یائیر لاپید، نخستوزیر اسرائيل، گفت دولتش در حالی که روابط قوی خود را با آمریکا حفظ میکند، بر دولت آمریکا فشار میآورد تا ملاحظات اسرائیل در مورد توافق احتمالی برای احیای برجام در نظر گرفته شود.
لاپید روز یکشنبه ۱۳ شهریور در آغاز جلسه هفتگی کابینه اسرائيل گفت: «سیاست درست، سیاستی است که ما در سال گذشته اجرا کردهایم» که «بدون از بین بردن روابط ویژه با آمریکا» این اقدامات در مورد احیای برجام صورت بگیرد.
به نوشته تایمز اسرائيل، لاپید گفت در سال ۲۰۱۵ دولت بنیامین نتانیاهو برای مخالفت با برجام به شکلی «غیرضروری» وارد یک «رویارویی» با دولت آمریکا شد که نتیجه آن «یک شکست کامل بود.»
او گفت آن زمان «آمریکایی ها دیگر به حرف ما گوش نمی دادند، به رابطه ما با آنها آسیب وارد شد و آنها هم رفتند و توافقنامه بدی امضا کردند.»
لاپید گفت که معتقد است استراتژی دولتش اکنون کارساز است و کاخ سفید نگرانیهای اسرائیل را در نظر دارد به طوریکه «خواسته هایی از ایرانی ها مطرح شده است.» لاپید گفت نمی تواند در مورد همه چیز صحبت کند.
لاپید افزود در پی گفتگوهای هفته گذشته خود با جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، رئیس تشکیلات اطلاعاتی موساد، دیوید بارنیا، روز دوشنبه برای تشریح نظرات دولت اسرائيل در مورد «خطرات» برجام به واشنگتن میرود.
احیای ناتمام برجام از زبان مقامات ایران
در حالی که واشنگتن پاسخ ایران به آمریکا در مورد بسته پیشنهادی اروپا برای احیای برجام را غیرسازنده توصیف کرده است، مشاور تیم مذاکره کننده اتمی ایران گفته است ایران ابهامات یا خلأهای متن را نمیپذیرد.
محمد مرندی از این ابهامات نام نبرده اما در توئیت خود نوشته است: زمستان نزدیک است و اتحادیه اروپا با «بحران انرژی فلج کننده» مواجه است.
حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه «کیهان» چاپ تهران نیز با اعلام اینکه مذاکره برای لغو تحریمها «آب در هاون کوبیدن است» و این مذاکرات «راه به جایی نمیبرد»، به خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران گفته است: میبینید که (مذاکرات) تاکنون از «ناکجا آباد» بیرون نرفته است.
نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان با اظهار اینکه اگر «اهل باج دادن نباشیم، مذاکرات هرگز به نقطه ای نخواهد رسید»، مدعی شده که که «دولت کنونی» اهل باج دادن نیست.
این در حالی است که علی خضریان، نماینده مجلس شورای اسلامی در مورد متن پیشنویس توافق احیای برجام گفته است هیچ کدام از خطوط قرمز اصلی جمهوری اسلامی در آن گنجانده نشده و حتی «راستیآزمایی رفع تحریمها به خود آمریکا سپرده شده» است.