لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۵۳

جعل اسناد برای دور زدن تحریم ها


وضعیت کسب و کار بازرگان های ایرانی با جهان خارج در طی پانزده سال گذشته با دشواری ها و چالش های متعددی روبرو بوده است. آمریکا حلقه تحریم ها بر نظام مالی و پولی ایران را به شدت تنگ کرده است. اتحادیه اروپا نیز نفت ایران را تحریم کرده است و بازرگان های خارجی برای مبادلات بازرگانی با ایران تردید بسیار دارند.

بازرگان های ایرانی عادت دارند برای ادامه بقای خود مبارزه کنند. جمهوری اسلامی از سال ١٩٧٩ و از ابتدای پیدایش خود به نوعی با تحریم های مختلف دست و پنج نرم کرده است. گاه قطعات یدکی خطوط هوایی فرسوده ایران از بازار سیاه تامین می شوند و تحریم هایی که بر صنایع مختلف، از مواد شیمیایی گرفته تا موشک های ضدهواپیما اعمال شده اند، به ناچار از چین وارد می شوند. تقریباً هر نوع کالایی و به هر قیمتی در ایران موجود است.

سجاد، مدیر یک شرکت حمل و نقل ایرانی ضمن یادآوری تلاش های جدی شرکت های ایرانی برای دور زدن تحریم ها می گوید «ایران در حال حاضر در تجارت چاپ فعال است». این تاجر ایرانی در این مورد خاص به اسناد جعلی اشاره می کند که وانمود کند منشاء نفت ایران از عراق است. بخش بسیار بزرگی از صادرات ایران با کامیون انجام می شود و ایرانیانی که اسناد مربوط به عراق را در اختیار دارند به راحتی می توانند از این برگه ها نسخه برداری و مجدداً از آن ها استفاده کنند.

امیر، مدیر یک شرکت بازرگانی فعال در زمینه صنایع معدن می گوید به طور مرتب با نماینده های شرکت های آلمانی و بریتانیایی در ترکیه دیدار می کند تا پیشرفته ترین تجهیزات صنعتی برای استخراج منابع غنی ایران را خریداری کند. او می گوید «شرکت های خارجی از تجارت غیرقانونی هراس دارند اما در نهایت آن ها هم بازرگان هستند. اروپایی ها محموله های خود را به دبی ارسال می کنند و اسناد را برای دبی و به عنوان مقصد نهایی تنظیم می کنند و بعد از آن ما مسئول ترخیص کالاها و ورود آن ها به ایران هستیم». امیر برای تغییر اسناد ٣ تا ٥ درصد مبلغ کل را به واسطه های مقیم منطقه خلیج فارس می پردازد تا کالاها را به بندرعباس که بزرگترین بندر ایران است، منتقل کند.

به این دلیل که تعداد بسیار اندکی از بانک های بین المللی با موسسات مالی ایرانی که هدف تحریم قرار گرفته اندکار می کنند در نهایت واردکننده ها ناچارند برای پرداخت به شرکت های تامین کننده کالاها راهی را برای دور زدن تحریم ها بیابند.

امیر با شبکه های ایرانی هایی همکاری دارد تا از طریق آن هائی که در آفریقای جنوبی و مالزی کمپانی دارند، به بانک های غربی پول واریز کند. او می گوید ٣٠ درصد درآمد او صرف دور زدن تحریم ها می شود و کل این فعالیت ها بسیار زمان بر نیز هستند.

در شرایطی که تحریم های اقتصادی سنگین ترین لطمه را به صنعت نفت ایران وارد کرده اند، صادرات نفت به طور قابل توجهی کاهش یافته است. یکی از راهکارهای ادامه فروش نفت این بوده است که صادرات نفت ایران را به جای نفت عراق جلوه دهند.
یکی دیگر از اقداماتی که ایران برای دور زدن تحریم ها انجام می دهد این است که نفت ایران را در دریای آزاد به تانکرهای خارجی منتقل می کند. این شیوه سبب می شود که ایران نفت خود را با قیمت پایین تر بفروشد. فوجیره در امارات متحده عربی بازار بزرگی برای نفت ایران است.

سجاد می گوید وضعیت کسب و کار و تجارت کساد است اما شرکت های اروپایی هنوز با استفاده از یارانه های سوئیس با ایران تجارت می کنند و با استفاده از پرچم کشوری ثالث، نفت ایران را خریداری می کنند.

برگرفته از اکونومیست
XS
SM
MD
LG