لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۱

یوزهای آسیایی قربانی جاده


National park bafgh2
National park bafgh2

بنا به آمار سازمان ملل 50 تا 70 یوز آسیایی باقیمانده در جهان در زیستگاه طبیعی بافق یزد زندگی می کنند

عملیات راهسازی در تنها زیستگاه یوزپلنگ آسیایی در منطقه محافظت شده بافق یزد پس از توقف چندماهه ناشی از اعتراضات تلاشگران محیط زیست، بار دیگر از سرگرفته شده است. بنا به گزارش خبرگزاریها، معاون سازمان حفاظت محیط زیست ایران در واپسین روزهای عمر دولت کنونی، به یزد رفته و توافق نامه از سرگیری جاده گزوییه را با استانداری، سازمان انرژی اتمی و نهادهای نظامی و حکومتی ذینفع در جاده امضا کرده است.

جاده گزوییه از وسط تنها خانه و کاشانه یوزپلنگهای آسیایی می گذرد. جاده ای که از مدتی پیش و براثر اعتراضات گسترده دوستداران حفظ محیط زیست و حیات وحش ایران متوقف شده بود. اما به گزارش دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران این عملیات بار دیگر با موافقت سازمان دولتی حفاظت از محیط زیست از سرگرفته شده است.

به گفته تلاشگران محیط زیست ایران این جاده که از دل تنها زیستگاه یوزهای آسیایی در نزدیکی شهر بافق استان یزد می گذرد، منجر به نابودی باقیمانده یوزها و بروز یک فاجعه بزرگ محیط زیستی در ایران خواهد شد.

هومن جوکار، مدیر پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی نیز گفت: مسیر جایگزین بسیار مناسبی به نام جاده سیروس آباد وجود دارد. جاده ای که از زمین های سازمان انرژی اتمی می گذرد. اما نهادهای دولتی و نظامی می گویند این جاده میانبر که ۴۰ کیلومتر کوتاهتر است برای آسایش مردم محل ساخته می شود. اما مدیر پروژه حفاظت از یوزها با رد این ادعای مقام های دولتی می گوید نتیجه تحقیقات دانشگاه یزد و پرسش نامه از مردم محل نشان می دهد مردم محل خواهان توقف طرح هستند.

پس علت اصرار نهادهای دولتی و نظامی برای ساخت جاده چیست؟ معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد در این باره می گوید: « هنوز عملیات ساخت جاده به پایان نرسیده هجوم گسترده زمین خواران برای ساخت و ساز و احداث مراکز تفریحی در پوشش فعالیت های کشاورزی آغاز شده است.»
تحقیقات پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی می گوید: ایجاد آلودگیهای صدا، هوا و منظر در یک زیستگاه طبیعی حیات وحش، تبدیل به دو قسمت مجزا شدن مهمترین بخش حفاظتی منطقه حفاظت شده کوه بافق (محدوده امن منطقه) و از بین رفتن کارکرد منطقه امن، جلوگیری از آشامیدن آب توسط حیات وحش و خروج آنها از منطقه حفاظت شده از دیگر پیامدهای زیانبار جاده سازی در این زیستگاه است.

این منطقه قدیمی ترین سامانه پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی و اولین منطقه ای است که از یوزپلنگ در طبیعت فیلم برداری شده و سایت انتخابی UNDP برای قلاده گذاری و ردیابی یوزپلنگ آسیایی است.

در این میان باید به مخالفت کارشناسان اداره حفظ حیات وحش و محیط زیست سازمان ملل متحد اشاره کرد که با کمکهای مالی، فناوری و کارشناسی خود برای حفظ نسل یوزهای آسیایی در ایران تلاش می کند.

بنا به آمار این نهاد بین المللی ۵۰ تا ۷۰ یوز آسیایی باقیمانده در جهان در زیستگاه طبیعی بافق یزد زندگی می کنند و دولت ایران متعهد به همکاری برای حفظ نسل یوزهاست.
XS
SM
MD
LG