در پی حملات هوایی ارتش آمریکا و ارسال کمکهای انساندوستانه به آوارگان عراقی که در پی حملات گروه افراطی «دولت اسلامی» به مناطق شمالی عراق، به کوههای اطراف پناه برده بودند، دولت ایالات متحده اواخر روز چهارشنبه اعلام کرد بسیاری از آوارگان موفق شدند از کوهستانی که در آن گرفتار شده بودند فرار کنند و تنها چند هزار نفر از آنها همچنان در کوههای شنگال (سنجار) بسر میبرند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس این ارزیابی واشنگتن، ساعاتی پس از آن اعلام شد که مقامهای ایالات متحده از فرود آمدن نیروهای ویژه آمریکایی به کوههای شنگال در شمال عراق، به جهت بررسی روشهای احتمالی برای نجات دهها هزار آواره ایزدی، خبر دادند. طبق برآورد آنها تعداد پناهجویانی که در کوه گرفتار شدهاند،؛ در حال حاضر بسیار کمتر از آن است که پیش از این تصور میشد.
چاک هیگل ویز دفاع آمریکا در سخنانی در این ارتباط گفت شش روز عملیات هوایی نیروهای ارتش ایالات متحده علیه مواضع پیکارجویان مسلح در منطقه، به بسیاری از مردم در آن مناطق امکان داد تا از کوهستان خارج شوند. آقای هیگل همچنین گفت آب و غذایی که نیروهای آمریکایی برای آوارگان عراقی ارسال کردند، به آنها کمک کرد تا توانایی کافی برای فرار از کوه را داشته باشند.
به گفته مقامهای آمریکایی تنها چند هزار پناهجو همچنان در کوههای شنگال باقی ماندهاند که بسیار کمتر از آرقامی است که پیش از این اعلام شده بود.
به همین دلیل، وزیر دفاع آمریکا با بیان این که آن دسته از عراقیهایی که همچنان در کوهستان باقی ماندهاند در شرایط مناسبی بسر میبرند، گفت احتمال انجام «عملیات نجات» در حال حاضر بسیار کم است.
کاخ سفید آمریکا پیشتر در روز چهارشنبه اعلام کرده بود در حال بررسی «طیفی از گزینههای نظامی» برای نجات پناهجویان عراقی گرفتار در کوههای شنگال است؛ عملیات انتقال هوایی و نیز باز کردن یک خط عبوری زمینی برای انتقال آوارگان به اماکن امن، از جمله گرینههایی است که ایالات متحده در حال بررسی آنهاست.
این در حالی است که ساعاتی پیش از انتشار این خبر، مقامهای ارتش آمریکا اعلام کردند که طی عملیاتی که توسط یک هواپیمای بدون سرنشین انجام گرفت، یک خودوری مجهز به سلاحهای سنگین متعلق به پیکارجویان افراطی اسلامگرا در غرب روستای شنگال (سنجار) در شمال عراق را منهدم کردند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، فرماندهی مرکزی آمریکا در بیانیهای کوتاه اعلام کرد خودروی وانتی که هدف حمله قرار گرفت، در نزدیکی یک ایستگاه بازرسی پیکارجویان «دولت اسلامی» قرار داشت.
این حمله هوایی پهپادی، که خبر آن در ساعات اولیه پنجشنبه به وقت محلی منتشر شد، جدیدترین مورد از رشته حملاتی است که از چند روز پیش به منظور کمک به غیرنظامیان اقلیت ایزدی که به دنبال حملات گروه افراطی دولت اسلامی (داعش) به کوههای شنگال پناه بردهاند، طراحی شده است.
همزمان، شبکههای خبری آمریکا نیز اعلام کردند که نیروهای ویژه آمریکایی، برای بررسی روشهای احتمالی برای نجات دهها هزار آواره ایزدی، وارد مناطق کوهستانی شنگال شدند.
چاک هگل وزیر دفاع ایالات متحده نیز از اعزام ۱۳۰ مشاور نظامی دیگر به شمال عراق برای کمک به جابجایی آوارگان تحت محاصره شورشیان اسلامگرا خبر داد؛ هر چند تاکید کرد که «اعزام این مشاوران برای عملیات جنگی نیست.»
پیش از این نیز ۳۰۰ مشاور نظامی آمریکایی به عراق اعزام شده بودند که یکی از مأموریت های آنها، حفاظت از سفارت ایالات متحده در بغداد اعلام شده است. با وجود آن که باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده مجوز عملیات هوایی علیه داعش را صادر کرده است، اما واشنگتن تاکید کرده که قصد اعزام سرباز به خاک عراق را ندارد.
سازمان ملل متحد پیشتر در روز چهارشنبه نسبت به بحران انسانی بوجود آمده در شمال عراق، که در پی حملات داعش صدها هزار نفر مجبور به ترک خانههای خود شده و دهها هزار نفر نیز در مناطق کوهستانی گرفتار شدهاند، هشدار داد و وضعیت اضطراری، با بالاترین رتبه، را اعلام کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، نیکولای ملادنوف یکی از مقامهای سازمان ملل، با اشاره به «وسعت و پیچیدگی فاجعه انسانی» پیش آمده در مناطق شمالی عراق، گفت اعلام «وضعیت اضطراری درجه ۳»، لزوم ارسال کمکهای بیشتر برای پاسخگویی به نیازهای آوارگان در آن مناطق را به دنبال خواهد داشت.
به دنبال پیشروی نیروهای افراطی سنی «دولت اسلامی» که از هفته گذشته در شمال عراق و مناطق تحت کنترل نیروهای اقلیم کردستان عراق آغاز شد، دهها هزار نفر از اقلیت ایزدی ساکن شنگال (سنجار) و دیگر اقلیت های مذهبی منطقه، مجبور به ترک محل سکونت خود و فرار به سمت کوههای اطراف شدند و چندین روز است که بدون آب و غذا در کوهستان گرفتار شدهاند.
نیروهای ارتش ایالات متحده و عراق، در روزهای اخیر در چندین نوبت، اقدام به ارسال کمکهای اولیه، از جمله آب و غذا به آوارگان ایزدی و دیگر اقلیتهای مذهبی عراقی در کوههای شنگال کردهاند و در عین حال، پیشمرگههای کرد، به منظور باز کردن راه فراری برای آنها، در حال نبرد با نیروهای داعش هستند.
تعداد آوارگان ایزدی که در کوههای سنجار گرفتار شدهاند تا ۴۵ هزار نفر برآورد شده است.
عراق از اواخر خرداد ماه که حملات نیروهای افراطی سنی دولت اسلامی عراق و شام موسوم به داعش آغاز شد، با یک بحران جدی روبرو شده است که توانایی دولت مرکزی و نوری المالکی نخست وزیر شیعه آن کشور، در برقراری امنیت را به شدت زیر سئوال برده است.
داعش، پس از تصرف بخشهای بزرگی از شمال و غرب عراق، اوایل تیر ماه اعلام یک خلافت خودخوانده اسلامی کرد و نام خود را به «دولت اسلامی» تغییر داد. پس از چند هفته آرامش نسبی، حملات خشونت بار این گروه در مناطق شمالی عراق دوباره از سر گرفته شد و چند شهر جدید را به تصرف خود در آورد.
بر اساس اعلام سازمان ملل متحد، از آغاز حملات «دولت اسلامی» در اواخر خرداد ماه و تصرف موصل، دومین شهر بزرگ عراق، تاکنون حدود ۱ و نیم میلیون نفر مجبور به ترک خانههای خود شدهاند. این سازمان همچنین اعلام کرده است که کمکهای بیشتری به کسانی که اخیراً از شنگال گریختهاند، و همچنین به حدود ۴۰۰ هزار نفری که پیش از آن به کردستان عراق پناه برده بودند، ارسال خواهد کرد.