خبرگزاری آسوشیتدپرس با تحلیل تصاویر ماهوارهای گزارش داد حمله اسرائیل به جمهوری اسلامی، به پایگاه تولید موشکهای بالیستیک و پرتاب موشکهای مربوط به برنامه فضایی سپاه پاسداران خسارت وارد کرده است.
در این گزارش، که روز سهشنبه ۸ آبان منتشر شده است، گفته میشود پایگاه موشکی شاهرود در حالی متحمل خسارات ناشی از حمله اخیر اسرائیل شده که حکومت ایران پیشتر درباره این منطقه اطلاعرسانی نکرده بود.
جمهوری اسلامی صرفا به هدف قرار گرفته شدن نقاطی در سه استان ایلام، خوزستان و تهران اشاره کرده و درباره این پایگاه مستقر در استان سمنان سکوت کرده است.
به گزارش آسوشیتدپرس، حمله اسرائیل در روز شنبه ۵ آبان، توانایی سپاه پاسداران در تولید سوخت جامد موشکهای بالیستیک را نیز دچار محدودیت کرده است.
در گزارش پیشین این خبرگزاری مربوط به تحلیل تصاویر ماهوارهای پس از حمله اسرائیل آمده بود که دو پایگاه نظامی نزدیک تهران نیز که برای تولید موشک بالیستیک بکار گرفته میشدند، تخریب شدهاند.
در روزهای گذشته منابع خبری و تحلیلگران جزییات بیشتری از خسارات ناشی از این حمله بیسابقه را فاش کردهاند.
روزنامه اسرائیلی جروزالم پست در گزارشی به بررسی حملات نیروی هوایی اسرائیل به دهها مکان مورد استفاده برای تولید سوخت جامد موشکهای بالستیک دوربرد و کاهش شدید توانایی جمهوری اسلامی برای تجدید زرادخانه موشکی خود پرداخت.
به گزارش وبسایت اسرائیلی «والا»، جمهوری اسلامی بهتنهایی قادر به تولید برخی از تجهیزات تخریبشده در نتیجه حمله اسرائیل نبوده و آنها را از چین وارد کرده است. این پایگاه خبری با استناد به سه منبع اسرائیلی افزود که اهداف مورد حمله بخشی کلیدی از برنامه موشکی بالستیک تهران بودند.
دیوید آلبرایت بازرس پیشین سازمان ملل متحد در زمینه تسلیحات، و دِکِر اِولِت پژوهشگر اندیشکده آمریکایی سیانای، با استناد به تصاویر ماهوارهای، به خبرگزاری رویترز گفتند تاسیسات مورد استفاده به منظور مخلوط کردن سوخت جامد برای موشک در سایت نظامی پارچین، هدف حمله اسرائیل قرار گرفتند.
به گفته اِولِت، اسرائیل همچنین یک سایت تولید موشک در خجیر واقع در شمال شرق تهران را هدف حمله قرار داده است. این در حالی است که جمهوری اسلامی اعلام کرد جنگندههای اسرائیلی با استفاده از کلاهکهای «بسیار سبک» به سیستمهای راداری مرزی در استانهای ایلام و خوزستان و همچنین اطراف تهران حمله کردند.
آلبرایت با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس و با استناد به تصاویر ماهوارهای تجاری گفت، اسرائیل ساختمانی در پارچین به نام «طالقان ٢» را که برای فعالیتهای آزمایشی در جریان برنامه منحلشده توسعه جنگافزار هستهای موسوم به «آماد» مورد استفاده قرار میگرفت، هدف حمله قرار داد.
او با استناد به اسناد سرقت شده توسط اسرائیل در سال ۲۰۱۸ گفت، حکومت ایران تجهیزات آزمایشی مهمی را در «طالقان ٢» نگهداری کرده و افزود، حتی اگر جمهوری اسلامی مواد کلیدی مهم را قبل از حمله هوایی اسرائیل از این ساختمان برداشته باشد، نباید ارزش ذاتی ساختمان مزبور را برای فعالیتهای مرتبط با جنگافزارهای هستهای در آینده نادیده گرفت.
او در ادامه گفت، تصاویر ماهوارهای از پارچین نشان میدهد اسرائیل به سه ساختمان دیگر در فاصله ۳۲۰ متری «طالقان ٢» آسیب وارد کرده است. در دو ساختمان از سه ساختمان مزبور، سوخت جامد برای موشکهای بالستیک مخلوط میشد.
در همین ارتباط، دِکِر اِولِت گفت تصاویر ماهوارهای شرکت «پلانت لبز پیبیسی» حاکی از تخریب سه ساختمان مورد استفاده برای مخلوط کردن سوخت جامد موشکی و یک انبار در پارچین است.
تصاویر این شرکت از سایت نظامی خجیر نیز نشان میدهد که دو ساختمان مورد استفاده برای مخلوط کردن سوخت جامد موشکی در این مجتمع، بر اثر حمله پنجم آبان ارتش اسرائیل تخریب شدهاند.
رویترز با استناد به تصاویر ماهوارهای، به خاکریزههای اطراف این ساختمانها اشاره کرده و افزوده است که هدف از ایجاد این خاکریزهها، جلوگیری از انفجارهای زنجیرهوار در همه ساختمانها در صورت وقوع انفجار موارد قابل اشتعال در یکی از آنها است.
به گفته اِولِت، تولید مخلوط کنهای صنعتی دشوار است و صادرات و واردات آنها تحت کنترل شدید قرار دارد. او اضافه کرد، حکومت ایران سالها و با صرف هزینههای هنگفت آنها را وارد کرده و در زمینه جایگزینی آنها با مشکل مواجه میشود.
به گفته اِولِت، اسرائیل با عملیات محدود خود توانست به توانایی جمهوری اسلامی برای تولید انبوه موشک ضربه چشمگیری وارد کند و انجام حملات موشکی احتمالی در آینده توسط حکومت ایران برای نفوذ به پدافند موشکی اسرائیل را دشوارتر کرده است.
پایگاه خبری آکسیوس نیز با استناد به سه منبع ناشناس اسرائیلی گزارش داد که اسرائیل ١٢ مخلوط کن لازم برای تولید سوخت جامد مورد استفاده در موشکهای بالستیک دوربُرد را نابود کرده که این مساله موجب کاهش شدید توانایی جمهوری اسلامی در زمینه تجدید ذخایر موشکی آن شده و ممکن است این حکومت را از انجام حملات موشکی گسترده علیه اسرائیل باز دارد.
منابع اسرائیل افزودند چهار پدافند هوایی اس-۳۰۰ که برای محافظت از تاسیسات هستهای و انرژی تهران در مکانهای راهبردی قرار داشتند، هدف حمله اسرائیل قرار گرفتهاند. به گفته آنها، یک کارخانه تولید پهپاد و یک تاسیسات در مجتمع نظامی پارچین نیز هدف حمله اسرائیل قرار گرفتهاند.
در همین ارتباط، روزنامه عربی «ایلاف» گزارش داده است اسرائیل در عملیات بامداد شنبه در ایران یک کارخانه مخفی تولید موشک بالستیک و تعداد زیادی از مخلوط کنهای سوخت سنگین برای تامین انرژی موشکهای «خیبر» و «حاج قاسم» را از بین برده است. دو موشک مزبور در حمله موشکی اخیر جمهوری اسلامی علیه اسرائیل مورد استفاده قرار گرفتند.
طبق گزارش ایلاف، یک کارخانه تولید موشک بالستیک که «ستون فقرات صنعت موشکی ایران» بود، بر اثر حملات اسرائیل تخریب شده است. گزارش مزبور میافزاید که حدود ۲۰ مخلوط کن هرکدام به ارزش حداقل دو میلیون دلار در جریان این حملات از بین رفتهاند.
در حالی که پایگاه خبری اسرائیلی «والا» گزارش داده است تولید برای بازگرداندن این تجهیزات حداقل یک سال طول میکشد، منابع آگاه از صنعت موشکی جمهوری اسلامی به «ایلاف» گفتهاند عملیاتیکردن مجدد کارخانه مزبور به دستکم دو سال زمان نیاز دارد.
در همین ارتباط، مقامات جمهوری اسلامی و اسرائیل به روزنامه نیویورک تایمز گفتهاند پدافندهای مستقر در مجتمع پتروشیمی بندر امام استان خوزستان و پالایشگاه نفت آبادان هدف حمله قرار گرفتهاند.
حمید حسینی، کارشناس صنعت نفت و گاز ایران و عضو اتاق بازرگانی حکومت ایران و عراق، به نیویورکتایمز گفت حملات اسرائیل حاوی «پیامی روشن» به جمهوری اسلامی بود. به گفته او، با توجه به پیامدهای اقتصادی بسیاری جدی برای ایران و پیبردن جمهوری اسلامی به این مخاطرات، تهران اکنون باید «عاقلانه» عمل و از ادامه تنشها پرهیز کند.
به گزارش روزنامه جروزالم پست، بیش از ۱۰۰ فروند هواپیمای اسرائیلی با ماموریت ضربهزدن به پیشرفتهترین سامانههای ضدهوایی جمهوری اسلامی و تضمین برتری هوایی برای هرگونه عملیات احتمالی در آینده، از جمله امکان حمله در ارتفاع نسبتا کم در آسمان تهران، در عملیات ارتش اسرائیل شرکت کردند.
هنوز تخمینی از کل خسارات ناشی از حملات بامداد شنبه اسرائیل علیه مواضع نظامی جمهوری اسلامی در دسترس نیست.
تصاویر ماهوارهای از سایتهای نظامی پارچین و خجیر
از سوی دیگر خبرگزاری آسوشیتدپرس روز یکشنبه با تکیه بر عکسهای ماهوارهای از سایتهای نظامی پارچین و خجیر، به بررسی خسارات ناشی از حمله بامداد شنبه اسرائیل به مواضع جمهوری اسلامی پرداخت.
عکسهای ماهوارهای شرکت «پلانت لبز پیبیسی» همچنین زمینهای سوخته در اطراف سایت تولید گاز طبیعی تنگه بیجار در استان ایلام را نشان میدهد، اگرچه معلوم نیست که این مساله ناشی از حملات اسرائیل بوده باشد.
واضحترین آسیب را میتوان در سایت پارچین در حدود ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی مرکز شهر تهران و در نزدیکی سد ماملو مشاهده کرد که در آن یک سازه به کلی تخریب شده و دیگر سازهها متحمل خساراتی شدهاند.
همچنین در خجیر واقع در ۲۰ کیلومتری مرکز شهر تهران میتوان دستکم دو سازه آسیبدیده بر اثر حمله را مشاهده کرد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی معتقد است جمهوری اسلامی در گذشته آزمایشهایی از مواد منفجره قوی را که در فرایند تولید جنگافزار هستهای به کار میرود، در پارچین انجام داده است.
خجیر نیز به گفته تحلیلگران دارای یک شبکه تونل زیرزمینی و سایتهای تولید موشک است که جمهوری اسلامی به طور پنهانی ساخته است.
آسوشیتدپرس به نقل از دِکِر اِولِت، تحلیلگر در اندیشکده آمریکایی سیانای نوشت سازههای تخریبشده در خجیر و پارچین شامل یک انبار و دیگر سازههای مورد استفاده برای مخلوط کنهای صنعتی برای تولید سوخت جامد مورد نیاز در زرادخانه موشک بالستیک جمهوری اسلامی است.
ارتش اسرائیل نیز به دنبال حملات بامداد شنبه ۵ آبان خود اعلام کرده بود که تاسیسات ساخت موشکهای مورد استفاده در حملات جمهوری اسلامی به این کشور را هدف قرار داده است.
تخریب سایتهایی این چنین میتواند توانایی جمهوری اسلامی برای ساخت موشکهای بالستیک جدید را تا حد زیادی با اختلال مواجه کند.
جمهوری اسلامی بهرغم اعلام خبر کشتهشدن چهار نفر بر اثر حمله اسرائیل، هیچ اشارهای به خسارتهای وارده به پارچین و خجیر نکرده است.
هنوز مشخص نیست چه تعداد از سایتهای نظامی جمهوری اسلامی در نتیجه حملات اخیر اسرائیل آسیب دیدهاند و حکومت ایران هیچ تصویری از آسیبهای ناشی از این حملات منتشر نکرده است.