لینکهای قابل دسترسی

جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۸

سرعت تورم، تعیین خط فقر در ایران را با مشکل روبرو کرده است


محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران و فرمانده اسبق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز پنج شنبه ۲۰ بهمن ماه در دومین روز از «کارگاه تخصصی رسانه و چشم انداز» گفت، «بیکاری و تورم نشان می دهد که تحولی در جامعه ایجاد نشده است.»

در حالی که مصرف کنندگان شاهد گرانی فزاینده ای هستند، سایت تابناک متعلق به محسن رضایی، بر پایه آمار بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، آن را به «رنگین کمان افزایش قیمت ها» تشبیه کرده است که تنها شامل «مواد خوراکی ها و آشامیدنی ها» نمی شود بلکه از «مسکن، آب، برق و دیگر سوخت ها» گرفته تا «پوشاک و کفش»، «لوازم و خدمات مورد استفاده در خانه» تا «بهداشت و درمان» و «حمل و نقل»را نیز در بر می گیرد.

به نوشته همین سایت «شاخص بهای گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها، معادل ۲۴ و شش دهم درصد افزایش نشان می‌دهد. در این گروه، شاخص بهای خوراکی‌ها، ۲۴ و هشت دهم و آشامیدنی‌ها ۱۵ و شش دهم درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته افزایش داشته است. شاخص بهای گروه مسکن، آب، برق و گاز و دیگر سوخت‌ها نسبت به ماه گذشته با افزایشی معادل يک و نیم درصد همراه بود و این شاخص در مقایسه با همين ماه در سال پیش، ۲۰ و هشت دهم درصد افزایش داشته است. شاخص بهای گروه پوشاک و کفش نسبت به ماه گذشته، يک و هفت دهم درصد افزایش داشت و این شاخص نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل ۲۳ دهم درصد افزایش داشته است.

شاخص بهای گروه اثاث، لوازم و خدمات مورد استفاده در خانه نسبت به ماه گذشته، با افزایشی معادل یک درصد همراه بود و در مقایسه با ماه مشابه سال پیش، این شاخص ۱۷ و یک دهم درصد افزایش داشته است. در گروه بهداشت و درمان، در آذر ماه ١٣٩٠ شاخص بها در مقايسه با ماه گذشته، معادل يک و سه دهم درصد افزایش یافت که پس از حذف تأثیر نوسانات فصلی، این میزان يک و شش دهم درصد اعلام شده است. در مقایسه با ماه مشابه سال قبل، شاخص بهای گروه بهداشت و درمان معادل ۱۸ و نه دهم درصد افزایش نشان می‌دهد.

در گروه حمل و نقل، در آذر ماه ١٣٩٠ شاخص بها در مقايسه با ماه گذشته، معادل ۸ دهم درصد افزایش یافت که پس از حذف تأثیر نوسانات فصلی، این میزان يک و سه دهم درصد اعلام شده است. در مقایسه با ماه مشابه سال پیش، شاخص بهای گروه حمل و نقل معادل ۳۳ و یک دهم درصد افزایش نشان می‌دهد. »

سایت تابناک یادآور شده است : « که این آمار مربوط به آذر ماه ۱۳۹۰ است و با توجه به روند افزایشی که شاخص در ده ماه گذشته داشته، پیش‌بینی می‌شود، متوسط تغییرات در شاخص کل به میزان يک و نیم درصد افزایش در هر یک از ماه‌های دی و بهمن را داشته باشیم و این یعنی افزون بر افزایش قیمت‌های انتظاری که معمولا در روزهای پایانی سال وجود دارد، این شاخص افزایش يک و نیم درصدی را هم خواهد داشت.»

در همین حال علیرضا حیدری، دبیر اتحادیه پیشکسوتان خانه کارگر، در گفت و گو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با بيان اين‌كه به دليل تغيير در نرخ تورم، امسال خط فقر به صورت ماه ‌به‌ ماه اعلام مي‌شود، گفت، «با توجه به عدم ثبات قيمت‌ها و سرعت افزايش در نرخ تورم، كميته‌ مزد خانه كارگر امسال فقط يك‌بار نرخ فقر را اعلام نمي‌كند و تصميم دارد براي اطلاع‌رساني به جامعه كارگري و كارفرمايي و شوراي عالي كار، خط فقر را طي سه ‌ماهه‌ پايان سال اعلام كند.»

دبیر اتحادیه پیشکسوتان خانه کارگر «پول ملي و ارز را دو مقوله بسيار تاثير‌گذار بر قيمت‌ها و سبد معيشتي خانوارها دانست» و افزود، «افزايش بي‌رويه‌ آن نيز اعتبار هر تصميم‌گيري را در شوراي عالي كار براي دستمزد سال ۹۱ كوتاه‌ مدت مي‌كند و هر تصميمي كه در اسفند‌ماه سال جاري براي دستمزدها گرفته شود، در سال آينده تا خرداد‌ماه تاثيري خنثي دارد و به عبارتي پاسخگوي نياز‌هاي كارگري نخواهد بود.»

مسعود کوهستانی نژاد، مشاور کنفدراسیون بین المللی اتحادیه های کارگری و کنگره کار کانادا، با تاکید بر این موضوع که «دبیر اتحادیه پیشکسوتان خانه کارگر» تمام حقیقت را بیان نکرده است، به صدای آمریکا گفت، «در چند ماه گذشته قیمت ها کالاها بر اساس نرخ دلار قیمت گذاری شده است. کارگر ایرانی صبح که از خواب بلند می شود باید نوسان قیمت دلار را مد نظر قرار دهد و البته افزایش قیمت ها را لمس می کند. در چنین جامعه ای تعیین خط فقر باید به صورت روزانه اندازه گیری شود و نه به شکل ماهانه.»

در حالی که حسن مدرس خیابانی، قائم مقام معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران، موجودی کالاهای اساسی را در کشور بسیار مناسب ارزیابی می کند و به گفته وی «هم اکنون در بیش تر کالاهای اساسی، ذخایر مکفی برای کشور وجود دارد.»

افزایش قیمت به خصوص قیمت مواد گوشتی سفره های مردم را خالی تر کرده است.

مسعود کوهستانی نژاد، با تاکید بر آثار عملی و روانی تحریم ها بر اقتصاد ایران، به صدای آمریکا گفت، «سوای تحریم که بر بازار اثر داشته است، بخشی دلالی در ساختار اقتصادی که تماما در دست سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است دارد بیش ترین سود را می کند. این در حالی است که قیمت ها به سیر صعودی خود ادامه می دهند و گرسنگی وسیعی در سطح کل جامعه مشاهده می شود و البته کارگران با وضعیت بسیار بد و بحرانی روبرو هستند. وضعیت موجود واکنش برخی از خودی ها را نیز به همراه داشته، و صدا آن ها را هم در آورده است، هر چند هیچ کدام از این آقایان نه می توانند و نه امکان آن را دارند که وضعیت آشفته کنونی را سامان دهند.»

آفتاب نیوز، روز پنج شنبه ۲۰ بهمن ماه در این زمینه موج تازه گرانی نوشت، «هم زمان با افزایش نرخ گوشت قرمز، نرخ هر کیلو گرم گوشت مرغ که تا چندی پیش کم تر از ۳ هزار تومان بود اکنون به ۳ هزار و پانصد تا ۴ هزار تومان افزایش یافته است.»

روزنامه شرق، روز پنج شنبه ۲۰ بهمن ماه از «حذف برخي مواد پروتئيني از سفره ايرانيان» خبر داد و نوشت، «قيمت گوشت قرمز اين روزها سر به فلك كشيده است و تهيه يك كيلو گرم راسته گوسفندي در شمال شهر تهران به ۴۰ هزار تومان هم مي‌رسد. گوشتي كه قرار بود قيمت آن در بدترين حالت زير ۱۵ هزار تومان باشد، امروز با شايعه كمبود، سير سعودي قيمت خود را آغاز كرده است.»

به نوشته همین روزنامه «وعده دولتي‌ها نيز براي تنظيم بازار و عرضه گوشت با قيمت تعادلي نيز چاره‌ساز نبوده و به نظر مي‌رسد مسوولان قصد دارند جو رواني ايجادشده به واسطه بروز قحطي در چند ماه آينده را با شايعه توزيع روزانه ۵۰ هزار تن گوشت قرمز در كشور كنترل كنند.»

XS
SM
MD
LG