یک پژوهش انجام شده از سوی دولت ایران نشان داده که بیش از دو سوم جوانان برای دسترسی به سایتهای اینترنتی ممنوعشده در کشور، از نرمافزارهای غیرمجاز استفاده میکنند.
به گفته رسانههای ایران پژوهش، که از سوی مرکز تحقیقات وزارت ورزش و جوانان انجام شده، تنها یک روز بعد از آن منتشر شد که حسن روحانی، رئیسجمهوری، در سخنانی گفت « با ون و مینیبوس و پاسبان فرهنگ درست نمیشود.»
محمدتقی حسنزاده، رئیس مرکز پژوهش به خبرگزاری دانشجویان ایران – ایسنا – گفته ۶۹.۳% جوانان برای دور زدن فیلترینگ اینترنت از پروکسی استفاده میکنند.»
جمهوری اسلامی ایران سیاست فیلترینگ محتوای اینترنت را دنبال میکند و براساس آن دسترسی به سایتهایی مثل فیسبوک، توئیتر و یوتیوب بدون استفاده از نرمافزارهای ممنوعه برای ایجاد ویپیاِن ممکن نیست.
مدافعان سیاست فیلترینگ ادعا میکنند این کار شهروندان را از محتوای غیراخلاقی مصون نگه میدارد؛ در مقابل، مخالفان میگویند استفاده از ویپیاِن، جایی برای وضع چنین محدودیتهایی باقی نمیگذارد.
پژوهش در فاصله فروردین ۱۳۹۲ تا فروردین ۱۳۹۳ روی۰۰۰،۱۵ جوان در گروه سنی ۱۵ تا ۲۹ سال انجام شده؛ و نشان میدهد که ۶۷.۴% از افرادی که تحقیق روی آنها انجام شده از اینترنت استفاده میکنند. در حدود ۱۹.۱% روی اینترنت چت میکنند، ۱۵.۳% کاربر شبکههای اجتماعی هستند، ۱۵.۲% برای سرگرمی روی اینترنت میروند و تنها ۱۰.۴% از اینترنت برای پژوهش علمی استفاده میکنند.
آقای روحانی روز یکشنبه گفت از آنجا که اینترنت برای مقاصد علمی و آموزشی استفاده میشود، باید از محدودیتهای آن کاسته شود:
«استفاده از زور راه به جایی نمیبرد. بعضیها فکر میکنند این مشکلات را با کشیدن دیوار میشود از بین برد. اما وقتی شما فیلتر میکنید، مردم با پروکسی فیلتر را دور میزنند.»
تصمیم ماه گذشته دولت آقای روحانی برای تصویب مجوز اینترنت برای نسل سوم شبکه تلفنهای همراه برای دو شرکت ایرانی، نخستین گام در تسهیل دسترسی به اینترنت بود.
سرعت اینترنت در ایران بسیار پایین است و دسترسی به وبسایتهای مجاز هم به کندی صورت میگیرد.
تصویب مجوز برای نسل سوم تلفنهای همراه با جنجال و مخالفت زیادی از سوی روحانیون و مقامات محافظه کار روبهرو شد.