مقامات امنیتی عراق و منابع نزدیک به شبه نظامیان عراقی به خبرگزاری رویترز گفتهاند که دستکم یک گروه شبه نظامی مورد حمایت ایران، پشت حمله پهپادی روز یکشنبه است که قصد داشت مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق را هدف قرار دهد. این سوءقصد ناکام ماند.
این منابع که روز دوشنبه به شرط فاش نشدن نامشان با رویترز صحبت کردند، گفتند پهپادها و مواد منفجره مورد استفاده در این حمله ساخت ایران هستند.
سخنگوی یکی از گروههای شبهنظامی وابسته به ایران از اظهارنظر فوری درباره این حمله یا اینکه چه کسی آن را انجام داده است، خودداری کرد. رویترز مینویسد قادر نبود با دیگر گروه های مورد حمایت ایران فورا برای اظهار نظر تماس بگیرند.
دولت ایران در تهران نیز به درخواستها برای اظهار نظر پاسخ نداده است.
موضع ایران درباره سوءقصد ناکام
بعد از انتشار خبر سوءقصد ناکام علیه نخست وزیر عراق، مقامات جمهوری اسلامی قویا آن را محکوم کردند. سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز در بیانیهای گفت ایران سوءقصد به نخست وزیر عراق را محکوم میکند و آن را حمله به « ثبات، امنیت، استقلال و تمامیت ارضی عراق» توصیف کرد. او موضع جمهوری اسلامی را «حمایت از ثبات، امنیت و آرامش در عراق» خواند.
همچنین رسانههای ایران میگویند که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران روز یکشنبه با فواد حسین، همتای عراقی خود تماس تلفنی گرفت و از زنده ماندن آقای کاظمی ابراز خرسندی کرد. به نوشته خبرگزاری فارس، آقای امیرعبداللهیان در این گفتوگوی تلفنی این حمله را «خلاف ثبات و امنیت» عراق برشمرد و گفته است که چنین اقداماتی «از سوی بدخواهان عراق و در جهت بر هم زدن آرامش عراق» انجام میشود.
ماجرای حمله یکشنبه صبح چه بود
مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، از حمله به اقامتگاهش در بغداد، پایتخت عراق که با استفاده از پهپادهای مملو از مواد منفجره انجام شد، جان سالم به در برد.
دو مقام امنیتی عراقی و سه منبع نزدیک به گروههای شبهنظامی که ایران در عراق از آنها حمایت میکند، گفتند که این حمله را دستکم یکی از این گروهها انجام داده است، اما ارزیابیهای آنها از اینکه دقیقا کدام دسته پشت این حمله بوده است، کمی متفاوت بود.
این دو مقام امنیتی گفتند که گروههای قدرتمند کتائب حزب الله و عصائب اهل الحق این حمله را با هم انجام دادند.
یکی از منابع شبهنظامی اما گفت که کتائب حزبالله در آن حمله نقش داشت و او نمیتواند نقش عصائب را تایید کند.
هیچ یک از آن گروهها بلافاصله برای اظهار نظر جهت انتشار در گزارش نظری ندادند.
هیچ گروهی مسئولیت حمله نخست وزیر عراق را بر عهده نگرفته است. این حمله چند هفته پس از انتخابات سراسری در عراق صورت گرفت که در آن شبه نظامیان مورد حمایت ایران از جمله کتائب حزب الله و عصائب، شکست سختی خوردند و دهها کرسی پارلمان را از دست دادند. آنها به نتیجه انتخابات اعتراض کرده اند.جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا با صدور بیانیهای حمله به اقامتگاه مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق را محکوم کرد.
وزارت خارجه ایالات متحده هم با انتشار بیانیهای حمله پهپادی به محل سکونت مصطفی کاظمی در منطقه سبز بغداد را به شدت محکوم کرد و گفت این حمله «تروریستی آشکار، که ما آن را به شدت محکوم میکنیم، قلب حکومت عراق را هدف گرفته بود.»
آقای بلیکن وزیر خارجه ایالات متحده نیز روز یکشنبه با آقای کاظمی تلفنی گفتگو کرد.