رای دهندگان اسرائیلی روز سه شنبه برای انتخاب ۱۲۰ نماینده خود در پارلمان، پای صندوقهای رأی رفتند و گزارشها از اسرائیل حاکی است که رقابت بین حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو و جبهه «اتحاد صهیونیست» به رهبری اسحاق هرتزوگ، «شانه به شانه» پیش میرود.
بنابر گزارشهایی اولیه و نظرخواهی از رای دهندگانی از حوزههای رأی گیری خارج میشوند، حزب آقای نتانیاهو اندکی از رقیب پیش است؛ با این حال، به دلیل رقابت بسیار نزدیک این دو حزب، تا پیش از پایان شمارش آرا نمیتوان در مورد پیروز این انتخابات گمانهزنی کرد.
این در حالی است که آخرین نظرسنجیها پیش از انتخابات، حاکی از آن بودند که حزب محافظه کار لیکود، از ائتلاف چپ میانه «اتحاد صهیونیست» چند کرسی عقب تر است.
انتخابات پارلمانی اسرائیل ساعت ۷ صبح سه شنبه به وقت محلی آغاز شد و ساعت ۱۰ شب پایان یافت.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر کنونی اسرائیل در این انتخابات به دنبال آن است که برای چهارمین بار نخست وزیر این کشور شود. او پس از انداختن رای خود به صندوق آراء در یک مدرسه وعده داد «کمپ ملی» را متحد کند و از رای دهندگان جناح راست خواست به او در مبارزه با رقیب اصلی اش اسحاق هرتزوگ، رهبر «حزب کار» کمک کنند.
به گفته آقای نتانیاهو اسحاق هرتزوگ و زیپی لیونی، رهبران ضعیفی هستند که تحت فشار بین المللی کشور اسرائیل را به مرزهای پیش از جنگ ۱۹۶۷ برخواهند گرداند.
نخست وزیر اسرائیل روز دوشنبه در سخنانی گفت تا زمانی که رهبر اسرائیل است، کشور فلسطینی تشکیل نخواهد شد و حمایت خود را از راه حل تشکیل دو کشور برای رفع درگیری های فلسطینی ها و اسرائیلی ها پس گرفت.
او گفت «به نظرم هر کس خواستار تشکیل کشور فلسطینی باشد، و یا قصد دارد که از سرزمین ها عقب نشینی کند، به سادگی بگویم که می خواهد سرزمینی به تروریست های اسلامگرای رادیکال برای حمله به اسرائیل بدهد. این واقعیتی است که ما طی سال های گذشته بوجود آوردیم. آنهایی که این مساله را نمی فهمند سرشان را زیر برف کرده اند.»
او به حامیان خود هشدار داد که مشارکت بالای اعراب در انتخابات اسرائیل، برتری حزب جناح راست را به خطر می اندازد و از حامیان خود خواست به او در انتخابات کمک کنند.
به گزارش نیویورک تایمز، آقای نتانیاهو پیشتر اعلام کرده بود که ساعت ۵:۴۵ بعد از ظهر یک بیانیه عمومی صادر خواهد کرد، اما به گفته یک ناظر مسائل سیاسی اسرائیل، سلیم جبران، قاضی دیوان عالی اسرائیل و رئیس کمیته انتخابات این کشور هرگونه پخش زنده این بیانیه در تلویوزیون و رادیو را ممنوع اعلام کرد.
آقای هرتزوگ نیز پس از آ نکه رای خود را در تل آویو به صندوق رأی انداخت، گفت این انتخابات رقابت میان «تغییر و امید» با «یاس و نا امیدی» است.
وی در پاسخ به اظهارات نتانیاهو گفت برای پیروزی اسرائیل نیاز به مرزهای امن داریم و باید از روش های دیپلماتیک با فلسطینیان به آن دست یابیم. ما باید تبادل زمین با آنها داشته باشم و این یک حقیقت است.
محمد مدنی، یکی از رهبران فلسطینی بدون نام بردن از نامزد خاصی گفت که رأی دهندگان اسرائیلی این مسوولیت را دارند که به یک برنامه سیاسی که به سود جامعه اسرائیل است رای بدهند و تنها برنامه ای که طرفدار صلح با فلسطینیان است می تواند از عهده آن بر آید.
از آنجایی که انتظار می رود هیچکدام از کاندیداها اکثریت مطلق پارلمان - ۶۱ کرسی - را بدست نیاورند، کمپین شدیدی برای کسب حمایت گروه های کوچکتر از احزاب کمونیست و عرب گرفته تا جناح های یهودی ارتدوکس، در جریان است.
باروخ داویدی، خبرنگار محلی در تل آویو می گوید مردم استقبال خوبی از انتخابات کرده اند. به گفته آقای داویدی، انگیزه اصلی مردم از شرکت در انتخابات روز سه شنبه، فشارهای اقتصادی و مالی بر مردم اسرائیل است.
در یکی از مناطق عمدتا عرب نشین، اسکات باب، خبرنگار صدای آمریکا گزارش داد که حضور رای دهندگان «معمولی» بوده و زیاد نیست.
به گزارش خبرنگار صدای آمریکا نکته جالب انتخابات این است که بسیاری از افرادی که او با آنها صحبت کرده، برای نخستین بار در انتخابات شرکت می کنند. وی در مورد علت شرکت این افراد در انتخابات گفت «آنها می گویند برای این که احزاب عربی متحد شده اند و احساس می کنند که برای نخستین بار برای ایجاد تغییراتی در نظام، امیدی هست.»
پیشتر، در مناطق عمدتا یهودنی نشین غرب اورشلیم، مسوولان انتخاباتی به صدای آمریکا گفتند مشارکت در انتخابات زیاد است.
مژگان نوی، فعال صلح در اسرائیل روز سه شنبه به صدای آمریکا گفت تفاوت انتخابات امسال با انتخابات قبلی، به نظر او این است که رای دهندگان برای تغییر واقعی امید خود را از دست داده اند. خانم نوی گفت او در بسیاری از مناطق اورشلیم با مردم صحبت کرده است. او گفت یک سوم ساکنان اورشلیم، فلسطینی هستند اما حق شرکت در انتخابات پارلمانی را ندارند.
سه ماه پیش بنیامین نتانیاهو، پس از آن که همکاران ارشد ائتلاف خود را اخراج کرد، از برگزاری انتخابات در روز سه شنبه خبر داد. کارشناسان می گویند این انتخابات به رفراندومی برای رهبری بنیامین نتانیاهو نخست وزیر کنونی تبدیل شده است.
نخست وزیر اسرائیل تبلیغات انتخاباتی خود را روی تهدید برنامه اتمی ایران و همچنین خطر گسترش افراطگرایی اسلامی متمرکز کرده است، اما به گزارش رویترز، بسیاری از اسرائیلی ها می گویند از این پیام ها خسته شده اند. در عوض، کمپین رقیب اصلی آقای نتانیاهو روی مسائل اجتماعی و اقتصادی تمرکز کرده است. هزینه زندگی در اسرائیل بسیار بالا است و به نظر می رسد رای دهندگان اسرائیلی توجهشان بیشتر به امور اقتصادی است.
بیش از ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار اسرائیلی برای شرکت در انتخابات ثبت نام کرده اند، اما بیش از ۶۰۰ هزار نفر از آنها خارج از کشور هستند و قادر به شرکت در انتخابات نیستند.