بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل روز دوشنبه ۳ دیماه در سخنانی در کنست اعلام کرد در مذاکرات جاری برای آزادی گروگانهای اسیر حماس که در غزه به سر میبرند، «پیشرفتهایی» حاصل شده است.
او افزود: «میخواهم با احتیاط بگویم که پیشرفتهایی حاصل شده است و تا زمانی که همه گروگانها را به خانه برنگردانیم دست از تلاش برنمیداریم؛ اما جزئیات اقدامات صورت گرفته را هم نمیتوانیم افشا کنیم.»
همزمان، دو مقام فعلی و پیشین آمریکا تاکید کردند هرگونه معامله در زمینه گروگانهای اسیر گروه حماس مورد حمایت جمهوری اسلامی در نوار غزه، باید «آزادی فوری» هفت شهروند دربند آمریکایی را شامل شود.
رابرت اوبراین مشاور امنیت ملی پیشین دونالد ترامپ، و تام نایدز سفیر ایالات متحده در اسرائیل در دوره جو بایدن، در مقالهای مشترک در والاستریت ژورنال تاکید کردند که گروگانهای آمریکایی ابزار چانهزنی نیستند.
آنها تصریح کردهاند «حماس و حامیان آنها باید این پیام را با صدای بلند و واضح بشنوند که باید همه آمریکاییها را در مرحله اول توافق آزاد کنند.»
ادان الکساندر، ایتای چن، ساگی دکل چن، گدی هاگی، جودی واینستین هاگی، عمر نوترا و کیت سیگل، هفت شهروند آمریکایی هستند که ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در پی حمله تروریستی حماس به اسرائیل، به گروگان گرفته شدند.
گمانهزنیها نشان میدهد از ۲۵۱ گروگان اسیر حماس، که ۱۰۰ تن آنها در نوامبر ۲۰۲۳ آزاد شدند، ۹۶ گروگان هنوز در غزه باقی ماندهاند. ارتش اسرائیل هم تایید کرده است دستکم ۳۴ نفر از گروگانها کشته شدهاند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، ۱۲ آذر با انتشار پیامی در «تروت سوشال» هشدار داد اگر افرادی که در خاورمیانه گروگان گرفته شدهاند تا پیش از مراسم ادای سوگند ریاست جمهوری او در اول بهمن آزاد نشوند، همه کسانی که «مسئول ارتکاب این جنایات هستند» تاوان سختی خواهند داد.
دو هفته بعد، در روز دوشنبه ۲۶ آذر، او در یک نشست خبری در پالم بیچ ایالت فلوریدا بار دیگر این هشدار را تکرار کرد و گفت «اگر این گروگانها تا آن تاریخ به خانه بازنگشته باشند، تاوان سختی در پیش خواهد بود.»