بعد از چند ماه توقف مذاکرات آتشبس غزه، به نظر میرسد این مذاکرات به جای قطر در مصر پیگیری خواهد شد، و بر اساس برخی گزارشها، هم اسرائیل و هم حماس از ادامه تلاش برای آتشبس استقبال کردهاند.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۳ آبان در گزارشی نوشت، یک هیئت امنیتی مصر و هیئتی از رهبران حماس به عنوان بخشی از تلاشها برای از سرگیری مذاکرات آتشبس غزه، در قاهره با یکدیگر ملاقات کردهاند.
تلویزیون الاقصی وابسته به حماس هم روز پنجشنبه اعلام کرد هیئتی به ریاست خلیل الحیه از این گروه شبهنظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی، برای حضور در مذاکرات آتشبس به قاهره پایتخت مصر رفته است.
این خبر پس از آن منتشر میشود که جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده کشتهشدن یحیی سنوار رهبر حماس را فرصت خوبی برای آتشبس در نوار غزه دانسته و آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه دولت او برای یازدهمین بار در یک سال گذشته، به منطقه رفته است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، از تمایل مصر برای پیشبرد توافق آزادی گروگانهای دربند حماس استقبال کرد و گفت در پی دیدارهای انجامشده در قاهره، تصمیم گرفته رئیس موساد را برای «ترویج مجموعهای از ابتکارات درباره دستور کار» به قطر بفرستد.
همزمان در روز پنجشنبه، یکی از مقامهای ارشد حماس به خبرگزاری فرانسه گفت این گروه به مقامات مصری اعلام کرده است که اگر اسرائیل به توافق آتشبس متعهد شود، حماس نیز آماده است جنگ در غزه را متوقف کند.
این مقام افزود هیئت حماس روز پنجشنبه با مقامات مصری در قاهره «ایدهها و پیشنهادات» مربوط به آتشبس غزه را مورد بحث و بررسی قرار داده و پیشنهاد حماس این است که اسرائیل باید به آتشبس، خروج از نوار غزه، اجازه بازگشت آوارگان، موافقت با یک معامله جدی مبادله اسرا و ورود کمکهای بشردوستانه به غزه متعهد شود.
آخرین دور مذاکرات برای برقراری آتشبس اواخر مرداد در دوحه قطر برگزار شد. حماس در آن مذاکرات بینتیجه نیز شروط خود را تکرار کرده بود. مقامهای اسرائیل اما شروط حماس را «زیادهخواهی» دانسته و با آنها مخالفت کرده بودند.
جنگ اسرائیل و حماس زمانی آغاز شد که این گروه شبهنظامی فلسطینی تحت حمایت جمهوری اسلامی ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به جنوب اسرائیل حمله کرد و بیش از ۱۲۰۰ نفر عمدتا غیرنظامی را کشت و ۲۵۰ نفر دیگر را گروگان گرفت.
از ۲۵۰ گروگان، هنوز حدود صد گروگان سیر حماس هستند و اطلاعی از وضعیت آنها وجود ندارد.