بستگان برخی از حدود ۲۴۰ گروگانی که حماس آنها را از اسرائیل ربوده است روز دوشنبه، ۲۹ آبان، از قانونگذاران اسرائیلی خواستند که پیشنهاد مجازات اعدام برای برخی از فلسطینیها را پیگیری نکنند و گفتند که حتی حرفزدن در این مورد ممکن است جان گروگانها را به خطر بیندازد.
اسرائیل گفته است که تعدادی از فلسطینیهای مسلح به ظن آن که با تخلف از مرز غزه در ۷ اکتبر عبور کردند و در حمله حماس در این روز بیش از ۱۲۰۰ نفر را کشتند و حدود ۲۴۰ نفر را ربودند، در بازداشت هستند.
وزارت دادگستری اسرائیل گفته است که یک کارگروه در حال بحث در مورد چگونگی محاکمه این فلسطینیهای بازداشت شده است تا تضمین شود آنهایی که محکوم میشوند «متناسب با خشونتی که مرتکب شدهاند مجازات شوند.»
ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل، که رویترز او را راست افراطی میخواند خواستار مجازات اعدام برای آنها شده است؛ مجازاتی که تنها در کتابهای حقوقی اسرائیل وجود دارد و برای چند دهه اعمال نشده است.
برخی از بستگان گروگانهایی که توسط حماس در غزه اسیر شدهاند، نگرانند که تبلیغات در بحث مجازات اعدام باعث انتقامجویی شود، آنهم در شرایطی که امید به توافق برای آزادی برخی از آنها در حال افزایش است.
یاردن گونن که خواهرش یکی از گروگانها است، خطاب به بن گویر گفت: «این به معنای بازی کردن در زمین فکری آنها است و در ازای آن عکسهایی از عزیزانمان به دستمان میرسد که کشته شدهاند، و در آخر کار دولت اسرائیل و نه حماس مقصر شناخته خواهد شد.»
او گفت: «این کار را تا زمانی که آنها باز نگشتهاند انجام ندهید. دستهایتان را به خون خواهرم آغشته نکنید.»
تنها حکم اعدام در اسرائیل در سال ۱۹۶۲ علیه آدولف آیشمن، جنایتکار جنگی نازی، صادر شد.
دادگاههای نظامی اسرائیل که اغلب به پروندههای مربوط به فلسطینیها رسیدگی میکنند، این اختیار را دارند که با تصمیم متفق القول سه قاضی، حکم اعدام را صادر کنند، اگرچه این چنین حکمی هرگز صادر نشده است.
گروه حماس در ۷ اکتبر اسرائیل را هدف حملات موشکی قرار داد و با هجوم به مناطق جنوبی اسرائیل بیش از ۱۲۰۰ نفر اغلب عیرنظامی را کشت و حدود ۲۴۰ نفر از جمله کودکان، زنان و سالمندان را گروگان گرفت. اسرائیل در واکنش حملات هوایی، دریایی و زمینی برای ریشه کن کردن حماس را آغاز کرد.
ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و برخی دیگر از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی طبقهبندی کردهاند.
در همین حال، به گزارش سیانان، مذاکره کنندگان در حال نزدیک شدن به توافق برای آزادی دهها گروگان در دست حماس هستند.
دو منبع آگاه به سیانان گفتند که پیشنویس اخیر توافق احتمالی برای آزادی گروگانهایی که حماس در غزه اسیر کرده است، توقفی چهار تا پنج روزه در جنگ برای آزادی ۵۰ گروگان است.
این گزارش تاکید کرده که هنوز توافقی منعقد نشده است و متن آن برای هفتهها بین طرفین رد و بدل شده است. سیانان به نقل از منابع مطلع گفت که گرچه اختلافات در مورد برخی از مسائل اصلی در حال رفع شدن است اما مذاکرات هنوز ممکن است شکست بخورد، یا ممکن است چند روز دیگر به توافق برسند.
جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز یکشنبه، در گفتگو با سیانان گفت: «ما فکر میکنیم که از زمانی که این مذاکرات هفتهها پیش آغاز شد، هیچ وقت تا این حد به توافق نزدیک نبودیم.» فاینر وارد جزئیات این مذاکرات نشد اما تاکید کرد که توافق نهایی فعلا وجود ندارد.