ابراز تردید دوباره نسبت به آمارهای دولتی در شماره روز پنج شنبه ۲۱ مهر ماه روزنامه تهران امروز، با عنوان « ادعای دولت تا آمار واقعی اشتغال » بار دیگر مشاهده شد.
این روزنامه با اشاره به این موضوع که «آمار اشتغال و اشتغال ايجاد شده در سالهاي اخير هميشه يكي از نقاط قوت آمار شفاهي دولت و همزمان يكي از نقاط ضعف ارائه آمار مكتوب و مستند دولت بوده است» نوشت، «در چند سال اخير به كرات گفته شده كه دولت در بخش اشتغال فعال بوده و نمونه كاري آن نيز ايجاد و پيشنهاد طرحي با نام بنگاههاي زود بازده بوده كه از اين طرح و درصد انحراف آن به طور رسمي هيچ آماري منتشر نشد اما با توجه به افزايش نرخ بيكاري و... در دو سال گذشته ميتوان دريافت كه اين طرح يا موفق نبوده يا در آن حد كه دولت ادعادي آن را داشته موفق نبوده و ايجاد اشتغال نكرده است.»
بر اساس همین گزارش « آمار نشان ميدهد هر سال به طور ميانگين ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار نفر به بيمه شدگان تامين اجتماعي اضافه شده است. و بقيه اين اشتغالي كه توسط دولت ادعا ميشود ايجاد شده يا تنها يك ادعاست يا بايد پذيرفت كه در سيستم ثبت و بيمه تامين اجتماعي خلأ و كاستيهايي وجود دارد كه آمار تامين اجتماعي را دچار خلل ميكند.»
این در حالی است که مجید نامجو، وزیر نیرو به تازگی از اشتغال؛ به عنوان اولویت اصلی دور چهارم سفرها استانی نام برده است.
حتی دولت نیز از ایجاد ۵ میلیون فرصت جدید شغلی ظرف دو سال آینده خبر داده است و محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری اسلامی ایران، هفته گذشته (۱۴ مهر ماه) در جریان سفر چهارم هیات دولت به استان توسیرکان گفت، «ما حاضریم تا همه توان و آبروی خود را در خدمت شما آوریم تا برای کشور به وِیژه جوانان تویسرکانی اشتغال ایجاد کنیم.»
فرخ زندی، کارشناس و استاد اقتصاد در دانشگاه یورک در کانادا، با اشاره به این موضوع که «آقای احمدی نژاد از هیچ اعتباری برخوردار نیست که قادر باشد در زمینه اشتغال هزینه کند» به صدای آمریکا گفت، «ایجاد کار احتیاج به رشد اقتصادی بالا دارد و رشد اقتصادی کشوری در حال توسعه مثل ایران می بایست حداقل ۴ و نیم تا ۵ درصد باشد... هر چند موقعه ای که ارقام را نگاه می کنیم می بینیم رشد اقتصادی ایران زیر ۱ درصد است... اقتصاد ایران توان ایجاد بیشتر از ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار فرصت شغلی در سال را ندارد. از این رو وعده آقای احمدی نژاد در زمینه ایجاد اشتغال ۱ و نیم میلیون شغل در سالجاری، و یا ۵ میلیون موقعیت شغلی تا دو سال آینده شاید جنبه تبلیغاتی و یا یک جور سرگرمی برای مردم داشته باشد.»
شکور اکبر نژاد، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با پایگاه خبری تحلیلی فرارو، (۱۳ مهر ماه) در زمینه سیاست های اشتغالزایی دولت گفت، «امسال اشتغالی ایجاد نکردهایم که هیچ، شغلهای زیادی هم از دست دادهایم. شما هرکارخانه و بنگاه اقتصادی که بروید تعدیل نیرو انجام دادهاند. منتهی اینها میآیند و قراردادهایی که شرکتها برای ۴۸ روز یا مثلا ۳۰ روزه بستهاند و میخواهند تمدید کنند را اشتغال جدید حساب میکنند. یا یکی خریدی میکند اشتغال حساب میکنند و واقعیت جامعه غیر از این هاست.»
عبدالرضا ترابی، عضو دیگر کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز، روز دوشنبه ۱۸ مهر ماه، در گفت و گويی با خبرگزاری مجلس شورای اسلامی (خانه ملت) با انتقاد از عملکرد دولت در ایجاد فرصت های شغلی گفت، «دولت فقط به ارائه طرح و وعده اعطای وام اکتفا می کند، اما در عمل، کاری برای کاهش نرخ بیکاری و ایجاد فرصت های شغلی انجام نمی دهد.»
فرخ زندی بر این موضوع تاکید کرد که «اظهارات این دو نمانیده مجلس شورای اسلامی درست و متین است» و به صدای آمریکا گفت، «دلیلی که دولت نمی تواند اشتغال ایجاد کند، بر می گردد به رشد اقتصادی کشور و تحریم ها که با در نظر گرفتن سیاست های اقتصادی دولت آقای احمدی نژاد رشد بخش سرمایه گذاری در حال حاضر نه تنها مثبت نیست بلکه راکد هم هست اگر نخواهیم بگوییم که به کل منفی است.»
با این وجود محمد رضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران، به تازگی در نشست شورای عالی اشتغال، از کاهش نرخ بیکاری در کشور خبر داد و ایجاد فرصت های شغلی را رضایت بخش خواند. هر چند احد خیری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با خبرگزاری «خانه ملت» با بیان این که آمار دولت درباره نرخ بیکاری قابل قبول نیست، گفت، «وضعیت کنونی بیکاری در جامعه با آمار ارائه شده از سوی دولت تفاوت دارد و این موضوع نشان میدهد که سیاستهای دولت در زمینه مقابله با بیکاری موفقیتآمیز نبوده است.»
آقای زندی در ادامه گفت و گو با صدای آمریکا، نرخ بیکاری ایران را طبق آمار رسمی نردیک به ۱۵ درصد عنوان کرد هر چند به گفته وی این رقم در برخی مناطق و در میان جوانان بالاتر از ۲۰ در صد است.