لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۹ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۱۲

احتمال افزایش نرخ دلار به دوهزار تومان


تازه ترین نظر سنجی بر بی اعتمادی به سیستم بانکی جمهوری اسلامی ایران حکایت دارد. بر اساس نتایج نظر سنجی اقتصادی خبر آن لاین، که بعد از ظهر روز یک شنبه ۱۵ آبان ماه منتشر شد، تا زمان تهیه این گزارش بیش از ۶۴۰۰ نفر در این نظرسنجی شرکت کرده اند. که بر اساس آن «بیش از ۴۱ درصد آرا جذب طلا شده و بیش از ۳۲ درصد شرکت کنندگان در این نظرسنجی خرید ارز را انتخاب کرده اند. مسکن نیز با کسب بیش از ۱۸ درصد آرا در مکان سوم قرار دارد. اما اوراق بهادار و بانک کمتر از ۷ درصد آرا را کسب کرده و در مکان های آخر قرار گرفته اند.»

احمد علوی، کارشناس و استاد اقتصاد مالی در سوئد، در واکنش به نظرسنجی خبر آن لاین به صدای آمریکا گفت، «این نشان دهنده این است که هجوم امواج تورمی در کشور از جمله به دلیل نقدینگی سرگردان انبوه ؛ نوسان تورمی بسیار بالای را به همراه آورده است، و به همین دلیل هم خانوار و آن دسته از افرادی که نقدینگی در دست دارند برای حفاظت از در آمد و دارایی متوسل به تبدیل نقدینگی خود به بازارهای مطمئن چون طلا و ارز شده اند.»

احمد علوی در ادامه گفت و گوی خود با اشاره به این موضوع که «بانک های ایران به دلیل عدم اطمینان مردم به سیستم بانکی کشور و به خصوص بعد از افشای اختلاس اخیر، در کنار بهم ریختگی و بی انظباطی ساختار پولی و مالی ایران در رتبه آخر این نظر سنجی قرار دارد» به صدای آمریکا گفت، «با وجود آن که طلا از قدرت نقدینگی پایین تری نسبت به ارز برخوردار است نوسانات ارزی در ایران باعث شده است که حتی ارزهای بین المللی که از ثبات و استحکام برخوردار هستند به خاطر سیاست های غلط و سرگردان بانک مرکزی برای خانوار، سپرده گزاران و پس انداز کنندگان در ایران نتواند به عنوان جایگزین و گزینه اول مطرح باشد.»

به گزارش سایت مثقال، نرخ دلار عصر روز یک شنبه ۱۵ آبان به ۱۳۱۰ تومان کاهش یافت. با این وجود روزنامه شرق در گزارشی«از بهای ارز و سکه» که در شماره روز یک شنبه ۱۵ آبان ماه این روزنامه منتشر شده است، با اشاره به چند نرخی بودن ارز آرامش در بازار ارز را مقطعی ارزیابی کرده است.

خبر آن لاین عصر روز یک شنبه ۱۴ آبان ماه بر اساس «پیش بینی خوانندگان» خود، از «جهش دلار به سمت ۲۰۰۰ تومان» خبر داد. در حالی که خوانندگان این پایگاه خبری «معتقدند قیمت ارز به وسیله بانک مرکزی دیکته می شود.» در پیام یکی از خوانندگان این پایگاه خبری می خوانیم، «بدبخت مردم تومان دار، بزودی دلاررسمی می شود ۱۳۰۰ و آزاد ۱۵۵۰ تومان... و اینکار (روند شدید رو بالا) تا سه سال دیگر هم ادامه خواهد یافت» خواننده ای دیگر این سایت با پیش بینی «قیمت ۱۶۰۰ تومان به جمع کسانی پیوسته که چشم انداز رشد بیشتر را برای افزایش قیمت دلار پیش بینی می کنند» تعداد دیگری از خوانندگان خبر آن لاین نیز «پیش بینی قیمت حدود ۲۰۰۰ تومان و بالاتر را برای دلار تا پایان سال مطرح کرده اند که اینهمه حاکی از فضای بی اعتمادی است که در قبال فضای حاکم بر بازار ارز وجود دارد.»

به نوشته این منبع خبری نوسان نرخ ارز در ایران «به تشدید رکود و کاهش توان خرید مصرف کنندگان داخلی منجر می شود.»

احمد علوی، با تاکید بر این موضوع که «کاهش ارزش ریال در مقابل دلار محصول دگرگونی عوامل بنیادی است و تنها محصول سفت بازی و دلالی نیست» به صدای آمریکا گفت، «دولت ایران هر روز بر بار مشکلاتش با وجود فشار تحریم ها افزوده می شود. فروش نفت و انتقال دلارهای نفتی به ایران از آن جمله اند، که نتیجه آن توانایی دولت را برای عرصه دلار کم تر کرده است. از این گذشته هزینه های دولت هم به خاطر تورم در کنار بی انظباطی و عدم شفافیت بیش تر شده است و ناکارآمدی حاکمیت را در استفاده صحیح از دلار یش تر کرده است. بنابر این افزایش تقاضا برای ارز و هم زمان کاهش عرضه قاعدا می انجامد به این انتظار که نرخ دلار در بازار ارز داخلی افزایش پیدا کند.»

در این اوضاع و احوال حسن ونایی، عضوکمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، روز یک شنبه ۱۴ آبان ماه در گفت و گو با فردا نیوز، آشفتگی موجود در بازار طلا و ارز را در ضعف ریاست بانک مرکزی عنوان کرد و گفت، «بانک مرکزی باید به عنوان متولی و سیاست گذار پولی مالی کشور عمل کند نه صندوق دولت؛ تا زمانیکه بانک مرکزی صندوق دولت باشد و ریاست این بانک ماشین امضا، قطعا این وضعیت نابسامان در اقتصاد ما وجود خواهد داشت.»

این عضوکمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، «برکناری هرچه سریع‌تر ریاست فعلی بانک مرکزی را به صلاح اقتصاد و نظام» جمهوری اسلامی ایران دانست و افزود، «شواهد و قراین نشان می‌دهند که رییس فعلی این بانک توان مدیریت و کنترل حوزه بانکی کشور را ندارد و و هر روز که بیشتر این فرد در ریاست باقی بماند خسارات بیشتری را به سیستم بانکداری و نظام اقتصادی کشور وارد می‌کند.»

احمد علوی، با تاکید بر این موضوع که «مشکل اصلی بانک مرکزی در تعویض این رئیس یا آن رئیس نیست» به صدای آمریکا گفت، «مشکل در ساختار نامناسب تقسیم قدرت و تصمیم گیری اقتصادی است. در نتیجه حتی تعویض این رئیس و یا آن رئیس بانک مرکزی این نهاد از حالت فعلی اش خارج نمی شود و تبدیل به یک بانک مرکزی مستقل نخواهد شد زیرا در چارچوب نظام سیاسی فعلی که اساسا دید کارشناسی نقشی را بازی نمی کند، از این جهت بانک مرکزی مستقل از حاکمیت ایدولوژیک جای از اعراب ندارد. 

XS
SM
MD
LG