لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۲۰

رویترز: صادرات نفت ایران به چین متوقف شده است



خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از منابع پالایشگاهی و تجاری نفت از توقف تجارت نفت چین با ایران خبر داده است. بر اساس این گزارش، ایران صادرات را متوقف کرده و از این مشتری عمده نفت خود، قیمت‌های بالاتر طلب می‌کند.

کاهش صادرات نفت ایران که حدود ۱۰ درصد از نفت خام وارداتی چین را تشکیل می‌دهد و در ماه اکتبر رکورد زد، می‌تواند به کاهش سود پالایشگاه‌های چینی منجر شود.

پنج تاجر آگاه به رویترز گفتند که در اوایل ماه گذشته، فروشندگان ایرانی به خریداران چینی گفتند که در حال کم کردن تخفیف نفت خام سبک خود هستند و در ماه دسامبر و ژانویه آن را پنج یا شش دلار در هر بشکه زیر قیمت نفت برنت خواهند فروخت.

تخفیف‌ها در ماه نوامبر برای حدود ۱۰ دلار در هر بشکه تعیین شده بود.

یک مدیر بازرگانی مستقر در چین گفت که به نظر می‌رسد دستور افزایش قیمت‌ها از تهران صادر شده باشد چون آنها از عرضه به واسطه‌ها نیز جلوگیری می‌کنند.

مدیر یک واسطه چینی که مستقیم از ایران خرید می‌کند، گفت که ایران صادرات برخی محموله‌ها را متوقف کرده که این منجر به ایجاد مانعی میان خریداران چینی و تولید‌کننده‌های ایرانی شده است.

چین با خرید نفت تخفیفی از تولیدکنندگان تحریم‌شده‌ای چون ایران، ونزوئلا و اخیراً نیز روسیه که حدود ۳۰ درصد از واردات نفت خام چین را تأمین می‌کنند، توانسته میلیاردها دلار صرفه‌جویی کند.

دو تاجر به رویترز گفته‌اند که دست‌کم یک خریدار قیمت‌های بالاتر پیشنهاپی را پذیرفته است. این پالایشگاه مستقر در شاندونگ در اواخر ماه گذشته محموله‌ای را با تخفیف بین ۵.۵ تا ۶.۵ دلار خرید.

رویترز به نقل از معامله‌کننده‌های نفت گزارش داده که تخفیف‌ها ممکن است بیشتر نیز کاهش پیدا کند و اخرین پیشنهاد شنیده شده ۴.۵ دلار است. آنها می‌گویند میانگین تخفیف سال گذشته برای نفت خام سبک حدود ۱۳ دلار بود.

یکی از خریداران مستقر در شاندونگ می‌گوید گزینه‌ها محدود هستند و طرف ایرانی «بسیار سرسخت» است و این موضوع فضا را برای مذاکره در مورد قیمت دشوار کرده است.

پالایشگاه‌های مستقل کوچک‌تر چین از اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی به مشتریان اصلی تهران تبدیل شده‌اند و جای پالایشگاه‌های دولتی را که به دلیل نگرانی در مورد نقض تحریم‌های آمریکا، معامله با ایران را متوقف کردند گرفتند.

منابع تجاری می گویند این پالایشگاه‌های کوچک حدود ۹۰ درصد از کل صادرات نفت ایران را جذب می‌کنند که معمولاً از طریق مالزی یا امارات متحده عربی ارسال می‌شود.

چین ماه گذشته حدود ۱.۱۸ میلیون بشکه در روز نفت از ایران وارد کرده است که از ۱.۲۲ میلیون بشکه در روز در نوامبر کمتر است و ۲۳ درصد نیز کمتر از رکورد ۱.۵۳ میلیون بشکه در روز ماه اکتبر است.

مدیر بازرگانی یک پالایشگاه مستقل به رویترز گفت مقامات ایران قصد دارند در قیمت به اسپوی روسیه برسند ولی نمی‌دانند که ماهیت و ابعاد تحریم‌های نفت ایران با روسیه متفاوت است.

واشنگتن از سال ۲۰۲۲، بیش از ۱۸۰ فرد و نهاد مرتبط با بخش‌های نفت و پتروشیمی ایران را تحریم کرده است و ۴۰ کشتی را به‌عنوان اموال مسدود شده شرکت‌های تحریم‌شده شناسایی کرده است.

در‌مورد روسیه، آمریکا و متحدانش با هدف مجازات مسکو در پی تهاجم روسیه به اوکراین سقف قیمت نفت وارداتی از روسیه را ۶۰ دلار برای هر بشکه تعیین کردند.

هند عمدتا بالای ۶۰ دلار برای نفت روسیه پرداخت کرده است که در ماه نوامبر به ۸۵.۴۲ دلار رسید و این بالاترین رقم از زمان اعمال محدودیت توسط هفت قدرت صنعتی جهان بود.

XS
SM
MD
LG