لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۲

گزارش سازمان دیده‌بان حقوق بشر: «جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی» در حملات ۱۵ مهرماه و پس از آن


سازمان دیده‌بان حقوق بشر در گزارشی ۲۳۶ صفحه‌ای با عنوان «نمی‌توانم خون را از ذهنم پاک کنم»، جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت متعددی توسط حماس و دست‌کم چهار گروه مسلح فلسطینی دیگر در جریان حمله ۱۵ مهر ۱۴۰۲ به جنوب اسرائیل را مستند کرده است.

بنا بر این گزارش، این جنایات شامل قتل، گروگان‌گیری و سایر موارد نقض قوانین بشردوستانه بین‌المللی می‌شود.

بر اساس تحقیقات این سازمان، حمله ۱۵ مهر با هدف کشتار و گروگان‌گیری غیرنظامیان طراحی شده بود و در جریان آن، مهاجمان به غیرنظامیان در حال فرار شلیک کرده، نارنجک پرتاب کرده، خانه‌ها را به آتش کشیده و بسیاری را کشته یا به گروگان گرفته‌اند.

آیدا ساویر، مدیر بحران و درگیری در سازمان دیده بان حقوق بشر می‌گوید که تحقیقات این سازمان نشان داده که حمله ۱۵ مهر برای کشتن غیرنظامیان و گروگان‌گرفتن هرچه بیشتر مردم طراحی شده بوده و تاکید می‌کند که: «جنایات ۷ اکتبر باید موجب یک فراخوان جهانی برای اقدام به پایان دادن به همه سوءاستفاده‌ها علیه غیرنظامیان در اسرائیل و فلسطین شود.»

این گزارش بر اساس مصاحبه با ۱۴۴ شاهد، اعضای خانواده قربانیان، نیروهای کمکی و کارشناسان پزشکی و تایید و تجزیه و تحلیل ۲۸۰ عکس و فیلم گرفته شده در جریان حمله تهیه شده است.

در صبح روز ۱۵ مهر‌ماه گروه‌های مسلح فلسطینی به رهبری حماس حملات هماهنگ متعددی را به ۱۹ کیبوتس و ۵ موشویم (جمعیت‌های تعاونی)، شهرهای سدروت و افکیم، ۲ جشنواره موسیقی و یک مهمانی ساحلی انجام دادند که تقریبا تمام روز و در مواردی بیشتر طول کشید.

مهاجمان در بسیاری از این مناطق مستقیما و اغلب از فاصله نزدیک به غیرنظامیان در حال فرار و در حال رانندگی شلیک کرده اند، نارنجک پرتاب کرده‌اند، به پناهگاه‌ها تیراندازی کرده اند، خانه ها را به آتش کشیده اند، باعث سوختگی و خفگی شده‌اند، و دیگران را اسیر کرده ، به گروگان گرفته یا کشته اند.

آژانس خبری فرانس‌پرس به منابع اطلاعاتی متعددی ارجاع داده تا مشخص کند که ۸۱۵ نفر از ۱۱۹۵ نفری که در ۱۵ مهرماه کشته شدند، غیرنظامی بودند. گروه های مسلح فلسطینی، ۲۵۱ غیرنظامی و پرسنل نیروهای امنیتی اسرائیل را هم به گروگان گرفته و به غزه بردند. همین خبرگزاری می گوید که که تا ۱۰ تیرماه ۱۱۶ نفر از این گروگان‌ها همچنان در غزه‌اند، که ۴۲ نفرشان کشته شده اند و جسدشان به اسرائیل تحویل داده نشده و جسد ۳۵ نفر از گروگان های کشته شده نیز به اسرائیل بازگشته است.

رهبری این حمله به عهده گردان‌های عزالدین قسام – شاخه نظامی حماس – بوده و بر اساس سربندهای استفاده شده توسط مهاجمان، سازمان دیده بان حقوق بشر مشارکت ۴ گروه فلسطینی دیگر را در این حملات تایید کرده است.

قتل عمدی افراد در بازداشت، رفتارهای ظالمانه و غیرانسانی، جرایم مرتبط با خشونت جنسی و جنسیتی، گروگان‌گیری، مثله‌کردن و آسیب‌زدن به اجساد، استفاده از سپر انسانی و غارت از جمله تخلفات متعددی هستند که طبق قوانین جنگ، جنایت جنگی محسوب می شوند.

سازمان دیده‌بان حقوق‌بشر همچنین به این نتیجه رسیده است که قتل برنامه ریزی شده غیرنظامیان و گروگان گیری جنایت علیه بشریت است ولی برای سایر جنایات بالقوه علیه بشریت – نظیر آزار به دلایل نژادی،ملی، قومی یا مذهبی، سایر خشونت‌های جنسی و کشتار جمعی - به تحقیقات بیشتر نیاز است.

مقامات حماس به سازمان حقوق بشر گفته اند که به نیروهایشان دستور داده شده که غیرنظامیان را هدف قرار ندهند و از حقوق بشر بین‌المللی و قوانین بشردوستانه تبعیت کنند ولی تحقیقات سازمان دیده‌بان حقوق بشر خلاف این موضوع را نشان داده است.

گزارش‌های بازماندگان به همراه عکس‌ها و فیلم‌های تایید شده نشان می‌دهد که قتل عمدی و گروگان‌گیری غیرنظامیان از لحظه شروع حمله به شکلی هماهنگ و برنامه ریزی شده در دستور کار مهاجمان بوده است.

پس از این حملات، اسرائیل خدمات ضروری به ساکنان غزه را قطع و ورود سوخت و کمک‌های بشردوستانه را مسدود کرد که مجازات جمعی تلقی می شود و یک جنایت جنگی است که بیش از ۱۷ سال تعطیلی غیرقانونی غزه توسط اسرائیل و جنایاتی نظیر اپارتاید و آزار فسطینیان توسط اسرائیل را تشدید می‌کند.

در ادامه نیروهای اسرائیلی بمباران شدید هوایی و سپس تهاجم زمینی به غزه را آغاز کردند که همچنان ادامه دارد و به گفته وزارت بهداشت غزه، که زیر نظر حماس اداره می شود، تاکنون بیش از ۳۷۹۰۰ فلسطینی که بیشترشان غیرنظامی هستند، در این حملات کشته شده اند. اسرائیل بخش‌های زیادی از غزه را به ویرانه بدل کرده و اکثر جمعیت غزه را آواره کرده و در معرض خطر قرار داده است.

آیدا ساویر،مدیر بحران و درگیری در سازمان دیده بان حقوق بشر می‌گوید: «جنایت، جنایت را توجیه نمی‌کند.»

همه طرف های درگیر باید به طور کامل قوانین بشردوستانه بین‌المللی را رعایت کنند و گروه های مسلح فلسطینی باید بلافاصله و بدون قید و شرط غیرنظامیان به گروگان گرفته شده را ازاد کنند.

ساویر می‌افزاید: «برای توقف دور باطل سوءاستفاده در اسرائیل و فلسطین، رسیدگی به علل ریشه ای و محاکمه عاملان این جنایات سنگین بسیار مهم است. این به نفع اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌هاست.»

XS
SM
MD
LG