لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۲۸

واکنش کانادا نسبت به فعالیتهای سفارت ایران


Iranian Embassy Ottawa
Iranian Embassy Ottawa
دولت کانادا هفته گذشته به سفارت جمهوری اسلامی ایران هشدار داده بود از دخالت در امور مهاجران ایرانی مقیم این کشور دست بردارد. وزیر امور خارجه دولت فدرال بار دیگر تاکید کرده است که وزارت امور خارجه فعالیت های سفارت ایران در اتاوا را از نزدیک دنبال خواهد کرد.

کانادا از دیپلمات ها و عوامل وابسته به جمهوری اسلامی خواسته است تا از بهره گیری از ایرانی تباران مقیم کانادا، به ویژه مهاجران تازه وارد برای کسب منافع جمهوری اسلامی ایران خودداری کنند.

جان برد، وزیر امور خارجه دولت فدرال کانادا گفته است وزارت امور خارجه فعالیت های مقامات و وابستگان جمهوری اسلامی ایران در کانادا را «به طور جدی از نزدیک دنبال می کند» و اتاوا اظهارت وابسته فرهنگی ایران در کشورش را «بسیار بسیار جدی تلقی می کند».

اظهارات اخیر وزیر امور خارجه کانادا اولین واکنش رسمی یک مقام دولت فدرال کانادا پس از انتشار خبر فعالیت های سفارت جمهوری اسلامی در این کشور است که روز سه شنبه ۱۰ ژوییه ( ۲۰ تیر) در رسانه های این کشور منتشر شد.

آقای برد به خبرنگاران گفت «ایرانی تباران مقیم کانادا برای یک زندگی بهتر ایران را ترک و به کانادا کوچ کرده اند. مداخله سفارت ایران در آزادی هایی که ایرانیان در کانادا از آن ها بهره مند می شوند، کاملاً با ماموریت دیپلماتیک سفارت مغایرت دارد.

خبر تحرکات مقامات دولتی ایران در کانادا در مصاحبه حمید محمدی، کنسول و فرستاده فرهنگی سفارت ایران در اتاوا با یک نشریه فارسی زبان «ایرانیان خارج از کشور» که در ایران چاپ می شود، ظاهر شد. بنا به گزارش رسانه ها، آقای محمدی ظاهراً مصرانه از ایرانی تباران مقیم کانادا خواسته است تا «مقام های کلیدی و بلندپایه را اشغال کنند» و «در برابر ذوب شدن در فرهنگ غالب کانادایی مقاومت کنند».

او در این مصاحبه گفته بود مهاجران ایرانی که اخیراً به کانادا کوچ کرده اند، «وابستگی و ارتباط قوی خود با وطن مادری شان را به طور جدی حفظ کرده اند» و این در حالی است که «نسل دوم و جوان تر» هم اکنون «پست های دولتی بانفوذ مشغول به کار هستند».

آقای محمدی گفته بود سفارت ایران در کانادا باید «برای تقویت و غنی تر کردن فرهنگ این جمعیت رو به رشد، تمرکز زیادی روی برنامه های فرهنگی بگذاریم. تردیدی نیست که این جمعیت بزرگ ایرانیان فقط از طریق این برنامه ها و گردهمایی ها می توانند در خدمت ایران عزیزمان باشند».

کانادا طی روزهای گذشته تاکید کرده است که «اتباع ایرانی مقیم کانادا مخالف حکومت سرکوبگر ایران بوده و برای زندگی بهتر به کانادا کوچ کرده اند و سفارت ایران نباید در انتخاب و گزینه آن ها دخالت کند. سازمان های امنیتی کانادا برای پیشگیری از انواع تهدید و رعب آفرینی نسبت به اتباع کانادا اقدام خواهد کرد».

وزیر امور خارجه کانادا هشدار داده است مقامات دولت «به طور قطع میزان جدی بودن اتهامات مطرح شده علیه عملکرد (دیپلمات های ایرانی) را مورد بررسی قرار خواهد داد».


او خاطرنشان کرده است «کانادا موضع بسیار سخت گیرانه ای علیه حکومت تهران اتخاذ کرده است و اجازه نخواهد داد تا حقوق و آزادی های شهروندانی ایرانی تبار کانادا در معرض تهدید قرار بگیرد».

در شرایطی که کاردار سفارت جمهوری اسلامی و تنها دیپلمات ارشد ایران در کانادا گزارش رسانه های کانادا در مورد نقش سفارت جمهوری اسلامی در اتاوا برای فعالیت در مسیر سیاست های تهران را به طور کامل رد کرده و گفته بود «سفارت ایران از قوانین کانادا و قوانین بین المللی پیروی می کند»، اما انتشار این خبر و فعالیت های احتمالی عوامل جمهوری اسلامی ایران در کانادا انعکاس گسترده ای در رسانه ها و نیز محافل سیاسی و اجتماعی کانادا داشته است.

مایکل بایرز، رئیس پروژه پژوهشی سیاست جهانی و قانون بین المللی دانشگاه بریتیش کلمبیا به روزنامه کانادایی نشنال پست گفته است «اظهارات آقای محمدی نمایانگر این است که سفارت (ایران) به این دلیل که در پی جلب نیرو و نیز بهره گیری از جمعیتی از شهروندان کانادا به شیوه هایی بوده که نه تنها به طور آشکارا مداخله در امور داخلی کانادا است، بلکه نقض کنوانسیون وین در مناسبات دیپلماتیک محسوب می شود».

این کارشناس سیاست جهانی تاکید کرده است «تبلیغ و ترغیب اتباع ایرانی برای کسب مقام و اعمال نفوذ در دولت کانادا فراتر از ایده ترویج فرهنگی است... من اگر وزیر امور خارجه بودم، از بلندپایه ترین دیپلمات های ایرانی می خواستم تا موضع و نیت خود را در این مورد به طور کامل روشن کنند چون این نوع نیات غیرقانونی و ناشایست هستند».

سخنگوی وزیر امور خارجه دولت فدرال کانادا اوایل هفته گدشته در اظهارنظری در این مورد گفته بود اتاوا علیه هر سفارت خارجی که قانون کانادا و یا قانون بین المللی را نقض کند، «اقدام جدی به عمل خواهد آورد». وی از تشریح و تصریح اقدام احتمالی علیه سفارت جمهوری اسلامی در کانادا خودداری کرد.

در بحبوحه جنجال های خبری در مورد فعالیت های سفارت جمهوری اسلامی ایران در کانادا، برخی از کارشناسان سیاسی و امنیتی نسبت به عملیات جاسوسی، استخدام و به کارگیری عوامل تروریستی و حمله احتمالی عوامل دولت ایران و اعزام آن ها به ایالات متحده از مرزهای شمالی ابراز نگرانی عمیق کرده اند.
XS
SM
MD
LG