پیکارجویان گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش هنگام عقب نشینی از بخشهای کردنشین عراق مقادیر زیادی مین و بمبهای دستساز در آن مناطق کار گذاشتند، که خطرات زیادی برای ساکنان بوجود اورده است، بطوری که مقامات کرد خواهان کمک جامعه جهانی در جمع آوری این مواد منفجره شدهاند.
زانا عمر خبرنگار بخش کردی صدای آمریکا که به این مناطق سفر کرده است، از این ویرانیها، از مینهای زمینی که داعش نصب کرده است، و همینطور از بمبهای دستسازی که این گروه در آن مناطق کار گذاشته است، گزارشی تهیه کرده است.
به گزارش زانا عمر «یگانهای مدافع خلق کرد» همه زمینهای اطراف روستاهایی را که اخیراً از داعش بازپس گرفتهاند زیر پا گذاشتهاند و میگویند هزاران بمب دستساز و مینهای زمینی در این مناطق کار گذاشته شده است.
یکی از اهالی ناحیه دبابیه میگوید «ما با مقامات سرکانیه تماس گرفتیم و گفتیم جادههای اینجا، از ناحیه الکان تا اینجا که ماهستیم، پر از مین است؛ به اینجا نیایید.»
حملات هوایی ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا این منطقه را از وجود پیکارجویان داعش پاک کرد و موجب پیشرفت سریعتر نیروهای کرد شد، و در نتیجه باعث شد که همه غیرنظامیان منطقه از مخفیگاههای خود بیرون بیایند، اما امنیت و بی خطر بودن این منطقه، خواب و خیالی بیش نیست.
یکی از فرماندهان یگانهای مدافع خلق کرد، در حالی که مینهای دست ساز را به خبرنگار صدای آمریکا نشان میداد گفت «بیشتر این مینها، از اتصالهای برقی به عنوان ماشه استفاده میکنند؛ که حتی کوچکترین وزنهای که روی آنها قرار بگیرد منفجر میشوند. بنابراین، بچهها، حیوانات و حتی پرندگان هم اگر روی آنها قدم بگذارند، منفجر میشوند.»
این فرمانده میافزاید بیشتر مینهایی که در این منطقه کار گذاشته شدهاند، بین خانههای روستاییان و منابع آبرسانی آنها زیر زمین مدفون شدهاند.
در یک روستای دیگر، پیکارجویان داعش پس از عقب نشینی، یک کامیون پر از مواد منفجره از خود بجا گذاشتند.
یکی از اعضای یگانهای مدافع خلق کرد میگوید ابتدا شهروندان را از منطقه بیرون میبریم؛ و سپس کارشناسانِ بمب، مواد منفجره را از کامیونها خارج میکنند.
با این حال، دامنه فعالیت آنها محدود است.
لاواند فرمانده دیگر کرد به صدای آمریکا میگوید «ما میخواهیم مردم را هشیار کنیم و از جامعه جهانی میخواهیم کارشناسان خود را به این منطقه بفرستند، زیرا ما به تنهایی از عهده این کار بر نمیآییم.»
اما تا زمانی که از جامعه جهانی کمک برسد، روستاییان این منطقه، که هنوز در وحشت حضور نیروهای داعش بسر میبرند، باید با میراث مرگبار آنها بسازند.