لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۱۶

شاید انتخابات ایران برای انتخاب رئیس جمهوری نباشد


ایرانیان در حالی روز جمعه برای انتخاب رئیس جمهوری رای می دهند که این انتخابات با هیچ یک از انتخابات گذشته این کشور شباهتی ندارد.

«ان پی آر» در مقاله ای به قلم استیو اینکسیپ از تهران گزارش می دهد چندین دهه است روحانیون جمهوری اسلامی که قدرت مطلق را در اختیار دارند اجازه می دهند انتخابات برگزار شود، اما با وجودی که مردم ایران رای می دهند اما روحانیون و متحدان آن ها قوانین برگزاری انتخابات و حاکمان بر سر قدرت نامزدها را تعیین و حتی بر مسئولیت های فرد برگزیده نیز محدودیت اعمال می کنند.

برپایه این گزارش، محدودیت های کنونی حتی از دوران اعتراض های گسترده پس از انتخابات بحث برانگیز سال ٢٠٠٩ نیز شدیدتر و سختگیرانه تر شده اند و در واقع ایران تعریف جدیدی از هدف کلی برگزاری انتخابات ارایه کرده است.

یکی از هواداران سعید جلیلی، نامزد محافظه کار و اصولگرای انتخابات ریاست جمهوری روز جمعه به «ان پی آر» گفته است «مهمترین هدف فعالیت برای جلیلی است، کار کردن برای آقای جلیلی مثل خدمت به خداست».

از سویی دیگر یک رای دهنده ایرانی دیگر جلیلی را «خطرناک» خوانده و گفته است او برای یافتن راهکاری برای خروج از تحریم های ایالات متحده «واقع بین» نیست.

انتخابات به عنوان «یک ابزار اجتماعی»

برپایه این گزارش از تهران، «رای دهندگان و نامزدهای انتخابات در ایران اغلب شاهد محدودیت هایی هستند که بر قدرت سیاسی شان اعمال می شوند و گلایه و شکایت از این امر را با احتیاط انجام می دهند و سعی می کنند از خط قرمز رد نشوند».

محمد غرضی، یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آتی گفته بود «من انتخابات را به عنوان ابزار قدرت نمی بینم، من آن را به عنوان یک ابزار اجتماعی قلمداد می کنم».

او تاکید کرد «انتخابات واقعاً برای تعیین سیاست نیست، بلکه صرفاً برای مشارکت میلیونی مردم و نماد حمایت از دولت علیه قدرت های خارجی است».

در ادامه این گزارش به اظهارات فاطمه راکعی، یکی از هواداران محمدرضا عارف، نامزد اصلاح طلبی که به نفع حسن روحانی کناره گیری کرد اشاره شده که در یکی از گردهمایی های آخر آقای عارف خطاب به حضار گفته بود «نتیجه انتخابات مهم نیست، مشارکت شما مهم است».

خبرنگار این مقاله می نویسد فهم گذشته ایران برای درک شرایط کنونی این کشور مهم است ... و تغییر نظامی که آیت الله خمینی بنیان آن را بر اساس ولایت فقیه گذاشت، به طور غیرقابل تصوری دشوار است.

برخی از اقشار مردم ایران نیز به این واقعیت ایمان دارند و پیروی از دیدگاه های خمینی و علی خامنه ای، جانشین او را لازم و واجب می دانند.

از سویی دیگر بعضی از طبقات جامعه ایران به نرخ تورم بسیار بالا، شرایط اقتصادی دشوار و وضعیت نابسامان معیشت مردم اشاره می کنند.

نویسنده یادآوری می کند میلیون ها ایرانی روز جمعه رای خواهند داد. اما نقش شورای نگهبان و اختیارات گسترده این نهاد انتصابی رهبر ایران برای رد صلاحیت نامزدها هنوز به قوت خود باقی است. واقعیتی که حاکم اصلی و مجری واقعی قانون و مقررات در ایران را اثبات می کند.
XS
SM
MD
LG