تورم بیش از ۴۰ درصدی در سالهای اخیر تبعات بسیاری را بر زندگی مردم گذاشته که از آن جمله میتوان به کاهش قدرت خرید مردم و همچنین کاهش کیفیت کالاهای مصرفی اشاره کرد؛ این اما تمام ماجرا نیست و رسانهها از ابعاد جدید این اتفاق خبر داده و نوشتهاند که «سبک زندگی قسطی» در ایران رواج یافته است؛ «خرید قسطی حتی برای مواد غذایی.»
روزنامه «دنیای اقتصاد» در گزارشی به این موضوع پرداخته و نوشته است که رواج زندگی قسطی با توجه به تغییر سبک زندگی جامعه امری بدیهی است که بهتازگی و در چند سال اخیر بسیار مورد توجه مردم قرار گرفته است.
در این گزارش تاکید شده است که مردم برای تهیه مایحتاج زندگی خود اعم از مواد خوراکی به «خرید شرایطی» روی آوردهاند.
از سوی دیگر کاهش قدرت خرید مردم ادامه حیات کسب و کارها را به خطر انداخته است و آنها نیز به دنبال حفظ خود در بازار هستند. موضوعی که «دنیای اقتصاد» در رابطه با آن نوشته است «از سوپرمارکتهای محله گرفته تا فروشگاههای پوشاک، همگی برای اینکه مشتریان خود را حفظ کنند، به فروش دفتری روی میآورند.»
در تحولی دیگر برندهای بزرگ و فروشگاههای زنجیرهای نیز تحت تاثیر شرایط نامناسب اقتصادی مردم قرار گرفتهاند و به نوشته این روزنامه در اتوبانها بیلبوردهای تبلیغاتی فروشگاههای بزرگ مبنی بر عرضه کالا با اقساط بلندمدت و بدون بهره نصب شده است.
بررسی آمارهای منتشر شده توسط نهاد دولتی مرکز آمار نشان میدهد تورم سالانه در آبانماه ۴۴/۹ درصد بوده است که بر خلاف ادعای مسئولان مبنی بر کاهشی بودن آن، کماکان در بالای ۴۰ درصد قرار دارد.
نکته قابل توجهی که در آمار تورم وجود دارد که منجر به خرید قسطی مواد غذایی نیز شده است، تورم ۵۲/۲ درصدی در بخش خوراکیها است. تورم نزدیک به ۴۵ درصدی و ۵۲ درصدی در مواد غذایی در حالی است که حداقل دستمزد بدون توجه به تورم نزدیک به ۵۰ درصدی در سال گذشته و تداوم آن در سال جاری، تنها ۲۷ درصد افزایش یافت. اقدامی که موجب تشدید عقب ماندگی درآمد از هزینهها شده است.