنگ داخلی در سوریه است. گفته می شود که در طول سه سالی که این کار آغاز شده، دست کم سه هزار زخمی به طور رایگان در آن کشور درمان شده اند.

ولی مخالفان اسرائیل این گفته را که زخمی ها همگی افراد غیرنظامی هستند رد می کنند و می گویند شماری از زخمی ها وابسته به جنگجویان مخالف بشار اسد هستند و ممکن است افراد داعش نیز در میان آن ها باشند. افشاگری ژنرال آیزنکوت، دست کم بخشی از این ادعا را تائید می کند.

ژنرال آیزنکوت در سخنان خود گفت که اسرائیل از منابع اطلاعاتی بسیار خوبی در داخل سوریه برخوردار است – که به گفته آگاهان، از طریق اعطای این گونه کمک رسانی ها و شیوه های دیگر تامین می شود.

با دخالت فعال تر نیروهای آمریکایی در جنگ سوریه، معادلات منطقه ای کمی عوض می شود و اسرائیل باید خود را با آن منطبق سازد و حداکثر هماهنگی را با نیروهای آمریکایی به عمل آورد.

این واقعیت سیاسی و نظامی به ویژه هنگامی اهمیت بیشتر می یابد که یادآوری شود نوعی همکاری بین نیروهای اسرائیلی و روسی نیز وجود دارد. هر دو طرف ماهیت و ابعاد این همآهنگی را پنهان نگاه می دارند – ولی این واقعیت انکارناپذیر است که اکثر حملات هوایی اسرائیل علیه اهداف سپاه پاسداران و حزب الله در خاک سوریه، با آگاهی و احتمالا اجازه نیروهای روسی مستقر در آن کشور انجام گرفته است.

کنستانتین کوزاکوف عضو ارشد پارلمان روسیه گفت که دولت های مسکو و اورشلیم باید بر ابعاد هماهنگی های خود در خاک سوریه بیافزایند. این سخنان پس از آن بیان می شود که ارتش آمریکا یک جنگنده سوخوی ۲۲ ارتش سوریه را سرنگون کرده و با اخطار دولت مسکو روبرو شده است.

برخی آگاهان سیاسی تائید می کنند که از دیدگاه منافع ملی اسرائیل، شاید بهتر آن باشد که بشار اسد بر سر قدرت بماند. اسرائیلیان بر این باورند که گروه های سکولار سوریه (که شمار آن ها افزون بر یک هزار گروه و دسته است) ضعیف هستند و اگر حکومت بشار سرنگون شود بیم آن می رود که داعش جایگزین آن شود.

ولی یک خطر عمده باقی ماندن بشار اسد نیز آن است که او به خاطر دِینی که به جمهوری اسلامی ایران برای ادامه بقای خویش دارد، کشورش را در اختیار سپاه پاسداران قرار دهد، که چنین امری از دیدگاه امنیت اسرائیل فاجعه بار خواهد بود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG