شماری از رسانههای اسرائیلی میگویند که گیدئون ساعر، وزیر خارجه این کشور، گفته است که حکومت جدید اسلامگرای سوریه باید باعث «نگرانی» اسرائیل شود.
به نوشته «اسرائیل نشنالنیوز»، آقای ساعر در جریان یک نشست در وزارت خارجه اسرائیل گفت: «در سراسر جهان صحبت از تغییر سازمانیافته رژیم در سوریه میشود، اما اینطور نیست که یک دولت جدید به شیوهای دموکراتیک انتخاب شده باشد و بر تمام سوریه حکومت کند.»
او حکومت جدید را «گروهی از تروریستها» دانسته است که ابتدا در ادلب بودند و سپس دمشق و مناطق دیگر را به تصرف درآوردند.»
گروههای مخالف حکومت بشار اسد روز ١٨ آذر به دنبال پیشرویهای سریع موفق به کنترل دمشق، پایتخت سوریه، شدند و به بیش از ۵ دهه حکومت خاندان اسد پایان دادند.
وزیر خارجه اسرائیل تأکید کرد: «جهان واقعاً میخواهد این دولت را بهعنوان یک رژیم جدید و باثبات ببیند، زیرا کشورها مایل به بازگرداندن پناهجویان سوری خود هستند.»
وی به بیثبات بودن سوریه اشاره کرد و افزود: «درگیریهایی با علویان در طول سواحل سوریه وجود دارد، تهدیدهای صریحی از سوی اردوغان (رئیسجمهوری ترکیه) برای حذف خودمختاری کردها مطرح است و همچنین آزار و اذیت جامعه مسیحی در سوریه ادامه دارد.»
گیدئون ساعر حکومت جدید سوریه را «یک رژیم اسلامگرا» نامید که تلاش خواهد کرد تمام سوریه را تحت کنترل خود در آورد.
همچنین به نوشته «جوییش پرس»، وزیر خارجه اسرائیل در نشستی به اعضای کمیته امور خارجی و امنیت کنست (پارلمان این کشور) گفت: «اگر ما سیستمهای تسلیحاتی ارتش سوریه را نابود نکرده بودیم، آنها یا به دست نیروهای اسلامگرا میافتادند و یا حداقل با قیمت بالایی در بازار سیاه فروخته میشدند.»
آقای ساعر اضافه کرد: «دولت جدید دمشق نسخهای کپی از دولت ادلب است؛ این دولت شامل تمام گروههای سوریه نمیشود. در این دولت، اسلامگرایان افراطی حضور دارند. آنها خود را به غرب بهعنوان میانهرو معرفی میکنند و کشورهای غربی بهدلیل تمایل به بازگرداندن پناهجویانی که در سرزمینهایشان هستند، به پذیرش این تصویرسازی تمایل دارند.»
وی افزود: در وضعیت کنونی سوریه «نمیتوانیم از نقاطی که در سوریه تصرف کردهایم، عقبنشینی کنیم. ما باید از ایجاد یک تهدید در مرز خود با سوریه جلوگیری کنیم. ما خواستههای امنیتی داریم که نمیتوانیم از آنها صرفنظر کنیم.»
بر اساس این گزارش، ارتش اسرائیل در حال حاضر ۵ منطقه را در سوریه را تصرف کرده است. اسرائیل گفته که هدفش از این اقدام، آن است که عناصر تروریستی از وضعیت حساس فعلی سوءاستفاده نکنند و به شهرکها در بلندیهای جولان آسیب نرسانند.
جوییش پرس نوشت: اسرائیل همچنین با دروزیهای سوریه که از حملات احتمالی هیات تحریر الشام نگرانند، در ارتباط است و نیروهای اسرائیلی با کمک آنها و دیگر سوریها در بلندیهای جولان در حال جمعآوری سلاحهای شخصی در روستاهای این منطقه است.
بر اساس این گزارش، «مقامات ارشد ارتش اسرائیل به درستی پیامهای رهبران سوریه، بهویژه از سوی احمد حسین الشرع معروف به جولانی، رهبر جدید سوریه، که پیشتر بهعنوان یکی از اعضای القاعده فعالیت میکرد، اعتماد ندارند.»
ماهر مروان، استاندار دمشق، در گفتگو با رادیو ملی آمریکا «ان پی آر»، که روز پنجشنبه ششم دی منتشر شد، به نمایندگی از رهبر سوریه اعلام کرد که دولت جدید این کشور به دنبال برقراری «روابط خوب» با اسرائیل است.
او اشاره کرد که ترس اولیه اسرائیل پس از سقوط بشار اسد، «قابل درک و طبیعی» بود و افزود: «ممکن است اسرائیل در آن زمان احساس ناامنی کرده باشد و به همین دلیل به اقداماتی مانند پیشروی و بمبارانهای محدود روی آورد.»
استاندار دمشق همچنین از ایالات متحده خواست تا نقش فعال تری در تسهیل روابط میان سوریه و اسرائیل ایفا کند.
دو مقام ارشد نظامی اسرائیل در یک جلسه محرمانه که هفته گذشته در کمیته امور خارجی و امنیت کنست برگزار شد، گفتند که از نظر آنها، تلاشهای جولانی برای نشان دادن حسن نیت، اقدامی صرفاً نمایشی است و دیر یا زود، رژیم جدید سوریه علیه اسرائیل اقدام خواهد کرد.