آرایش نظامی تانکهای روسیه و حضور سربازان روس در خیابانهای کییف، پس از گذشت ۸۲ سال، روزهای پر از دلهره و بلاتکلیفی افکار عمومی حمله آلمان نازی به لهستان را تداعی میکند؛ روزی که هفته نامه آمریکایی «تایم» در شماره ۱۱ سپتامبر خود نوشت: در ساعت ۵ و ۲۰ دقیقه بامداد روز اول سپتامبر ۱۹۳۹ به وقت لهستان جنگ جهانی دوم آغاز شد. روزی که بمبهای آلمان نازی بر سر مردم لهستان فرو ریخت.
به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا، اکنون اما با توجه به تاریخی که پشت سر گذاشتهایم نگرانیها تنها به یک پرسش محدود نمیشود. ترس همگانی علاوه بر احتمال وقوع سومین جنگ جهانی به راههای دیگری هم میرود، از جمله اینکه این حرکت آیا میتواند از راه رسیدن دومین دوران جنگ سرد باشد؟
آنها که حمله روسیه به اوکراین را علی رغم تمامی فریادهای اعتراض آمیز جهانی آغازگر جنگ جهانی سوم میدانند، در توجیه آن می گویند اگر ناتو به استناد ماده ۵ پیمان خود به دفاع از اوکراین برآید مهار حسابهای قدیمی تسویه نشده به یکباره گسیخته خواهد شد، چین جنگندههایش را راهی تایوان میکند و جمهوری اسلامی ایران در حمله به عربستان سعودی تأمل نخواهد کرد.
گروهی دیگر جنگ جهانی سوم را بعید دانسته اما معتقدند «در دهههای اخیر به کرات شاهد اشارات و نشانههایی از ظهور مقدمات فرا رسیدن جنگ سردی دیگر بودهایم.»
در این میان اما برخی ناظران با رد احتمال بروز جنگی جدید تنش موجود را صف آرایی رژيمهای دموکراتیک در مقابل رژیمهای خودکامه میدانند و معتقدند که «تهاجم پوتین ممکن است به خوبی نشان دهنده ناقوس مرگ نظم جهانیِ پس از جنگ و خاستگاه ظهور یک اتحاد جهانی شوم میان روسیه، چین و ایران با هدف بازنویسی تاریخ و از آن مهم تر برهم زدن توازن قوا در اروپا باشد.»