لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۸

چشم اندازی بر مناسبات نزدیک ایران و عراق


با وجودی که مناسبات اقتصادی بین کشورها از اهمیت ویژه ای برخوردار است اما روابط سیاسی و اعمال نفوذ یکی بر دیگری از جمله کلیدی ترین عوامل پویایی و پایداری این مناسبات محسوب می شود.

روزنامه المانیتور در مقاله تحلیلی در مورد چشم انداز مناسبات ایران و عراق می نویسد تهران هنوز نفوذ و قدرت بسیاری در بغداد دارد و با وجودی که برخی از صاحبنظران ترکیه را به دلیل حجم تجارت (تقریباً ١١ میلیارد دلار در سال ٢٠١٢) این کشور با بغداد، برنده اصلی جنگ عراق قلمداد می کنند، اما از سویی دیگر بسیاری از کارشناسان امور بین الملل مناسبات تجاری برای گسترش روابط دوجانبه بین دو کشور را کافی نمی دانند.

المانیتور در بخشی از این مقاله می نویسد همکاری و نزدیکی روابط بین عراق و ایران، به ویژه از زمان شروع ناآرامی ها در سوریه رو به افزایش بوده است و تعداد دیدارها و توافق نامه هایی که بین دو کشور در ماه های مارس و آوریل سال جاری امضا شده اند از این واقعیت و نزدیکی هرچه بیشتر دولتمردان بین دو کشور حکایت می کنند.

دیدارهای جداگانه علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران و حسین امیر عبداللهیان، معاون او از عراق، سفر رستم قاسمی، وزیر نفت ایران در ماه مارس و دیدار او با نخست وزیر عراق و گفتگو در مورد پروژه های مشترکی همچون صادرات گاز طبیعی ایران به عراق در تابستان سال ٢٠١٣ از جمله این دیدارها هستند.

حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی نیز در اوایل ماه آوریل با سفر به بغداد با نخست وزیر و رهبر «شورای عالی اسلامی عراق»، رئیس مجلس و مشاور امنیت ملی این کشور دیدار و گفتگو کرد.

از سویی دیگر، مقامات عراق نیز در طی سفرهای اخیر خود به ایران، در زمینه های مختلف توافق نامه هایی امضا کرده اند.

توافق نامه همکاری بین نیروهای دریایی ایران و عراق در ١٢ مارس سال جاری و برگزاری مانورهای نظامی مشترک، عقد موافقت نامه مشترک ایران، عراق و سوریه در همین ماه و همکاری سه کشور در زمینه تبادل انواع اطلاعات و سیگنال و ارائه خدمات اینترنت و پشتیبانی ایران به عراق از جمله فعالیت های گسترده دولتمردان تهران و بغداد برای نزدیک تر کردن مناسبات بین دو کشور بوده اند.

وزرای کشور ایران و عراق همچنین در اوایل ماه مارس توافق نامه مشترکی برای عقد یادداشت تفاهم جدید برای آموزش و کمک ایران به نیروهای پلیس عراق و نیز از سرگیری و عقد توافق نامه های مرزی جدید امضا کردند.

المانیتور می نویسد تردیدی نیست که مناسبات بین دو کشور با شدت و قدرت فزاینده ای رو به گسترش است.

در حال حاضر، حجم تجارت بین دو کشور ١٠ میلیارد و ٧ میلیون دلار است و انتظار می رود تا پایان سال ٢٠١٣ به ١٢ میلیارد دلار بالغ شود.

ایران تلاش می کند تا نه تنها به دولت مرکزی عراق نزدیکتر شود بلکه بنیان مناسبات خود با دولت منطقه ای کردستان را نیز مستحکم تر کند.

براساس گزارش این روزنامه به دلیل نفوذ و حضور آمریکا در عراق، نفوذ دائم و بلندمدت ایران در این کشور تضعیف شده است. به واقع، ایالات متحده آمریکا از سال ٢٠٠٣ تاکنون فقط زمانی موفق به دستیابی به اهداف خود در عراق شده که ایران به این تحولات تن در داده است و این امر در روند شکل گیری دولت (عراق) مشهود بود.

المانیتور می نویسد پرسش کلیدی این است که آیا همکاری ایران و عراق شامل شکل گیری یک ائتلاف بین دو کشور و یا حتی مرکز قدرت قطبی و انحصاری خواهد بود؟

نویسنده این مقاله می افزاید روابط بین ایران و عراق یکی از عوامل عمده و مهم برای آینده منطقه نیز هست و اگر رویکرد ایران و عراق به یک ائتلاف و یا شکل گیری یک قدرت قطبی بدل شود، ترکیه نیز با یک بحران روبرو خواهد شد.

بسیاری از ناظران براین باورند که اگر بحران سوریه ادامه پیدا کند و فشار بر ایران بیشتر شود، احتمالاً به این دلیل که عراق می تواند نقش کلیدی و مهمی در این دو مسئله بازی کند و در واقع برای اعمال سیاستهای ایران در سوریه به منزله پلی عمل می کند، بنابراین مناسبات دوستانه ایران و عراق نزدیک تر و حسنه تر خواهد شد.
XS
SM
MD
LG