لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۸

هشدار کارشناسان در زمینه افزایش دوباره نرخ تورم در ایران


نرخ تورم در ایران در حال اوج گیری است. این موضوع را سایت الف متعلق به احمد توکلی رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه ۱۶ آذر ماه بر اساس محاسبات مرکز آمار ایران منتشر کرد. اين سايت نوشت، «در دوازده ماه منتهي به آبان ماه ۱۳۹۰، شاخص كل قيمت مصرف‌كننده در شهرهاي ايران (نرخ رسمي تورم) به رقم ۲۴ و هشت درصد رسيد. سال و شاخص قيمت كالاها و خدمات در اين ماه نسبت به آبان ماه سال ۸۹ (نرخ تورم نقطه به نقطه) به ۲۸ و یک درصد رسيده است.»

به نوشته همین سایت خبری «در ماه‌هاي اخير در ميان گروه‌هاي كالايي، بيشترين رشد مربوط به گروه خوراكي‌ها و نيز كالاها و خدمات متفرقه بوده است كه در آبان ماه ۹۰ نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتيب ۳۴ و هشت درصد و ۴۵ و چهار درصد رشد داشته‌اند.»

نرخ تورم از آغاز امسال به سیر صعودی خود ادامه داده است، نرخ تورم رسمی در فروردین ماه ۱۳ و دو درصد اعلام شد.

کامران دادخواه، کارشناس امور اقتصادی و استاد دانشگاه، در گفت و گو با صدای آمریکا سیر صعودی نرخ تورم در ایران را در مجموع ناشی از سیاست های غلط پولی و مالی دولت جمهوری اسلامی ایران دانست و با اشاره به تورم زا بودن نحوه کنونی اجرای هدفمند کردن یارانه ها گفت، «نرخ تورم در حال افزایش است و آن چه ما در تاریخ می خوانیم و به تجربه نیز به ما نشان داده است این است که وقتی تورم روند صعودی به خود بگیرد مهار آن ساده نیست و هر روز هم ممکن است بدتر بشود، نمونه اش هم آلمان بعد از جنگ جهانی اول است و یا سیاست های اشتباهی است که پیش تر در رشد فزاینده نرخ تورم در کشورهای آمریکای لاتین مشاهده شده است.»

روزنامه دنیای اقتصاد امروز، در شماره روز پنج شنبه ۱۷ آذر ماه خود در گزارشی با عنوان «نرخ تورم دوم برای آبان ماه» نوشت، «یک روز پس از اعلام نرخ تورم ۱۹ و هشت درصدی برای تورم آبان ‌ماه از سوی

رییس‌کل بانک مرکزی، سایت خبری الف، به نقل از مرکز آمار ایران، این نرخ را ۵ درصد بیشتر اعلام کرد.»

روزنامه دنیای اقتصاد در شماره روز چهارشنبه ۱۶ آذر ماه خود، با استناد به گزارش بانك مركزي نوشت، «نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به آبان ماه ۱۳۹۰ نسبت به دوازده ماه منتهی به آبان ماه ۱۳۸۹ معادل ۱۹ و هشت درصد بوده است.»

محمود بهمنی، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، پیش تر (خبرگزاری مهر، ۷ آبان ماه) با اعلام این که نرخ تورم آبان ماه به۲۰ درصد نمی رسد گفته بود، «روند رو به رشد نرخ تورم نزولی می شود.»

سایت فردا نیوز ( ۸ آذر ماه ) در واکنش به اظهارات رئیس بانک مرکزی ایران در زمینه نرخ تورم نوشت، «این تنها بهمنی نیست که ادعا می کند نرخ تورم در کشور کاهش یافته است، رییس جمهور نیز در مصاحبه اخیر خود با شبکه جام جم با بیان اینکه درآمد سرانه مردم ایران بالاست و کسی محتاج نان شب نیست، گفت كل ميزان تورم در پايان سال گذشته ۱۲ و هشت درصد و اكنون به ۱۹ و سه درصد رسيده و روند نزولي هم به خود گرفته و اين روند تا پايان سال و تا تك رقمي شدن نرخ تورم ادامه خواهد داشت.»

محمد قشیم عثمانی، نمانیده مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با سایت فردا نیوز، با بیان این که آنچه در کف جامعه دیده می شود گویای روند کاهشی نرخ تورم نیست، گفت، «یا این شاخص‌های ارائه شده از سوی بانک مرکزی دقیق نیست و کالاهایی که باید برای محاسبه نرخ تورم در سبد مصرف کالای خانوارها لحاظ شود فراگیر نبوده و وزن مناسبی ندارد، یا شاخص ها دقیق است ولی نتیجه آن دقیق و درست اعلام نمی شود.»

کامران دادخواه، با تاکید بر این موضوع که «در هیچ کشوری در جهان دو نهاد دولتی شاخص های اقتصادی را اعلام نمی کنند،» به صدای آمریکا گفت، «آقای احمدی نژاد و اعضای کابینه ایشان فکر می کنند اگر اطلاعات نادرست به مردم بدهند و یا اصلا جلوی نشر اطلاعات را بگیرند، درد درمان شده است. در حالی که اگر طبیب درد بیمار خود را پنهان کند نشان این نیست که فرد بیمار سالم است و مشکلی ندارد. واقعیت این است که اعتمادی نسبت به آمارهای دولتی ارائه شده در زمینه اقتصاد ایران موجود ندارد.»

داریوش قنبری، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، روز چهارشنبه ۱۶ آذر ماه در گفت و گو با خبرگزاری مجلس شورای اسلامی ( خانه ملت ) در ارزیابی خود در زمینه هدفمند کردن یارانه ها گفت، «مهم‌ترین اثر هدفمند کردن یارانه‌ها افزایش تورم است البته مسئولین علی‌رغم اذعان به وجود تورم ۲۰ درصدی به گونه‌ای جلوه می‌دهند که مشکل خاصی پیش نیامده و قطار اقتصاد در حال حرکت عادی خود است. این در حالی است که به وضوح می‌توان دید که شکاف عظیمی قبل و بعد از هدفمند کردن یارانه‌ها پیش آمده و قیمت

کالاهای اساسی و مواد خوراکی افزایش چند برابری داشته است. همچنین دیده می‌شود که ارزش پول ملی کاهش یافته و در مقابل نرخ ارز و طلا دچار سیر صعودی شده است که همه این موارد ناشی از هدفمند کردن یارانه‌هاست.»

روزنامه تهران امروز نیز، در شماره روز پنج شنبه ۱۷ آذر ماه خود در گزارشی با عنوان «در آستانه یک سالگی هدفمندی یارانه ها، نرخ تورم اوج گرفت» نوشت، «پس از يكسال كه از هدفمندي يارانه‌ها مي‌گذرد آمارها نشان مي‌دهد كه نه تنها نرخ تورم كاهش نيافته بلكه با روند صعودي همراه است و از بخت بد همچنان بالا مي‌رود. نرخ تورم در آذر ماه سال ۸۹ هنگام هدفمند‌سازي يارانه‌ها چيزي حدود ۱۰ درصد ( بانك مركزي ۱۰ و یک و ۱۰ و دو مركز آمار) بوده است. اما اين روند برخلاف تصورات و پيش‌بيني‌ها سير صعودي طي كرده است. حال بايد ديد كه اين موضوع و افزايش تورم كي و چه زماني زنگ خطر را براي دولت به صدا در مي‌آورد.»

کامران دادخواه در گفت و گو با صدای آمریکا طرح هدفمند کردن یارانه ها را مثبت دانست هر چند با نحوه اجرای آن مشکل دارد. وی گفت «برداشتن یارانه های غیر مستقیم کار صحیحی بود ولی نحوه اجرای آن اشتباه بود و نتیجه اش هم این مصیبتی شد که هم اکنون شاهدش هستیم.»

کامران دادخواه در عین حال، دولتی بودن اقتصاد ایران، نقش پررنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دیگر بنیادهای دولتی در ساختار اقتصادی ایران، در کنار نحوه مدیریت و تشدید تحریم های بین المللی را، از مواردی می داند که هر کدام به نوعی بر آشفته کردن اقتصاد ایران و گرانی موجود سهیم است.

حسین راغفر، کارشناس امور اقتصادی و استاد دانشگاه نیز در گفت و گو با روزنامه تهران امروز گفت، «وقتي مراجع رسمي به شيوه غير رسمي اعلام مي‌كنند كه مثلا نرخ تورم در پايان آبان‌ماه امسال حدود ۲۴ و هشت درصد بوده است اعلام آمار به اين شيوه مورد ترديد جدي قرار دارد و بايد مطمئن بود كه تورم واقعي و حقيقي خيلي بيشتر از اين رقم است. افزايش تورم پس از هدفمندي‌سازي يارانه‌ها خيلي طبيعي و قابل پيش‌بيني بود چرا كه زير ساخت‌هاي مرتبط با توسعه، كنترل و خيلي چيزهاي ديگر در كشور ما به هم مرتبط نيست. به همين دليل هم در آن زمان به كرات مشاهده شد كه بسياري از كارشناسان اين شيوه كاركرد را نه هدفمندي يارانه‌ها بلكه آزاد‌سازي قيمت‌ها ناميدند.»

راغفر مي‌افزايد، «اين شيوه افزايش تورم با توجه به شيب افزايش قيمت‌ها و مقدار افزايش تورم نشان دهنده تورم مارپيچي است كه هر چه از اين مارپيچ پايين مي‌آييم به سبب قوانين مربوطه شتاب افزايش پيدا كرده پس مقدار تورم نيز فزاينده مي‌شود. با شدت بيشتري افزايش پيدا مي‌كند. به همين دليل در اين مقطع بايد به شدت نگران افزايش بيش از اندازه تورم بود. مردم نيز بيش از هر چيزي دلنگران تورم بر سر سفره‌هايشان هستند.»

XS
SM
MD
LG