بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل روز یکشنبه ششم اسفند گفت هنوز مشخص نیست که آیا توافق آزادی گروگانها در مذاکرات جاری محقق میشود یا خیر.
او در عین حال تاکید کرد حماس باید معقول باشد. به گفته او، «ما در حال کار بر روی توافق آزادی گروگانها هستیم. من خواهان چنین توافقی هستم و از تلاشهای ایالات متحده قدردانی میکنم. نمیدانم آیا به توافقی دست خواهیم یافت یا خیر، اما اگر حماس به وضعیت معقولی برسد، توافق حاصل خواهد شد.»
نخست وزیر اسرائیل در مصاحبهای با شبکه سیبیاس نیوز افزود که کابینه جنگی کشورش عملیات دوگانه شامل تخلیه غیرنظامیان فلسطینی در غزه و عملیات نظامی برای انهدام گردانهای باقیمانده حماس را بررسی میکند.
او افزود: «اگر توافقی حاصل شود این عملیات تا حدودی به تعویق خواهد افتاد، اما صورت خواهد گرفت. اگر توافقی نداشته باشیم، به هر حال عملیات دو گانه را انجام خواهیم داد.»
این در حالیست که رسانههای اسرائیلی روز یکشنبه گزارش دادند که میانجیها در حال پیشرفت برای رسیدن به توافق آتشبس چند هفتهای بین اسرائیل و حماس و آزادی دهها گروگان در غزه و همچنین فلسطینیهای زندانی توسط اسرائیل هستند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کابینه جنگ اسرائیل اواخر روز شنبه برای بحث در مورد این پیشنهاد تشکیل جلسه داد، اما هیچ موضع رسمی درباره تصمیم آنها منتشر نشد. چند رسانه اسرائیلی به نقل از مقامات ناشناس اعلام کردند که کابینه به طور ضمنی این توافق را تایید کرده و اسرائیل هیاتی را برای گفتگوهای بیشتر به قطر خواهد فرستاد.
حماس میگوید هنوز مشارکتی در آخرین پیشنهادی که ایالات متحده، مصر و قطر ارائه کردهاند نداشته، اما کلیاتی که از این طرح گزارششده تا حد زیادی با خواستههای قبلی حماس برای مرحله اول آتشبس مطابقت دارد. اسماعیل هنیه، از اعضای ارشد گروه حماس هفته گذشته در قاهره بود.
یک مقام ارشد مصر که همراه با قطر میانجی بین اسرائیل و گروه شبهنظامی حماس است، روز شنبه گفت که پیشنویس توافق آتشبس شامل آزادی حداکثر ۴۰ زن و گروگانهای مسنتر در ازای آزادی حداکثر ۳۰۰ اسیر فلسطینی است.
اسرائیل عملیات خود را در غزه پس از آن آغاز کرد که شبه نظامیان حماس ۱۵ مهر به شهرهای جنوبی اسرائیل یورش بردند و بیش از ۱۲۰۰ تن را کشتند و ۲۵۳ تن را نیز گروگان گرفتند. اکثر کشته شدگان و گروگان ها، غیر نظامی بوده اند.
ایالات متحد، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی طبقهبندی کردهاند. این گروه شبه نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی است.