همزمان با تشدید حملات اسرائیل به نوار غزه آمریکا و آلمان از اسرائیل خواستند به مسئولیت خود در محافظت از غیرنظامیان پایبند باشد.
ارتش اسرائیل روز جمعه هفدهم آذر اعلام کرد که در ۲۴ ساعت گذشته، بیش از ۴۵۰ مکان در غزه را از طریق زمین، دریا و هوا هدف قرار داده است. این بیشترین میزان حملات از زمان پایان آتشبس هفته گذشته و حدود دو برابر آمار روزانه گزارش شده است.
تشکیلات بهداشتی غزه، که تحت کنترل گروه حماس است، از کشته شدن ۳۵۰ نفر در روز پنجشنبه، شانزدهم آذر، خبر داد. به این ترتیب شمار کشتهشدگان عملیات دو ماهه اسرائیل در غزه به بیش از ۱۷ هزار و ۱۷۰ نفر رسیده است. در همین حال، هزاران تن دیگر مفقود شدهاند و گمان میرود زیر آوار مدفون باشند.
گروه حماس که مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است روز ۱۵ مهر در یک حمله تروریستی به مناطق جنوبی اسرائیل دستکم ۱۲۰۰ نفر را که عمدتا غیرنظامی بودند کشت و حدود ۲۴۰ نفر، از جمله کودکان، زنان، و سالمندان را گروگان گرفت.
اسرائیل در واکنش به این اقدام با هدف نابود کردن حماس حملات هوایی، دریایی، و زمینی گستردهای را به نوار غزه را آغاز کرد.
ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورهای جهان حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.
حملات اسرائیل صبح جمعه، هفدهم آذر در خانیونس در جنوب، اردوگاه نصیرات در مرکز و شهر غزه در شمال گزارش شده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی در واشنگتن بار دیگر خواستار آن شد تا اسرائیل حفاظت از غیرنظامیان را اولویت قرار دهد.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان نیز تأکید کرده است که صلح دائمی در خاورمیانه تا زمانی که حماس توانایی انجام حملات از نوار غزه را داشته باشد، امکانپذیر نخواهد بود.
او در یک کنفرانس مطبوعاتی در برلین از اسرائیل خواست از ایجاد رنج بیشتر برای غیرنظامیان در جنوب نوار غزه اجتناب کند و به قوانین بشردوستانه پایبند باشد.
نشریه «اکسیوس» روز پنجشنبه گزارشی را به نقل از چهار مقام آمریکایی و اسرائیلی منتشر کرد که بر اساس آن، مصر به ایالات متحده و اسرائیل هشدار داده است چنانچه آوارگان فلسطینی در نتیجه عملیات نظامی اسرائیل به صحرای سینا فرار کنند، قاهره ممکن است در روابط خود با اسرائیل تجدیدنظر کند.
سخنگوی عربیزبان ارتش اسرائیل گفته است که تمامی ساکنان مناطق جبلیه و زیتون در شمال و همچنین شجایه و شهر قدیمی در غزه باید محل را ترک کنند.
او میگوید در جنوب، افرادی که به دنبال سرپناه هستند باید در امتداد ساحل حرکت کنند و مسیر اصلی شمال به جنوب تبدیل به میدان جنگ شده است.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است که در جنوب نوار غزه، بیمارستان اصلی ناصر در خانیونس مملو از کشتهها و زخمیها است و دیگر حتی روی کف بیمارستان هم جایی برای بیماران جدید وجود ندارد.
توماس وایت، مدیر آژانس امدادرسانی سازمان ملل به آوارگان فلسطینی، در شبکه «ایکس» گفت که نظم عمومی در غزه در حال فروپاشی کامل است و حتی شماری از کاروانهای کمکرسانی غارت میشوند و خودروهای سازمان ملل با سنگ مورد حمله قرار میگیرند.
رامی عبده، رئیس دیدهبان حقوق بشر اروپا، تصاویری را منتشر کرده است که نشان میدهد به مسجد جامع غزه، که مهمترین جاذبه دیدنی شهر قدیمی است، آسیب جدی وارد شده است.
در تحولی دیگر، شاخه مسلح حماس ادعا کرده است که تلاش نیروهای ویژه اسرائیل برای آزادی گروگانها در نوار غزه را دفع کرده است. این گروه مدعی شده است که در جریان این تلاش چندین نظامی کشته شدند و یک گروگان نیز جان خود را از دست داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز اسرائیل با خودداری از اظهار نظر در این رابطه، حماس را به جنگ روانی علیه خود متهم کرده است.
ایلون لوی، سخنگوی دولت اسرائیل، در نشستی خبری گفت: «ما حماس را به طور کامل مسئول امنیت و سلامت گروگانها میدانیم.»
برآورد میشود از حدود ۲۴۰ نفری که حماس در حمله تروریستی ۱۵ مهر گروگان گرفت، ۱۳۷ نفر همچنان در دست حماس باشند. اسرائیل شماری از ناپدیدشدگان را در فهرست جانباختگان قرار داده است.