دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائيل، در بیانیهای گفت یک گروه شبهنظامی شیعه در عراق یک محقق اسرائیلی را که ماهها در این کشور ناپدید شده، نگه داشته است.
الیزابت تسورکوف، ۳۶ ساله، دانشجوی دکترا در دانشگاه پرینستون در آمریکا است.
خانواده تسورکوف و افرادی که از پرونده او مطلع هستند میگویند گروه کتائب حزبالله او را پس از خروج از قهوهخانهای در بغداد در اواخر ماه مارس، ربود و بر خلاف میلش نگه داشته است. کتائب حزبالله یک گروه شبهنظامی عراقی نزدیک به جمهوری اسلامی ایران است. او آخرین بار روز ۱ فروردین مطلبی را در توییتر منتشر کرد.
به گفته دولت اسرائیل، تسورکوف که دارای هر دو تابعیت اسرائیلی و روسی است با استفاده از گذرنامه روسی خود وارد عراق شد. اسرائیل و عراق روابط دیپلماتیک ندارند.
خانم تسورکوف دی ۱۴۰۱ برای تحقیقات آکادمیک به عراق رفت. او علاوه بر تحصیل در پرینستون، عضو یک گروه تحقیقاتی مستقر در واشنگتن به نام «مرکز نیو لاین استراتژی و سیاستگذاری برای صلح» است.
خانواده خانم تسورکوف در بیانیهای تایید کردند او در حین تحقیقات برای پایاننامه دکترای خود ربوده شده است.
پرینستون در بیانیه ای گفت: «الیزابت یکی از اعضای ارزشمند جامعه دانشگاه پرینستون است. ما عمیقا نگران امنیت و رفاه او هستیم و قویا میخواهیم که او بتواند به خانوادهاش ملحق شود و تحصیلاتش را از سر بگیرد.»
دولت عراق هیچ واکنش فوری نشان نداده است. یک مقام ارشد کتائب حزبالله هم حاضر نشد به درخواست آسوشیتدپرس برای ارائه توضیحاتی در این رابطه پاسخ دهد.
این آدم ربایی نشان میدهد رهبران عراق با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند که برخی از گروههای نظامی جذب شده در نیروهای امنیتی عراق روابط قویتری با جمهوری اسلامی دارند تا با عراق. مقامات امنیتی میگویند کتائب حزب الله عمدهترین آنها است.
ربایش خانم تسورکوف نگرانی بابت انتقال احتمالی او به ایران را ایجاد کرده است. اما به گفته افراد آگاه، هیچ نشانهای از انجام چنین انتقالی وجود ندارد.
خانم تسورکوف که به زبان عربی مسلط است، تحلیلگر و مفسر با تجربه خاورمیانه است. اگر معلوم شود که ربوده شدن او به طور مستقیم با جمهوری اسلامی ایران مرتبط است، این امر باعث تشدید خصومت بین اسرائیل با جمهوری اسلامی و گروههای مورد حمایت آن در سراسر خاورمیانه میشود.
جمهوری اسلامی سابقهای طولانی در ربودن مخالفان و منتقدان خود از خارج از کشور و انتقال آنها به داخل ایران را دارد. یکی از آنها روح الله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز بود که پس از سفری به عراق ربوده و به ایران منتقل شد و سپس اعدام شد. این پرونده محکومیتهای بین المللی را در پی داشت.
این مطلب با استفاده از گزارش آسوشیتدپرس، وال استریت ژورنال، و نیویورک تایمز تنظیم شده است