لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۴

دیدار سپاهی‌ها و نیابتی‌ها در حاشیه مراسم رئیسی؛ غیبت سه رئیس‌جمهوری پیشین حکومت در نماز میت


جلسه سران سپاه با گروه‌های نیابتی منطقه در خلال مراسم رئیسی و امیرعبداللهیان
جلسه سران سپاه با گروه‌های نیابتی منطقه در خلال مراسم رئیسی و امیرعبداللهیان

در حالی که برخی اظهارنظرهای مقامات فعلی و پیشین جمهوری اسلامی درباره مرگ ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان، و همراهان‌شان خبرساز شده است، رسانه‌های حکومتی ادعا کرده‌اند که «بیش از ۹۰» مقام بلندپایه و «۶۰ هیئت عالی‌رتبه خارجی» برای «ادای احترام» به رئیسی به تهران سفر کرده‌اند.

در جریان برگزاری مراسم تشییع و یادبود رئیسی و همراهان، خبرگزاری ایرنا مدعی شد که «۲۳۰ خبرنگار از ۱۶۰ رسانه بین‌المللی» از کشورهای مختلف «به صورت میدانی» از مراسم تشییع ابراهیم رئیسی و همراهانش که در سانحه سقوط هواپیما کشته شدند، حضور داشتند. هرچند گذشته از صحت یا سقم این ادعا،‌ مشخص نیست اساسا تعداد رسانه‌ها یا خبرنگاران حاضر برای پوشش خبری این مراسم چه اهمیتی دارد.

همچنین بنا بر گزارش خبرگزاری‌های رسمی در ایران، برخی مقامات کشورهای همسایه که برای شرکت در مراسم تشییع ابراهیم رئیسی به ایران سفر کردند، در خلال این سفر با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی نیز دیدار و گفت‌وگو کردند.

رئیس حشدالشعبی، اسماعیل هنیه رئیس‌دفتر حماس، قائم مقام حزب‌الله لبنان، و سخنگوی انصارالله یمن از مقامات گروه‌های شبه‌نظامی منطقه بودند که به مراسم یادبود رئیسی و امیرعبداللهیان رفتند و برخی از آنان ضمن دیدار با علی خامنه‌ای، در خلال این سفر با حسین سلامی و اسماعیل قاآنی جلسه برگزار کردند.

بنا بر گزارش خبرگزاری ایرنا، آنها در این جلسه درباره «آخرین وضعیت سیاسی، اجتماعی، و نظامی غزه» و همچنین حمله ۱۵ مهر حماس به اسرائیل و نقش گروه‌های شبه‌نظامی صحبت کردند.

جلسه سران گروه‌های شبه‌نظامی نیابتی جمهوری اسلامی با مقامات نظامی حکومت در حاشیه مراسم رئیسی
جلسه سران گروه‌های شبه‌نظامی نیابتی جمهوری اسلامی با مقامات نظامی حکومت در حاشیه مراسم رئیسی

برگزاری این جلسه در حالی است که برخی از گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دارند. از جمله، ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده‌‌اند.

  • مقامات خارجی در مراسم رئیسی

امیر فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، و عبدالله بن سعود العنزی، فرستاده ویژه ملک سلمان، از جمله شرکت‌کنندگان در مراسم تشییع ابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان بود که مقامات جمهوری اسلامی برای مهمانان خارجی ترتیب داده بودند.

بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا، امیر قطر، رهبر ملی ترکمنستان، رئیس‌جمهوری تونس، نخست‌وزیران عراق، پاکستان، ارمنستان، آذربایجان و سوریه، روسای مجالس لبنان، الجزایر، قزاقستان، مالی، اتیوپی، دومای روسیه و روسای مجلس قانون‌گذاری و مجلس عالی ازبکستان، معاونان روسای جمهوری ترکیه و هند و معاونان نخست‌وزیران قرقیزستان، ارمنستان، چین، صربستان، و گروه طالبان در افغانستان از جمله مقامات شرکت‌کننده در مراسم رئیسی و امیرعبداللهیان بودند که در سالن «اجلاس سران» تهران برگزار شد.

در این حال، گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، روز پنجشنبه ٣ خرداد به ادای احترام مجمع عمومی سازمان ملل به ابراهیم رئیسی اعتراض کرد و رئیس جمهوری اسلامی ایران را «قصاب تهران» نامید.

  • اظهارات مقامات درباره رئیسی و امیرعبداللهیان

حضور این مقامات خارجی در این مراسم در حالی بود که غیبت محمد خاتمی، محمود احمدی‌نژاد، و حسن روحانی، سه رئیس‌جمهوری پیشین جمهوری اسلامی در مراسم نماز میت ابراهیم رئیسی مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت.

در خلال گزارش‌ها از حضور برخی مقامات فعلی و پیشین جمهوری اسلامی در مراسم تشییع ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان و سایر افراد کشته شده در حادثه سقوط، اظهارات برخی مقامات مورد توجه قرار گرفته است.

از جمله، احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی نیز در گفت‌وگویی با صداوسیما گفت که ابراهیم رئیسی «در زمینه امنیتی واقف، توجیه و مسلط بود.»

علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی، با بیان این که ابراهیم رئیسی «شأنی برای خودش جز یک سرباز صفر برای رهبری نمی‌دانست»، علت مشکلات اقتصادی را «عمل نکردن» به حرف‌های خامنه‌ای درباره اقتصاد مقاومتی دانست و گفت که «رئیسی با تمام وجود این موضوع را لمس می‌کرد و می‌سوخت از این وضعیت.»

در خلال مراسم تشییع حسین امیرعبداللهیان نیز شماری از مقامات در گفت‌وگوهایی درباره او اظهارنظر کردند. از جمله محمدجواد ظریف، وزیر پیشین امور خارجه جمهوری اسلامی، گفت که امیرعبداللهیان «پاسخ اخلاصش را گرفت.»

محسن قمی، معاون ارتباطات بین‌الملل دفتر علی خامنه‌ای، نیز گفت که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه «جبهه مقاومت و جبهه مستضعفین» بود.

همچنین، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، گفت که «نمره امیرعبداللهیان در مسیر مذاکرات ۲۰ بود» و «هر آن چه در توان داشت انجام داد.»

علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی و عضو مجمع تشخیص مصلحت، امیرعبداللهیان را «یک دیپلمات پخته» خواند که «در حوزه بین‌الملل رفتار سنجیده داشت.»

رسانه‌های حکومتی جمهوری اسلامی در نخستین ساعات روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت، خبر کشته شدن ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان، محمد علی آل‌هاشم، مالک رحمتی، و دیگر سرنشینان بالگرد سقوط کرده را رسما تأیید کردند.

در این حال، آمریکا در واکنش به سقوط مرگبار هلی‌کوپتر حامل ابراهیم رئیسی و برخی دیگر از مقامات جمهوری اسلامی، بر تداوم حمایت خود از مردم ایران تأکید کرده است.

XS
SM
MD
LG