کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تأتر برونمرز با انتشار بیانیهای به منع فعالیت هنری شماری از بازیگران مخالف حجاب اجباری توسط جمهوری اسلامی اعتراض کرد.
کانون بیانیه خود را با عنوان «باز هم یک حکم تبعیضآمیز و ضدزن حکومتی» آغاز میکند.
کانون در این بیانیه میگوید: «در لیستی که در رسانههای جمهوری اسلامی منتشر شده است، چندین بازیگر زن که در همبستگی با جنبش زن، زندگی، آزادی، بدون روسری در مکانهای عمومی ظاهر شده بودند ممنوعالکار اعلام شدهاند.»
در ادامه از بازیگرانی چون کتایون ریاحی، پانتهآ بهرام، فاطمه معتمدآریا، گلاب آدینه، هنگامه قاضیانی، مریم بوبانی، باران کوثری و ترانه علیدوستی نام برده شده است.
همچنین به بازیگرانی چون پگاه آهنگرانی، افسانه بایگان، شبنم فرشادجو، چکامه چمنماه، شیوا ابراهیمی که در اثر فشارهای حکومتی ایران را ترک کردند نیز اشاره میشود.
کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تأتر در بخش دیگری از بیانیه خود میگوید: «این زناع شجاع با آگاهی کامل از عواقب برداشتن روسری در انظار عمومی دست به این کار زدند و مسلم است که مرعوب فضای رعب و وحشت و ناامنی شغلی که جمهوری اسلامی برایشان ساخته است، نخواهند شد.»
کانون در ادامه یادآور میشود که بسیاری از چهرههای برجسته فیلم و تئاتر ایران در جریان جنبش اعتراضی اخیر و در اقدامی تحسینبرانگیز از شرکت در تولیدات سینمایی و تلویزیونی جمهوری اسلامی خودداری کردهاند.
در بخش دیگری از بیانیه گفته میشود: «جمهوری اسلامی از بدو تاسیس خود فشارهای بسیاری را بر زنان بازیگر تحمیل کرده است و در همین راستا شخصیتهای برجستهای چون سوسن تسلیمی، گلشیفته فراهانی، زر امیرابراهیمی، شبنم طلوعی و بسیاری دیگر از فعالیتهای سینمایی محروم گشته و ناچار به ترک ایران شدهاند.»
کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تأتر برونمرز، ضمن حمایت کامل از این زنان «شجاع و آزادیخواه»، به «حکمهای ناعادلانه و تبعیضآمیز»، و به ظلمی که جمهوری اسلامی سالهاست بر زنان ایران و بر بازیگران زن اعمال کرده است، اعتراض میکند.
کانون در پایان تأکید میکند که «آپارتاید و تبعیض جنسیتی سیستماتیک جمهوری اسلامی براستی شرمآور است اما مقاومت زنان آگاه ما آن را در هم خواهد شکست.»
پس از آغاز اعتراضات سراسری در شهریور ماه ۱۴۰۱، تعدادی از هنرمندان و بازیگران زن ایرانی ضمن انتقاد از حجاب اجباری، خواستار لغو این قانون شدند. شماری از این هنرمندان، بازداشت و زندانی شدند و حکومت به شیوههای مختلفی آنها را تحت فشار قرار داد.
انتشار فهرستی از بازیگران ممنوع از کار توسط مقامات جمهوری اسلامی با اعتراض بسیاری از هنرمندان، و نهادهایی مانند خانه سینما مواجه شده است.