عملیات نیروهای دولتی عراق به منظور بازپس گیری شهر فلوجه از کنترل پیکارجویان گروه داعش که از روز دوشنبه غاز شد، به منظور حفاظت از جان غیرنظامیان ساکن در آن شهر با وقفه روبرو شده است.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه به نقل از حیدر العبادی نخست وزیر عراق نوشت، نگرانی از به خطر افتادن جان غیرنظامیان موجب بروز وقفه در عملیات آزادسازی فلوجه در استان الانبار شده است.
با ورود نیروهای دولتی عراق و شبه نظامیان شیعه مورد حمایت ایران به فلوجه، جنگ سنگین خیابانی در این شهر بالا گرفته و گزارشهایی از استفاده گروه داعش از مردم عادی به عنوان سپر انسانی منتشر شده است.
عملیات آزادسازی فلوجه یکی از سنگینترین عملیات نیروهای دولتی علیه گروه افراطی موسوم به "دولت اسلامی" است. فلوجه نخستین شهر عمده عراق بود که در سال ۲۰۱۴ به دست پیکارجویان داعش افتاد.
دولت عراق که از حمایت قدرتهای منطقهای و جهانی مانند ایران و آمریکا برخوردار است، وعده داده این عملیات را با پیروزی به اتمام برساند؛ هر چند نگرانیهایی از حضور نیروهای شیعه در عملیات و احتمال تکرار برخوردهای نامناسب با اهل سنت وجود دارد.
نگرانی از درگیری فرقهای
سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه گفت، ايالات متحده همواره گفته است تبديل وضعيت عراق به يک جنگ فرقهای تنها به نفع داعش است و اين ديدگاه و نگرانی تنها به ايالات متحده محدود نیست و ساير اعضای ائتلاف ضدداعش و همسايگان عراق، از جمله ايران، نیز در اين مورد ابراز نگرانی کردهاند.
جاش ارنست در ادامه گفت "پر واضح است که به نفع ايران نيست که درست نزديک مرزهایش حمام خون فرقهای راه بیافتد؛ آنها هم میدانند که اين فقط به سود داعش تمام خواهد شد. (ایرانیها) خود را در مورد فلوجه ذینفع میدانند، چون نمیخواهند شاهد قدرت گرفتن داعش باشند."
آیتاﻟله علی سیستانی پرنفوذترین روحانی شیعه در عراق که نقش عمدهای در بسیج نیروهای شیعه در جنگ علیه افراطیون سنی مذهب داعش دارد، هفته گذشته در بیانیهای خواستار خویشتن داری نیروهای شیعه موسوم به "حشد شعبی" یا بسیج مردمی در برابر غیرنظامیان سنی شد.
نماینده این روحانی بلندپایه شیعه روز چهارشنبه گذشته از قول او خطاب به نیروهای عراقی گفت در جنگ با دشمنان "تجاوز و خیانت" نکنید، زنان، کودکان و افراد سالمند را نکشید و به "آداب جهاد" پایبند باشید و "افراط نکنید."
به دنبال اعتراض به حضور نیروهای شیعه مورد حمایت ایران در عملیات دو سال پیش آزادسازی تکریت، زادگاه صدام حسین دیکتاتور پیشین عراق، و نگرانی از بالا گرفتن درگیریهای قومی در آن کشور، شبهنظامیان شیعه در عملیات نیروهای دولتی علیه گروه داعش، به ویژه در مناطق سنینشین، حضور نداشتند.
اما بهار سال گذشته، بار دیگر بر حضور نظامیان ایران و گروههای مسلح شیعه مورد حمایت آن کشور، موسوم به "حشد شعبی" یا بسیج مردمی عراق، در عملیات آزادسازی شهر رمادی مورد توجه قرار گرفت؛ و امسال نیز نیروهای تحت حمایت ایران در عملیات بازپسگیری فلوجه حضور دارند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز گذشته گفت، حضور نزدیکترین همسایههای عراق در آن کشور، نه تنها باید با مجوز بغداد و در هماهنگی با آن باشد، بلکه نباید موجب دامن زدن به تنشها شود و وضعیت را دشوارتر از آنچه هست کند.
ایران حضور نظامی خود در عراق را انکار نکرده، اما تاکید میکند این حضور بنا به درخواست دولت عراق و در حد مستشاری است.