لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۲

دیدار وزیر خارجه آلمان از اسرائیل، اختلاف نظر در مورد مساله فلسطینیان


وزیر خارجه آلمان هنگام سخنرانی در مراسمی در پایتخت اسرائیل
وزیر خارجه آلمان هنگام سخنرانی در مراسمی در پایتخت اسرائیل

صدر اعظم آلمان آنگلا مرکل همواره گفته است که کشورش دین بزرگی به ملت یهود دارد و از این رو، حمایت از اسرائیل در برابر دشمنانش، یکی از پایه‌های سیاست خارجی آن کشور را تشکیل می‌دهد و یک تعهد معنوی نسبت به یهودیان است.

ولی آخرین دیداری که وزیر خارجه آلمان با نخست وزیر اسرائیل در اورشلیم داشت، ملاقات چندان دوستانه‌ای نبود – در حدى که بسیاری از روزنامه‌های اسرائیل از کنار آن گذشتند و اشاره چندانی به بحثهای آن نکردند.

روزنامه واشنگتن پست در گزارشی پیرامون این ملاقات نوشت زیگمار گابریل وزیر خارجه آلمان با صراحت گفت که دو کشور پیرامون مساله فلسطینی‌ها اختلاف نظرهای عمیق با یکدیگر دارند.

گابریل که یکی از طرفداران برجسته همکاری‌های اقتصادی کشورش با جمهوری اسلامی ایران است، در دیدار با نتانیاهو به او گفت: «شما نمی‌توانید برای همیشه سرزمین فلسطینی‌ها را در اشغال خود نگاه دارید.»

با این همه، وزیر خارجه آلمان پیش از دیدار با نتانیاهو تاکید کرد که از تصمیم پیشین خود برای ملاقات با پایه گذاران نهادی به نام "سکوت را می شکنیم" (Shovrim Shtika) عدول کرده است.

این سازمان را گروهی از افسران و سربازان نیروهای ذخیره ارتش اسرائیل برپا کرده اند که هدف آن مصاحبه با سربازانی است که در عملیات نظامی علیه فلسطینیان شرکت کرده‌اند و مطالبی را انتشار می‌دهند که ظاهرا حاکی از اعمال غیرقانونی در جبهه نبرد است.

ارتش اسرائیل بسیاری از اتهامات مطرح شده در گزارش‌های این نهاد را نادرست خوانده و می‌گوید همین مطالب تحریف‌آمیز موجب تهیه ادعانامه‌های غیرعادلانه علیه سربازان اسرائیلی در دادگاه بین المللی جرائم جنگی می‌شود.

دولت آلمان یکی از تامین کنندگان بودجه این سازمان است که موجب خشم دولت اسرائیل شده است.

خبرگزاری رویترز نیز در گزارش خود پیرامون روابط آلمان و اسرائیل، نوشت: زیگمار گابریل در دیدار با نتانیاهو گفته است که اسرائیل در میان کشورهای اروپایی با ناخرسندی‌های فزاینده روبرو است و باید رفتار خود را نسبت به فلسطینیان تغییر دهد.

به نوشته روزنامه "ییسرائل هیوم" نتانیاهو در توضیح سیاست‌های دولتش تاکید کرد که از یک سو حماس خواهان نابودی اسرائیل است و فتح از نظر رسیدن به صلح با اسرائیل به چند دسته منشعب شده و محمود عباس نیز پیش شرط‌هایی تعیین کرده که رسیدن به صلح را غیرممکن می‌سازد.

با این همه، گابریل همان ارزیابی‌های خود را در سخنرانی در همایش امور امنیتی که در ٣١ ژانویه در تل آویو برگزار شد، بیان کرد.

به گزارش رویترز، وزیر خارجه آلمان در این سخنرانی، با اشاره به ارتباطات سازمان‌های فلسطینی با جمهوری اسلامی ایران، خطاب به اسرائیل گفت: «مسلما هیچ دولت دوستی مانند دولت آقای ترامپ در ایالات متحده برای اسرائیل به روی کار نیامده، ولی آیا همه این تصمیمات آمریکا، فقط خوبی برای اسرائیل می آورد؟»

او در توضیح دیدگاه خود گفت که دولت‌های پیشین آمريكا نقش مثبتی در پیش برد صلح داشته اند، و افزود: «آیا اکنون آمریکا می‌تواند همان نقش میانجی بی‌طرف را ایفا کند؟»

نشریه خبری "تایمز آف ایزرائل" نوشت: «دیدار وزیر خارجه آلمان از اسرائیل در شرایطی صورت گرفت که دولت برلین از بالارفتن موج یهود ستیزی و تظاهرات ضداسرائیلی دچار نگرانی شده است.»

آتش زدن پرچم اسرائیل در تظاهرات اخیر در آلمان، که در رابطه با اورشلیم برگزار شد، بحث‌های شدیدی را در آن کشور موجب شد. در حدی که تصمیم گرفته شد برای روشن ساختن جنبه‌های خطرناک این نوع گرایش‌ها، یک رشته فعالیت‌های فرهنگی و توضیحاتی به عمل آید و از جمله توصیه شد که پناهجویان به دیدار اردوگاه مرگ آشوویتس در لهستان فرستاده شوند تا ببینند که آلمان هیتلری چه جنایاتی علیه یهودیان مرتکب شده است.

خبرگزاری آلمانى "دویچه وله" نیز در گزارشی نوشت که وزارت اطلاعات آلمان از افزایش گرایش‌های راست افراطی در میان سربازان آن کشور نگران است و باید برای رفع آن به چاره جویی پرداخت.

خبرگزاری فرانسه نوشت: «٧٣ سال پس از آن که اردوگاه مرگ آشوویتس توسط ارتش سرخ آزاد شد و باقی مانده یهودیان از مرگ نجات یافتند، اکنون دولت آلمان باید با قدرت گرفتن راست افراطی و همچنین با ورود مهاجرانی دست و پنجه نرم کند که از کشورهای ضداسرائیلی به آلمان آمده‌اند.»

این خبرگزاری یادآوری کرد که حزب راست افراطی با نام "گزینه ای برای آلمان" در آخرین انتخابات، سیزده درصد از کرسی ها را به خود اختصاص داده است.

در این میان، دولت اسرائیل از آلمان انتظار دارد که بر دولت لهستان در رابطه با آن چه که "قانون هولوکاست" نامیده می شود فشار آورد.

دفتر نخست وزیری اسرائیل اعلام کرد که به علت تصویب چنین قانونی در پارلمان لهستان (که به موجب آن هیچکس حق ندارد بگوید که لهستان با آلمان نازی در کشتار یهودیان همکاری داشته است) از پذیرایی از رئیس شورای امنیت ملی لهستان خودداری می کند.

به نوشته آسوشیتدپرس، وزیر خارجه لهستان ابراز امیدواری کرد که این بحران، به مناسبات امنیتی و سیاسی لهستان با امريكا لطمه ای وارد نکند. لهستان که از تعرض احتمالی روسیه به خاک خود بیم دارد، برای همکاری با آمریکا اهمیت زیاد قائل است.

ولی روزنامه اسرائیلی معریو نوشت که رئیس جمهوری لهستان اعلام كرده که علیرغم خشم دولت اسرائیل قصد دارد قانونی را که تصویب شده توشیح كرده و آن را رسمی كند – امری که ممکن است اقدامات بعدی اسرائیل را به دنبال آورد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG