وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه ۲۲ اسفند با اعلام این موضوع که نامه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، «نوشته شده و هنوز به دست ما نرسیده» گفت: «قرار است یک فرستاده از یکی از کشورهای عربی آن را در تهران تحویل دهد.»
عباس عراقچی این موضوع را در حاشیه جلسه هیئت دولت مسعود پزشکیان در تهران اعلام کرد، اما به نام کشور عربی که قرار است نامه آقای ترامپ را به مقمات جمهوری اسلامی ایران تحویل دهد، اشاره نکرد.
وی همچنین به زمان احتمالی دریافت نامه هم اشاره نکرد.
پیش از این، خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نوشته بود: «شنیدهها حاکیست که نامه ترامپ به زودی به واسطه یکی از کشورهای منطقه به ایران تحویل داده میشود.»
دونالد ترامپ روز ١٧ اسفند اعلام کرده بود که به رهبران جمهوری اسلامی نامه نوشته و برای مذاکره ابراز امیدواری کرده است.
رئیس جمهوری آمریکا با تایید این موضوع که نامه را روز ۱۶ اسفند به علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، فرستاده است، گفت: «به آنها نگفتم که بهتر است مذاکره کنید. گفتم امیدوارم که مذاکره کنید. چون این برای ایران بسیار بهتر خواهد بود.»
او با اشاره به این که «اگر مجبور به مداخله نظامی شویم، برای آنها بسیار وحشتناک خواهد بود» افزود: «فکر میکنم [رهبران حکومت] بخواهند مفهوم آن نامه را درک کنند. گزینه دیگر این است که باید کاری انجام دهیم؛ زیرا نمیتوان به آنها اجازه دستیابی به جنگافزار هستهای را داد.»
دونالد ترامپ در حالی که استفاده از گزینه نظامی برای مقابله با جمهوری اسلامی را رد نکرد، افزود: ترجیح میدهد برای رسیدن به توافق مذاکره کند.
ترامپ در ادامه گفت: «مطمئن نیستم که همگی با من موافق باشند. اما میتوانیم به توافقی دست یابیم که به اندازه پیروزی نظامی خوب باشد.»
آقای ترامپ همچنین در کاخ سفید درباره ایران به خبرنگاران گفته بود: «به زودی اتفاق بزرگی خواهد افتاد، لحظات سرنوشتساز در رابطه با ایران فرا رسیده است، و روزهای جالبی در پیش است.
او تاکید کرده بود: «امیدوارم نتیجه صلح باشد، اما راه دیگر هم مشکل را حل خواهد کرد.»
در مقابل، علی خامنهای، روز ۱۸ اسفند در دیدار با شماری از مسئولان جمهوری اسلامی با اشاره به موضوع مذاکره احتمالی با آمریکا گفت که هدف آنها، «طرح توقعات جدید» است و این انتظارات «قطعا از طرف [جمهوری اسلامی] ایران برآورده نخواهد شد.»
یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هم در واکنش به اظهارات خامنهای، به صدای آمریکا گفت که رئیسجمهوری ایالات متحده بهصراحت اعلام کرده که به جلوگیری از دستیابی حکومت ایران به سلاح هستهای متعهد است و آمادگی خود را برای مذاکره درباره «توافق با ایران» ابراز کرده است.
او افزود: «اگر رژیم ایران خواهان توافق نباشد، رئیسجمهوری بهوضوح اعلام کرده است که ایران تحت کارزار فشار حداکثری احیا شده باقی خواهد ماند.»
رهبر جمهوری اسلامی در سخنان خود مدعی شد که مذاکره برای «حل مسائل نیست» بلکه برای «تحکُم» است و ادعا کرد که موضوع، تنها به «هستهای» محدود نخواهد شد و مسائلی چون «امکانات دفاعی»، «تواناییهای بینالمللی» کشور و محدودیتهایی از جمله در مورد «میزان برد موشکها» را نیز دربرمیگیرد.
پس از او نیز مسعود پزشکیان روز سهشنبه ۲۱ اسفند با اشاره تلویحی به نامه دونالد ترامپ به رهبر جمهوری اسلامی، اظهارات او را در این ارتباط تهدیدآمیز دانست و با بیان این که «اصلاً ما نمیآییم،» انجام مذاکره را در این شرایط رد کرد.
در واکنش به این سخنان، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید به صدای آمریکا گفت «با تاکید مجدد، پرزیدنت ترامپ به وضوح گفت که دو راه برای مقابله با ایران وجود دارد: نظامی یا از طریق توافق. ما امیدواریم رژیم ایران مردم و بهترین منافع خود را بر ترور ترجیح دهد.»
برایان هیوز همین پاسخ را به اظهارات اخیر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، داد.
دونالد ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید ضمن احیای سیاست فشار حداکثری خواستار توافقی جامع با جمهوری اسلامی شده است. اما علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، هرگونه مذاکره با آمریکا را ممنوع اعلام کرد.
اکنون، در حالی که مذاکرات برای احیای توافق هستهای متوقف شده، نگرانیها درباره آینده برنامه هستهای جمهوری اسلامی افزایش یافته است.
با ازسرگیری کارزار «فشار حداکثری» و منزوی شدن هر چه بیشتر جمهوری اسلامی در عرصه اقتصاد بینالمللی و به نزدیک صفر رسیدن صادرات نفت حکومت ایران، تلاش میشود از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای جلوگیری شود.
از جمله نخستین اقدامات رئیس جمهوری آمریکا در هفتههای آغازین دولت خود، اعمال تحریمهای تازه علیه ناوگان سایه و شرکتهایی بود که با استفاده از تانکرهای نفتکش قدیمی نفت خام را از کشورهای تحریمشده منتقل میکنند.